Rozhovor s Petrem Pachmanem. O ženách a jejich kráse!

Plastický chirurg Petr Pachman je předním odborníkem na ženskou krásu. Redaktorka časopisu Žena a život proto odhodila svůj ostych a zeptala se ho na věci, které nás ženy zajímají nejvíce.

Jste specialista na prsa. Který zákrok v této oblasti je pro vás nejnáročnější?

Pro chirurga je určitě nejnáročnější zvětšování prsou spojené s modelací, tzn. pokud jsou prsa volná a prověšená a klientka si je zároveň přeje zvětšit implantáty. Kombinace těchto dvou v podstatě protichůdných zákroků je nejobtížnější operací, je třeba zvážit mnoho parametrů, jež mohou ovlivnit výsledný efekt. Je pak na zkušenostech i citu operatéra, jakou techniku z mnoha možností zvolí, protože nemůže na každou klientku použít tutéž. Navíc musí mít představu, jaký bude výsledek po operaci, ale i mnohem později.

A jaká operace prsou je nejnáročnější pro klientky?

To může být klidně i ta nejjednodušší operace, což je zvětšení prsou pomocí implantátů. Je to hodně individuální.

Jsou už dnes prsní implantáty bezpečné, nebo stále existují takové, které klientkám nedoporučujete?

Já mám tu výhodu, že si u nás na klinice mohu vybrat takové implantáty, které považují za nejkvalitnější špičkoví plastičtí chirurgové z celého světa. Ty svým klientkám doporučuji. Ano, trochu si za ně připlatíte (v řádu několika tisíc korun), ale myslím, že to za to stojí. Některé značky kvůli možným komplikacím nedoporučuji vůbec.

O jaké komplikace jde?

O vyšší riziko vazivové reakce těla na implantát, případně posun nebo rotaci implantátu na hrudníku.

O implantátech stále koluje řada mýtů, například že praskají nebo studí...

Nestudí, to určitě ne, ale je třeba říct, že i ty nejkvalitnější implantáty se mohou poškodit a prasknout, což je dáno mechanickým opotřebením. Mají ale doživotní záruku, a pokud už k tomu dojde, umíme ten problém rychle vyřešit. Levnější implantáty ovšem praskají častěji.

žena a život

Patrně ani prsa s implantáty nejsou krásná navždy a časem poklesnou. Co doporučujete klientkám potom?

Záleží na přání klientky, jestli si chce ponechat implantáty, které má, a k tomu zvolit modelaci podle potřeby. Můžeme také vložit jiné implantáty, které mohou reagovat na aktuální stav prsou a zkorigovat jejich pokles i bez modelace. Také se mohou implantáty vyjmout a prsa upravit jen modelací.

Victoria Beckham, která diktuje mód­ní trendy, si nechala silikony nedávno trvale vyjmout. Nebojíte se, že by ji mohly ženy masově následovat?

Toho se určitě nebojím. Victoria Beckham asi nebude mít na nejčastější přání našich klientek větší vliv, naopak mám pocit, že těch operací provádím čím dál víc. Ale pokud se tak někdo rozhodne, je ve většině případů třeba počítat s následnou modelací.

Jak se chovají operovaná prsa, ať už se silikony nebo po modelaci, po radikálním zhubnutí jejich majitelky?

To záleží na tom, jak velká byla prsní žláza před operací. Pokud byla velká, tak dojde k prověšení prsů a většinou je třeba přistoupit k vložení větších implantátů nebo implantátů jiného tvaru či k nové modelaci. Pokud byly prsní žlázy malé, dojde k vykreslení, zvizualizování implantátů.

Operace prsů patří stále mezi nejpopulárnější zákroky. Ale co úpravy pozadí? Jaké s nimi máte zkušenosti?

Ano, operace prsou vedou. Následují liposukce, operace očních víček a já osobně dělám spoustu miniinvazivních zákroků, jako je aplikace botoxu a injekčních výplní. Zrovna úpravy pozadí se ale v České republice příliš často neprovádějí. U některých zákroků jsem sice asistoval, ale abych sám prováděl vkládání implantátů, to ne. Nesouhlasím s ním totiž. Zvětšení pomocí vlastního tuku, o tom se lze bavit, když má žena opravdu plochý zadeček, ale jiné úpravy, které mohou být i velmi rizikové, odmítám.

A co zmenšování zadečků?

Zmenšovat lze. Liposukcí.

Takže si vybíráte, pod jaký zákrok se „podepíšete“?

Rozhodně. Ale většina klientek je rozumná, a když přijdou s nějakou vlastní představou, kterou jim vyvrátím, akceptují to.

A jaký typ žen se jakožto odbor­níkovi vlastně líbí?

Mám nejradši veselé klientky, které vědí, do čeho jdou, a je radost s nimi celý ten proces prožívat. A když jsou to navíc štíhlé a vysoké brunetky, tak se vůbec nezlobím.

 

Celý rozhovor s plastických chirurgem Petrem Pachmanem si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Žena a život ;-)

foto: Ondřej Košík pro Ženu a život

 

 

 

 

 

Novinky