Jak se správně odlíčit? Micelární vodu si zamilujete!

Chcete-li mít krásnou a zdravou pleť, její pravidelné čištění a odličování je základ. Naše dermatoložky vám prozradí, proč zvolit právě micelární vodu i bez jakých dalších pomocníků ze světa krásy se při každodenní péči o pleť zkrátka neobejdete.

Už jste to slyšela nejméně stokrát – základem v péči o pleť je každodenní čištění, ideálně dvakrát denně, ráno a večer. A to dokonce i tehdy, pokud se vůbec nelíčíte. Proč? Protože přes den se na pleti usazuje celá řada nečistot buď volně poletujících vzduchem, anebo těch, které s každým dotykem na svůj obličej nevědomky přenášíte. Během noci se pak na pleti pro změnu uhnízďují bakterie schované na polštáři.

Abyste včas zabránila rozšířeným pórům, tvorbě akné i dalším vadám na kráse a zároveň svou pleť dokonale osvěžila a rozzářila, vyplatí se sáhnout po šikovném odličovadlu. Jaké vyhrává u našich dermatoložek? Jednoznačně micelární voda. Čištění a odličování s její pomocí je totiž vůči pleti velmi šetrné a zároveň rychlé a jednoduché. „Osobně používám micelární vodu od značky Bioderma z červené řady určené pro citlivou pleť. Nedám na ni dopustit. Rovněž se mi od stejné značky osvědčily odličovací ubrousky, které jsou micelární vodou napuštěné. Na cesty jsou skvělé,“ tvrdí korektivní dermatoložka Martina Neradová.

Odlíčení je snadné, důkladné a vůči pleti šetrné

A jak tedy při čištění pleti micelární vodou postupovat? „Micelárku naneste na vatový tamponek a ošetřujte jím pleť tak dlouho, dokud nebude úplně bez známky nečistot. Kromě obličeje ale při čištění nezapomeňte ani na krk a dekolt. A pokud vás večer už nic důležitého nečeká, odličte se nejlépe hned po svém příchodu domů. Díky tomu pleť okamžitě začne lépe dýchat a zregeneruje se mnohem rychleji,“ tvrdí korektivní dermatoložka Markéta Majerová.

Naši oblíbenci: Bioderma Sensibio H2O micelární voda pro citlivou pleť; micelární voda Eucerin DermatoCLEAN; micelární voda La Roche-Posay Physiologique Ultra pro citlivou pleť

micelarky

Po vyčištění pleti micelární vodou ale nezapomeňte obličej, krk i dekolt ošetřit dalšími kosmetickými pomocníky. Použít můžete sérum, pleťový krém, anebo klidně obojí – nejdřív sérum, pak denní či noční krém. Obojí vaši pleť důkladně vyživí a zhydratuje ji. Podle naší korektivní dermatoložky Kataríny Třískové byste však nejpozději od 40 let neměla zapomínat ani na oční krém. Ošetřujte jím oblast kolem očí ráno i večer. Kůže je však v této oblasti velmi jemná, tenká a citlivá, proto krém do pleti raději jen jemně vklepávejte prsty. Ideálně třeba prsteníčkem, kterým na pleť vyvinete ten nejmenší tlak.

Zapomeňte na klasické mýdlo a vodu z kohoutku

Vraťme se ale k odlíčení, konkrétně k micelárním vodám. Chcete-li dát v péči o pleť přednost jiným odličovadlům, nic vám v tom samozřejmě nebrání, každému může vyhovovat jiný způsob odličování a jiný přípravek. Jediné, čemu byste se měla podle našich dermatoložek vyvarovat, je odličování klasickým mýdlem a vodou z kohoutku. Důvod? „Voda tekoucí z kohoutku obsahuje chlór, který především citlivější pleť dost vysušuje. Pleti pak nesvědčí ani příliš studená a naopak horká voda. A stejně tak bych se raději vyhýbala obyčejnému mýdlu. Pleť by kvůli němu byla nezdravě napnutá, vysušená a po opakovaném mydlení určitě i dost podrážděná,“ dodává dermatoložka Markéta Majerová.

Novinky