„Prsa už nemusím a ani nechci schovávat!“ říká Tereza Svobodová

Čtenářka časopisu Cosmopolitan, Tereza Svobodová (23), toužila po úpravě poprsí. Trápila ji totiž vrozená asymetrie – jedno prso měla výrazně větší než druhé. Sen o krásných ňadrech se jí nakonec do puntíku splnil u nás v MEDICOM Clinic. Díky modelaci poprsí, kterou provedl šikovný plastický chirurg pan doktor Pavel Horyna, Tereza doslova rozkvetla!

„V pubertě se mi jedno prso přímo splašilo a ve výsledku bylo o sedm centimetrů větší než druhé,“ vypráví Tereza, která prý velká prsa zdědila po svojí mamce. „Vždycky mi vadilo, že jsou prsa tím prvním, čeho si na mně lidé všimnou. Ještě víc mě pak štvalo, že jsem měla jedno prso výrazně větší než druhé. V košíčku podprsenky bylo levé prso vždycky zapadlé, zatímco pravé se mi dralo ven.“ Kvůli vrozené asymetrii prsou se Tereza styděla svléknout do spodního prádla i do bikin. Hrbila se a nakláněla k jedné straně, aby nesouměrnost prsou zakryla, ale bolela ji z toho záda.

Konec hry na schovávanou

Kvůli tomu, že svými odlišně velkými prsy i nesouměrně zatěžovala páteř, si navíc vykoledovala mírnou skoliózu, na kterou ji upozornil až pan doktor Pavel Horyna při konzultaci zákroku. „Vrozenou asymetrií prsou klientka nesouměrně zatěžovala páteř, čímž si vytvořila mírnou skoliózu,“ vysvětlil plastický chirurg, u kterého Tereza nakonec modelaci levého prsu a redukci s modelací pravého prsu podstoupila.


„Pan doktor mi vysvětlil, že když budu mít obě prsa stejně velká i těžká, udržím tělo víc zpříma a zádům se díky tomu uleví,“ vypráví dál Tereza. Důvod její operace tedy nakonec nebyl jen estetického charakteru, ale měl ji prospět i po stránce zdravotní. Z podstoupení operace ale Tereza přece jen měla maličko strach. Naštěstí ji ale celá rodina i přátelé neustále podporovali, a tak nakonec nikam neutekla a zákrok absolvovala. „Bylo nutné přešít prsům jejich původní kožní kabátek, zpevnit prsní žlázu a dle potřeby ji ubrat. Současně jsem také korigoval velikost prsních dvorců,“ vysvětlil rozsah operace lékař Pavel Horyna

medicom

Blýská se na lepší časy

Po operaci v celkové anestezii Tereza zůstala den na klinice. „Je to standardní doba, po takovém zákroku pobývají klientky podle uvážení lékaře na klinice den až dva,“ dodal operatér. Tereza se ale velmi dobře hojila a i když měla ze zákroku a samozřejmě i z průběhu následné rekonvalescence nejdřív strach, nakonec se pro ni jako nejhorší ukázalo spíše vydržet nějakou dobu nic moc nedělat – hlavně necvičit a nezvedat těžké věci. „Šest týdnů po operaci jsem také musela nosit speciální stahovací podprsenku, kterou jsem dostala už na klinice. Pořád jsem si ale připomínala, že už brzy budu moct nosit hluboké výstřihy a konečně se nebudu stydět v plavkách. Na to jsem se moc těšila,“ vzpomíná dnes Tereza.

Sen se stal skutečností

Ani ne po dvou měsících se stav Tereziných prsou stabilizoval a ona mohla elastickou podprsenku bez kostice konečně nastálo sundat. Jizvy mezitím mírně zesvětlaly a okolo bradavek už dokonce skoro nebyly vidět. „Zkraje hojení jsou jizvy patrné, ale postupem času vybledávají a ztrácí se. Je potřeba mít trpělivost, může to trvat i několik měsíců. Jizvy ostatně zrají minimálně rok. V pooperačním období je proto velmi důležité jizvy promazávat speciálními mastnými krémy a také provádět tlakové masáže,“ doporučuje lékař.


Tereza si svoje nová prsa den ode dne víc a víc užívala. „Pomalu jsem začínala pociťovat, jak mi prsa mění život. Okolí se mě vyptávalo na moje zkušenosti s operací a jak jsem spokojená s výsledkem. Všude jsem najednou byla středem pozornosti, ale s podstatným rozdílem – tentokrát to bylo velmi příjemné. Také jsem vyhodila všechny své staré podprsenky! Po pravdě mě až fascinuje, jak moje nová prsa vlastně ani nepotřebují jakkoli podpírat. Prostě drží na svém místě sama od sebe!“ culí se Tereza a dodává, že se zároveň přestala hrbit a od operace ji také přestaly trápit bolesti zad. „Operace mi dodala tolik zdravého sebevědomí, že se teď chci snažit sportem vylepšit celou svou postavu. Když už mám krásná prsa, chci být prostě hezká celá,“ dodává šťastně.

Novinky