Do boje s celulitidou: Jak se jí konečně zbavit?

Trápí vás nelichotivě zkrabatělá kůže na zadní straně stehen nebo i v jiné oblasti na těle? O celulitidě jsme si povídali s naší skvělou korektivní dermatoložkou Markétou Majerovou a už víme, co tzv. pomerančovou kůži způsobuje, jak její tvorbě předcházet a hlavně... čím se jí konečně zbavit!

Celulitida nás dovede nejčastěji potrápit na zadní straně stehen, odkud časem přechází i na vnitřní stehna. Později se může objevit také na bocích, zadečku a na břiše. Podle její intenzity rozlišujeme celkem 4 stupně celulitidy. „V první a nejmírnější fázi vidíte příznaky celulitidy jen když dvěma prsty uchopíte kožní řasu. Ve druhém stádiu už jsou kožní nerovnosti viditelné vždy na denním světle nebo při napnutí svalů. Ve třetí fázi pak hrbolky na těle vidíte za všech okolností a ve čtvrté se můžete potýkat dokonce i s otoky nebo s výrazným zvětšením tukové tkáně,“ popisuje korektivní dermatoložka Markéta Majerová.

Viník jménem Estrogen
Dá se říct, že za vznik celulitidy vlastně může hormon Estrogen. „Ten změkčuje podkožní vazivo, které je u žen uspořádáno jinak, než u mužů, probíhá totiž kolmo na povrch kůže. Tukové buňky se v něm proto můžou zvětšovat nebo vyklenovat směrem vzhůru a vytvářet bouličky vystupující nad povrch kůže. Úpony jednotlivých snopců vaziva pak zase můžou pokožku vtahovat zpátky dovnitř. Výsledkem toho jsou právě nerovnosti povrchu kůže, tedy ženám dobře známá celulitida, odborně označovaná termínem lipohypertrofie,“ vysvětluje dále lékařka.

nivea

Hlavní faktory způsobující tvorbu celulitidy jsou následující:

  • geny
  • hormonální změny během života (puberta, těhotenství, menopauza…)
  • užívání hormonální antikoncepce
  • špatné stravovací návyky
  • nedostatečný pitný režim
  • stres
  • pití alkoholu a kouření 
  • nedostatek pohybu

 

Sázka na pohyb a pestrý jídelníček
Pomerančovou kůži se vyplatí řešit už v začátcích, tedy v její první fázi. A klíčem k zbavení se celulitidy je samozřejmě přesný opak všech výše uvedených spouštěcích faktorů... Stav pokožky se nicméně často zlepší i tehdy, pokud se vám podaří třeba pár kilo zhubnout. Nikdy ale ne radikální dietou, po níž by se brzy dostavil jo-jo efekt, který by stav pomerančové kůže ještě zhoršil! Celulitidě se proto snažte předcházet v první řadě pestrým jídelníčkem bohatým na zeleninu a dostatečným pitným režimem (2-3 litry neperlivé vody denně). Stejně tak je ale důležitý pohyb. Ten více prokrví a posílí svalovou hmotu ve všech problémových partiích. Vynikající je například plavání, aerobik, tanec, jízda na kole, běh nebo rychlá chůze.

Kosmetika a speciální masáže
Vhodným doplňkem v boji proti celulitidě je také aplikace příslušné kosmetiky. „Ta má však význam především tehdy, pokud se spojí s masáží ošetřované oblasti. Ruční lymfatická masáž slouží k urychlení lymfatické drenáže a k podpoře přirozených detoxikačních mechanizmů,“ vysvětluje dále Markéta Majerová.

Podle odbornice na kůži se navíc kromě domácích masáží vyplatí podstoupit i různé typy ošetření, které obnovují krevní mikrocirkulaci a aktivují lymfatický systém, jehož činnost je pro odplavování odpadních látek z těla přímo nezbytná. „Skvělých výsledků dosáhnete buď LPG lipomasáží nebo rázovou vlnou. Pro viditelný efekt je však ošetření nutné několikrát zopakovat. Na klinice proto obě ošetření prodáváme i v cenově zvýhodněných balíčcích,“ říká dermatoložka.

A co si pod pojmy LPG lipomasáž a rázová vlna vlastně představit...?

LPG lipomasáž trvá 35 minut. Neprovádí ji lékařka, ale vyškolená zdravotní sestra, která k lipomasáži používá speciální hlavici přístroje LPG o dvou motorizovaných válečních. Pohybem hlavice se pokožka masíruje, prokrvuje a zpevňuje. Během ošetření se v ní totiž aktivuje tvorba kolagenu, elastinu i kyseliny hyaluronové. Pro ošetření se převléknete do bílého či tělového overálku. Na klinice si ho můžete buď zapůjčit nebo rovnou koupit.

Rázová vlna bojuje proti celulitidě s podobnou intenzitou jako LPG. Ideální je proto vyzkoušet obě ošetření a rozhodnout se, které je vám příjemnější a bude pro vaši pokožku větším přínosem. Obě ošetření mezi sebou můžete i kombinovat. Mimochodem rázovou vlnu doporučují také naši plastičtí chirurgové, a to v případě, že vám po liposukci v operované oblasti na těle zůstanou drobné nerovnosti. Ošetření rázovou vlnou trvá okolo 20 minut. Záleží na tom, jestli si necháte s její pomocí ošetřit třeba jen zadní stranu stehen nebo k tomu rovnou přidáte i ošetření bříška.

LPG lipomasáž i rázová vlna dokonce přispívají k zeštíhlení. Aktivují totiž v těle proces tzv. lipolýzy, tedy přirozeného štěpení tuků. Před létem proto jejich pomocnou ruku – lépe řečeno hlavici :-) – určitě oceníte. Co si budeme povídat, plavková sezona se kvapem blíží...

 

ilustrační foto: archiv značky Nivea (2x)

 

 

 

 

Novinky