Rozšířené póry a černé tečky: Pomůže peeling, laser i radiofrekvence!

Znečištěné ovzduší, hormonální změny, únava a stres... Pleť každodenně reaguje na celou řadu podnětů, které mimo jiné vedou k rozšiřovánání pórů a k tvorbě nežádoucích černých teček. Jak to udělat, aby byla vaše tvář opět bez chybičky?

Póry jsou přirozenou součástí každé pleti. Skrz ně naše pokožka dýchá, vylučuje maz a škodliviny, zároveň je právě pomocí pórů schopná přijímat do sebe aktivní látky obsažené v kosmetice. S rozšířenými póry – nejčastěji na nose nebo v tzv. t-zóně vedoucí od středu čela podél nosu až k bradě – se proto běžně potýkají všechny typy pleti, ale nejvíce trápí samozřejmě pleť mastnější. Co přispívá k tvorbě černých teček a jaká kosmetika i ošetření by pleti od zanešených a rozšířených pórů mohlo pomoci?

Příčin, proč jsou póry rozšířené a viditelné, existuje bezpočet. Mnohé sice zaviní geny, ale důležitou roli má také náš životní styl. Jídelníček by neměl být zatížený vysokým množstvím cukrů a tuků, dále se vyplatí dbát na dostatečný pitný režim a v neposlední řadě je určující i péče o pleť.

Čištění pleti dvakrát denně je základ

Pro pleť s rozšířenými a zanešenými póry je proto ze všeho nejdůležitější pravidelné čištění pleti. Pleť se vyplatí čistit ráno i večer bez ohledu na fakt, jestli se líčíme nebo ne. I bez make-upu se totiž na tváři za celý den nahromadí spousta nečistot, prachu a potu. Během noci se pak na pleti pro změnu usazují bakterie číhající na povrchu polštáře. Mastnější pleť s rozšířenými póry se pak vyplatí ošetřovat jedině adstringentní a nekomedogenní kosmetikou – ta stahuje póry, ale neucpává je. Zároveň jsou vhodné hypoalergenní přípravky bez mýdla, alkoholu a parabenů, které pokožku zbytečně nedráždí. Nakonec nelze ve složení kosmetiky opomenout ani hydratační složku.

Vyzkoušejte například některý z těchto produktů (zleva):

Jemný čistící peeling EUCERIN DermoPURIFYER; Denní lehké hydratační mléko Neostrata Sheer Hydration SPF35; Intenzivní protizánětlivá péče BIODERMA Sébium AI pro aknózní pleť

 

produkty

„Pleti se zanesenými póry bych doporučila různé čistící peelingy. Zjemní pleť tím, že z ní odstraní rohovinu kůže, navíc omezí tvorbu komedonů. Vhodné jsou přípravky s kyselinou glykolovou, retinoidy a s ureou,“ radí Katarína Třísková, korektivní dermatoložka MEDICOM Clinic.

Svěřte se do rukou odborníků na pleť

Podle Kataríny Třískové vyžaduje péče o pleť s rozšířenými a zanesenými póry v první řadě trpělivost, pravidelnost a důslednost. Žádná metoda, která by dovedla póry zcela zatáhnout sice neexistuje, ale vyzkoušet prý můžeme ošetření přispívající k důkladnějšímu vyčištění pórů a jejich stažení. „Vhodný je chemický peeling, tzv. mikroneeding, dále ošetření lasery – třeba frakcionovaný CO2 nebo erbiový laser. Vyzkoušet můžete také radiofrekvenční ošetření pleti,“ doporučuje lékařka.

 

 

 

 

Novinky