Vítej slunce! Jak si ho užít a nespálit se?

Poslední dobou na obloze konečně vládne slunce. Těšíte se, jak vaše tělo už brzy získá krásně snědou barvu? Abyste se bronzového happyendu dočkala, zopakujte si ještě před vystavením kůže slunci zásady zdravého opalování. Vyplatí se vám to!

I když většina z nás sluníčko a opalování přímo miluje – k letnímu počasí snědá pleť zkrátka patří a je proklatě sexy – všichni zároveň dobře víme, že slunce dokáže být i nepřítel. O škodlivosti UV záření se píše už řadu let, kůže si takzvaně pamatuje a negativní účinky záření se prý s věkem na kůži načítají. Důsledná ochrana proti UV záření ale dovede lecčemu zabránit a předejít. „Zejména tím omezíte riziko předčasného stárnutí pokožky, nebezpečného spálení kůže a v krajním případě samozřejmě vznik rakoviny,“ otevírá téma naše hlavní korektivní dermatoložka MUDr. Markéta Majerová.

Sunscreeny jsou základ
Hlavním pilířem sluneční ochrany jsou pak jednoznačně tzv. sunscreeny – opalovací krémy, které pokožku chrání před UV zářením. Při vybírání vhodného stupně ochrany proti UV záření se vám vyplatí řídit především typem své pokožky, věkem a částečně i podnebím, ve kterém se opalujete, anebo například prováděnými aktivitami. Za nízkou ochranu před sluncem jsou obecně považány přípravky do SPF 10, střední ochrana je do SPF 25 a za vysokou ochranou lze označit hodnoty nad SPF 30. S aplikací sunscreenu je navíc nutné začít přibližně 20 minut než kůži sluníčku vystavíte (chemické filtry potřebují tento čas k aktivaci své činnosti) a v průběhu dne pak proces mazání krému neustále opakovat. Účinnost krému totiž klesá pocením, otřením kůže například o ručník a samozřejmě i po každém vykoupání.

Naši favorité z obrázku (zleva nahoře): Bioderma Photoderm Bronz suchý olej na opalování SPF 50+; Nivea Sun Protect & Bronze suchý olej na opalování podporující zhnědnutí SPF 30 High; Piz Buin Ultra Light Dry Touch Sun Fluid SPF 30 s lehkou a nemastnou texturou vhodný i na obličej; Anti-age emulze na opalování obličeje SPF 50 zabraňuje předčasnému stárnutí pleti důsledkem UV záření (vhodná i pod make-up).

pr

Klobouk, brýle a další ochránci
Kromě sunscreenů se vám ale vyplatí spoléhat i na další ochranné štíty. Podle odborníků na kůži je totiž velmi důležité dbát na komplexní ochranu před sluncem, která nespočívá pouze v aplikaci krému s dostatečně vysokým SPF faktorem, ale také v nošení pokrývky hlavy, kvalitních slunečních brýlí a speciálních textílií. „Ideálním materiálem je polyester, ze kterého se k tomuto účelu vyrábějí trika a oblečení vhodné zejména pro koupání dětí se světlou až velmi citlivou pokožkou. Tyto textílie jsou skvělé také pro vodní sporty. Stupeň jejich ochrany udává tzv. UPF (= UV protection factor). Co se týče slunečních brýlí, měly by nás chránit nejen proti UV záření, ale i proti vysokoenergetickému viditelnému spektru, tzv. EPF (= eye ptotection factor),“ vysvětluje dále dermatoložka Markéta Majerová. Kromě toho ale podle ní stále platí i stará dobrá pravidla, z nichž tím nejznámějším je nevystavovat se slunci mezi 11–15h a schovat se v tu dobu před sluncem raději do stínu.

nivea

foto: archiv Nivea (2x)

 

 

Novinky