Ozdravovna pro vlasy: Čím je vrátit zpátky do života?

Že nám vysušené, polámané a třepící se vlasy na kráse nepřidají, na tom se asi shodneme. Víte ale, jakou péčí můžete jejich poškození předcházet a čím je dostanete zpátky do formy, pokud zoufale volají o pomoc? Zeptali jsme se našich dermatoložek!

Když se podíváte na své vlasy do zrcadla, chce se vám – s trochou nadsázky – možná až plakat. Vaše vlasy jsou přesušené, polámané, konečky máte roztřepené, o zdravém lesku nemůže být rozhodně řeč... Bohužel je to tak, jak tušíte. Vlasy vám vysílají jasné signály, že nejsou absolutně fit! Zamyslete se nad tím, jak jste o ně dosud pečovala a čemu musí vaše hříva každodenně čelit... Na jejich stavu se mohlo podepsat používání nesprávné vlasové kosmetiky, časté žehlení a fénování příliš horkým vzduchem, ale třeba i každodenní stres v práci nebo jídelníček zatížený cukrem a tučným, mastným jídlem. Pravda, mnohé samozřejmě zaviní i geny nebo dokonce počasí, ale svádět to jen na tyhle dva faktory, s nimiž nic neuděláte, by bylo snad až příliš alibistické... Vždycky je co zlepšovat a hlavně JAK!

Vsaďte na správnou vlasovou kosmetiku

První a vlastně i to nejjednodušší, co můžete pro své vlasy udělat, je začít je opečovávat vhodnými kosmetickými přípravky. „Máte-li vlasy poničené, volte šampony a kondicionéry s výrazným regeneračním účinkem. Takové přípravky vlasy krásně ozdraví na venek i zevnitř. A jaké látky nejčastěji najdete v produktech určených k regeneraci vlasů? „Bývají bohaté na aminokyseliny, kolagen, keratin, proteiny a lipidy. Ve složení se často objevuje i D-panthenol nebo třeba extrakt z hedvábí či medu a výtažky z různých olejů. Úkol těchto složek je samozřejmě jasný – zhydratovat vlasy, vyživit je a celkově posílit,“ tvrdí Iva Obstová, naše korektivní dermatoložka.

Konečky vlasů pravidelně zastřihávejte

Máte-li poškozené dlouhé vlasy, smiřte se s tím, že byste si je měla nechat trochu zkrátit. Ke kadeřnici se objednávejte ideálně vždy jednou za tři měsíce. Ostatně v takovém intervalu se ani nemusíte bát žádné radikální změny. Vlasy stačí zkrátit třeba jen o centimetr. Dlouhé vlasy jsou k poškození o dost náchylnější než vlasy krátké, ale samozřejmě se ani krátký sestřih pravidelnému zásahu kadeřníka nevyhne. V případě krátkých vlasů jde ovšem spíše o úpravu střihu. Z toho důvodu se doporučuje docházet na zastřižení častěji, zhruba jednou za šest týdnů.

Pomoc hledejte v estetické dermatologii

Kromě používání regenerační vlasové kosmetiky a občasného zásahu kadeřnických nůžek vašim vlasům prospěje i vlasová mezoterapie. „Jedná se o esteticko-dermatologické ošetření, při kterém se pracuje s účinnou látkou Dermaheal HL. Tato látka je bohatá na růstové faktory, kmenové buňky a další účinné látky jako vitaminy skupiny B, aminokyseliny a zinek. Díky takovému koktejlu živin se vám vlasy postupně začnou ozdravovat – zhoustnou, stanou se lesklejší, vitálnější a celkově zdravější,“ chválí účinky tohoto ošetření korektivní dermatoložka Markéta Majerová. Podle ní je vlasovou mezoterapii vhodné zopakovat 4 až 12krát. Vždy záleží na přesném charakteru potíží s vlasy. Viditelného zlepšení stavu vlasů i pokožky hlavy se dočkáte zhruba po 1 až 3 měsících. 

 

Novinky