Pihy a mateřská znaménka: Umíte o ně správně pečovat?

Ať už své pihy milujete nebo se jich spíš toužíte zbavit, zaslouží si vaši pozornost, stejně jako jednou za čas revizi odborníka... Všechny pihy sice nejsou nebezpečné, ani není nutné jejich chirurgické odstranění, ale hlídat se musí. Jak často a proč?

Za tvorbou pih stojí především genetika. Pokud jste tedy hodně pihatá vy, je dost pravděpodobné, že pihaté jednou budou, anebo už jsou, i vaše děti :-) Některé pihy sice v dospělosti zmizí, ale jiné se zase objeví, a to například po několika dnech či dokonce týdnech strávených na slunci. Kůže se totiž proti silnému slunečnímu záření brání vytvářením enzymu tyrosinu přeměňujícího se na melanin – kožní pigment, který se projevuje na pokožce právě v podobě drobných hnědých skvrnek.

Sluneční záření a další vlivy

Podobný vliv jako má na tvorbu pih UVA a UVB záření ovšem mohou mít i některé látky. Kůže bývá často citlivá například na některé léky, parfémy nebo kosmetiku. A pokud víte, že vaše pokožka na výsev pih trpí, zkuste se raději vyhýbat i třezalce a bergamotovému oleji – dvěma přírodninám, které citlivost pleti na světlo ještě zvyšují. Produkci kožního barviva melaninu může nakonec vyvolat třeba i užívání hormonální antikoncepce, hormonální změny v průběhu těhotenství nebo změny v klimakteriu.

Máte-li pleť pihatou, měla byste ji o to důkladněji chránit i krémy s vyšším ochranným faktorem, to znamená SPF 30 nebo SPF 50 a SPF 50+. Nemáte-li v plánu strávit den přímo na slunci, mělo by pro vás být automatické alespoň používání denního krému s SPF 15, raději však rovnou s SPF 30. Díky těmto krémům předejdete nejen tvorbě dalších pih, ale zároveň pigmentovým skvrnám i rychlejšímu vzniku dalších vrásek, které má rovněž na svědomí sluníčko.

Pravidelná revize dermatologa

V neposlední řadě byste samozřejmě neměla podceňovat pravidelnou kontrolu pih na dermatologii. Ideální doba je právě teď, před začátkem léta, ale stejně tak i po létě, kdy se vám třeba právě vlivem slunce můžou některé pihy tvarově změnit, anebo k stávajícím pihám a znaménkům přibudou nové, další. „U nízkých fototypů s větším množstvím znamének či pozitivní rodinnou anamnézou doporučuji kontrolu pih nejméně jednou ročně. Při jakékoli změně nebo objevu nového pigmentového útvaru ale vždycky radím přijít hned,“ říká naše hlavní korektivní dermatoložka MUDr. Markéta Majerová.

medicom

Lékaři v MEDICOM Clinic provádějí kontrolu mateřských znamének pomocí tzv. digitálního dermatoskopu. Ten znaménko mnohonásobně zvětší, proto je pak pro lékaře snadněji vyhodnotitelné. Přístroj však dovede znaménko vyhodnotit i sám, analýzu si pak uloží do své paměti. Díky tomu může dermatolog kdykoli porovnávat původní vzhled znaménka s novým nálezem a určit, jak se znaménko změnilo v čase. „Nepravidelné pigmentové névy lze vyříznout a poslat na histologii. Výrůstky a některé intradermální névy pak odstraňujeme erbiovým laserem, který výrůstek přesně odpaří vrstvičku po vrstvičce. Pokožka se hojí přes stroupek bez jizvy,“ vysvětluje dále Markéta Majerová.

Podezřelé změny znamének a pih

A jaké změny pih a mateřských znamének rozhodně nenechávat bez povšimnutí? „Podezřelé je především zvětšení pigmentové léze nad 5 mm nebo navýšení znaménka nad úroveň kůže. Dále je znepokojivá i změna v barvě znaménka. Nejčastěji se jedná o ztmavnutí, zčervenání, nepravidelné rozmístění pigmentu nebo o jeho nepravidelné okraje,“ uzavírá dermatoložka Markéta Majerová a k zmíněné frekvenci pravidelných kontrol dodává: „Je lepší přijít desetkrát zbytečně, než jednou pozdě.“

Nebezpečný melanom, který vzniká nekontrolovaným množením melanocytů (= buněk tvořících pigment) pak představuje až 10x vyšší riziko pro ty, u nichž byl nález diagnostikovaný v minulosti, anebo pokud se melanom objevil u někoho z rodiny.
 

foto: archiv Nivea (1), archiv MEDICOM Clinic a.s.

 

 

 

Novinky