Olga Šípková: „Vrásky mám zatím spíše z radosti a smíchu!“

V kariéře se jí podařilo vystoupat až na vrchol, ale v jejím životě přišly i chvíle, kdy si sáhla na dno. Dnes při pohledu na ni nezbývá než smeknout. Čiší z ní elergie, laskavost, pokora a životní moudrost. Jedním slovem je krásná. Jak žije Olga Šípková?

Olgo, v dubnu (12. 4. pozn. redakce) jste oslavila sedmačtyřicáté narozeniny. Snad se neurazíte, že prozrazujeme číslo, ale Vy na svůj věk absolutně nevypadáte! Moc Vám to sluší. Jak to děláte?

Děkuji vám za kompliment. Upřímně: cítím se dobře. Mým „bičem“ je zdravá nespokojenost a chuť na sobě neustále pracovat. Navíc to mám v náplni práce, což je velká výhra. S tím se mnou bude hodně žen asi souhlasit. Zásadní je prostě fakt, že dělám práci, která mne i po třiadvaceti letech baví, naplňuje a má smysl.

Prozradíte rituály v koupelně, jakými hýčkáte svou pleť? A zkusila jste už i nějaké omlazující ošetření z pole estetické dermatologie?

Nikdy jsem nad sebou netrávila mnoho času u zrcadla. Mám to štěstí a hlavně genetickou výbavu v podobě bezproblémové pleti. Vrásky mám zatím spíše z radosti a smíchu. Každopádně nedávno jsem poprvé vyzkoušela i lehké korekce v obličeji a cítím se moc dobře.

Takže nevidíte nic špatného na tom, když se žena rozhodne kráse trochu pomoct i nějakým omlazujícím ošetřením?

Má-li to ženě pozvednout kvalitu prožívání každého dne a její zdravé sebevědomí, pak je to určitě zcela na místě a fajn. Všechny přece chceme vypadat dobře a mnohé na tom neustále přirozeně pracujeme, stejně jako víme, že od určitého věku už zkrátka není od věci zvolit metodu, která může stárnutí pleti elegantně oddálit. Umění je však ve vystihnutí správné míry. Nemělo by to zajít příliš daleko.

Vaše jméno je neodmyslitelně spjato s aerobikem, díky kterému si udržujete krásně štíhlou a vypracovanou postavu. Jak často cvičíte?

Cvičím a sportuji celý život, je to fantastická droga. Ano, neustále se věnuji aerobiku, od těch posilovacích a zpevňovacích forem až po taneční. Všechno ještě doplňuji jógou a jinými sporty, které dělám ve volném čase. V tomhle období mám například dvě pravidelné devadesáti minutové lekce týdně a převážnou většinu víkendů věnuji cvičení v podobě turné po republice nebo víkendových pobytů. Cvičím velmi intenzivně. Chci být stále tím tahounem a inspirací pro své klientky. Jsem ale ráda, že se živím i něčím jiným, než jen cvičením. Díky tomu nemusím vést dvacet lekcí týdně.

nutrend

Archiv fotky: společnost Nutrend

Kdo Vás ke sportu přivedl? Mistryni světa, dvojnásobnou mistryni Evropy a čtyřnásobnou mistryni republiky v aerobiku z vás chtěli mít rodiče?

Ke sportu mne samozřejmě přivedli oni. Díky tatínkovým aktivitám mám skvělou výbavu na celý život a tu přirozeně předávám i svým dětem. Jsem však ze tří sourozenců, velmi skromných poměrů a moji rodiče nikdy ambiciózní nebyli. Rozdělovali pozornost a lásku spravedlivě a nepřeháněli to. Díky tomu z nás ale vyrostli samostatní lidé, kteří si svou cestu prošlapali sami. Nutno říct, že ani já se však nepovažuju za ambiciózního člověka. Aerobik jsem začala dělat z čisté lásky k němu. Ne s vidinou, že jednou budu mistryně světa.

Přesto… Byly chvíle, kdy jste chtěla aerobik pověsit na hřebík?

Já jsem začala dělat aerobik až jako vystudovaná vysokoškolačka s dvouletým synem. Jinak jsem dělala od šesti let moderní gymnastiku, ve které jsem úspěšná nebyla, ale stejně jsem se jí vydržela věnovat až do osmnácti. Až pak v dospělosti jsem přešla na sportovní aerobik a díky skvělým základům z gymnastiky jsem to mohla dotáhnout takhle daleko. Proto jsem nesmírně ráda, že jsem u ní jako dítě vydržela dlouho a vypěstovala si tím velkou vůli.

K jakým sportům tíhnete dnes? Které vás baví ve volném čase?

Sportovat mne baví nesmírně! Je to zábava celé mojí rodiny i přátel. Hrajeme pravidelně beachvolejbal, golf, jezdíme na kole, hodně chodíme pěšky. A já se věnuji i józe a občas také sednu na hřbet koně.

Co byste poradila ženám, které chtějí vypadat tak dobře jako vy? Jak by o sebe měly pečovat?

Těch rad by mohlo být i hodně, ale všechny vlastně mají společného jmenovatele: Dělejte to, co vás baví. Nejhorší je sedět na zadku a kritizovat celý svět. Vždyť máme většinu věcí ve svých rukou! Ale k tomu jsem musela dospět i já. Také jem žila v tom, že my ženy jdeme z práce do práce. Pracujeme, staráme se o domov a členy rodiny. Kolikrát jdeme domů s tím, že nám začíná další šichta. I já jsem byla v tomhle začarovaném kruhu a ve své práci ještě bavila ostatní. Až jsem se dostala do určité stereotypní smyčky a ta mne semlela. Pomalu jsem se pak učila myslet víc na sebe, přerozdělila práci doma a našla si to své těšení – volné chvíle jen pro sebe a koníčky.

Jste důsledná i v regeneraci? Chodíte do sauny, na masáže, pokud možno hodně spíte…

Ano, jsem v tomhle směru důsledná, ale po pravdě až od doby, kdy jsem si sáhla na dno. Až pak jsem se začala víc věnovat i sama sobě. Pravidelně chodím například na fantastickou dvouhodinovou masáž, také zdravě jím a chodím brzo spát, ale zato klidně dřív vstanu. Doplňuju do těla pravidelně vitamíny a minerály a jednou za čas si udělám bylinkovou očistu. Ono už to v mém věku bez regenerace ani nejde, pokud chci plně sportovat, pracovat a užívat si života.

Máte v životě ještě nějaký sen, který byste si chtěla splnit?

Chci prožívat přítomné okamžiky. Umět více čerpat z toho krásného a mít stále sny i důvod se často smát…

 

Novinky