Nejčastější otázky na téma... Liposukce!

Zvažajete liposukci, ale neustále máte v hlavě spoustu obav a otazníků? Vybrali jsme 10 vašich nejčastějších otázek a položili jsme je našemu plastickému chirurgovi Pavlu Horynovi. Přečtěte si, jak na otázky odpověděl a zjistěte o liposukci vše o A do Z! ;-)

1. Je invazivní liposukce bolestivá? Co ucítím během zákroku?
Při zákroku v celkové anestezii samozřejmě necítíte nic, protože spíte. Při zákroku v lokální anestezii ucítíte pouze lehké štípnutí injekce, když se operovaná oblast napouští fyziologickým roztokem s anestetikem a adrenalinem. Během zákroku pak díky anestetiku cítíte jen mírný tlak. Anestetikum působí v podkoží ještě několik následujících hodin po liposukci, až poté může být operovaná oblast mírně bolestivá. Bolestivost je individální, lze ji však ve většině případů přirovnat k bolesti při namožení svalů. Po tumescentní liposukci se vyskytují drobné modřinky a otoky, které však postupně mizí.

2. Jak dlouho po liposukci je ošetřené místo citlivé? Dají se dny bezprostředně po liposukci zvládnout i bez anagletik? Na co se mám připravit?
Mírné bolesti začínají zhruba za 4 až 6 hodin po provedení zákroku a maxima dosahují zhruba 24 hodin po něm. Poté už ale velmi rychle odeznívají. Jak jsem zmiňoval, bolestivost je však velmi individuální – někteří klienti nemají bolesti vůbec žádné, jiní uvádějí bolesti podobné právě namožení svalů. Pokud si to stav vyžaduje, je samozřejmě možné užívat léky, jako jsou Paralen, Aulin nebo Novalgin.

3. Kolik tuku lze liposukcí odsát najednou?
Množství odsátého tuku závisí na celkové hmotnosti klienta a na velikosti ošetřované partie. Při zákroku se vždy lékař snaží odsát maximum podkožního tuku. Bohužel však není možné uvést konkrétní rozmezí. Vždy je to velmi individuální.

4. Jak dlouho je po liposukci nutné nosit kompresní prádlo a jak velký vliv má jeho nošení na samotný výsledek?
Délka nošení kompresního prádla se odvíjí od zvolené metody liposukce i od rozsahu ošetřované partie. Doba nošení se pohybuje od 2-8 týdnů. Kompresní prádlo slouží jako bandáž, která napomáhá správnému hojení a snížení pooperačního otoku. Elastické prádlo stáhne ošetřovanou oblast a sníží bolest ve fázi hojení po zákroku, navíc pomůže k lepšímu a rychlejšímu přihojení kůže k podkoží – podpoří tedy i celkové zpevnění oblasti po liposukci. Důslednost v jeho nošení je tedy velmi důležitá.

5. Můžu podstoupit liposukci s vrozenou poruchou srážlivosti krve?
V případě trombofilie je potřeba důkladného hematologického vyšetření, souhlasné vyjádření hematologa a přípravy před zákrokem (aplikace nízkomolekulárního heparinu). Velkou roli hraje i osobní konzultace na klinice, kde Vám příslušný lékař vše vysvětlí a na základě anamnézy rozhodne o vhodnosti zákroku.

lekar

6. Je možné tumescentní liposukci podstoupit v době kojení?

Liposukci je vhodné podstoupit až po ukončení kojení a po ustálení hormonální hladiny. Váha by měla být již stabilní. Obecně se doporučuje vyčkat minimálně rok po porodu, pokud tedy klientka v tu dobu ještě stále nekojí.

7. Jaké kompresní prádlo se nosí po liposukci podbradku? 

Po liposukci podbradku klienti nosí kompresní ohlávku, a to nejméně po dobu 14 dní. V průběhu dne je možné ohlávku odložit, avšak ne na déle než 2 hodiny. Jakmile totiž komprese povolí, může dojít k otokům. Po uplynutí 14 dnů je možné ohlávku odložit, raději však až po domluvě s lékařem. Tento zákrok je vhodné podstoupit v zimě, protože v tu dobu venku svou ohlávku snadno schováte pod šálu nebo čepici.

8. Uvažuji o liposukci boků a zajímalo by mě, za jak dlouho po zákroku budu smět zase sportovat. Konkrétně mě zajímá běh a plavání. 

Po liposukci boků se můžete vrátit ke sportu přibližně za měsíc. Samozřejmě záleží na tom, jak se budete cítit. Pokud nebudete mít žádné potíže, návratu ke sportu nic nebrání. Pokud by však šlo o zvýšenou zátěž při sportu, je vhodné i při něm nosit ještě po nějakou dobu kompresní prádlo.

9. Jaká je horní věková hranice podstoupení liposukce? Bojím se, že se mi ve vyšším věku kůže hůře přihojí k podkoží.

Věková hranice pro tento zákrok není stanovena. Záleží na zdravotním stavu klientky, na stavu její pokožky a dalších aspektech. Konzultaci liposukce provádíme na naší klinice zdarma. Konzultantka na liposukce vám vše vysvětlí. Dokáže odborně posoudit, zda zákrok pro Vás je či není vhodný a také vám doporučí adekvátní liposukční metodu. Podmínkou k provedení zákroku je bezproblémové předoperační vyšetření, které je už zahrnuto v ceně zákroku.

10. Trápí mě tuk v horní části zad, ve spodním prádle se mi v této oblasti dělají nepěkné bochánky. Také mám silnější paže. Provádí se liposukce i v těchto oblastech? 
Vhodnost zákroku je možné posoudit vždycky až na osobní konzultaci, na které Vás rád přivítám a vše Vám osobně vysvětlím. Liposukce se však samozřejmě provádí i ve všech částech zad – v horní, střední (pod podprsenkou) i ve spodní části. Stejně tak je možné provést liposukci paží. Zde je však vhodnější vybrat laserovou metodu liposukce, kdy podkoží po zákroku krásně přilne zpět. I doba hojení je kratší a obecně je tento zákrok šetrnější, než klasická tumescentní liposukce.

 

Nenašli jste odpověď na svou otázku? Chcete se nás zeptat na něco jiného k tématu? Zavolejte na naši bezplatnou linku 800 254 642, napište nám svůj dotaz na Facebooku nebo s námi komunikujte každý všední den od 7–19h na chatu, který najdete na našich webových stránkách vpravo dole! ;–)

 

 

 

 

 

 

Novinky