7 top ošetření a zákroků pro muže: Pánové, troufnete si?

Nejen ženy, ale stále častěji i muži řeší svůj zevnějšek... Tentokrát proto přinášíme 7 top ošetření a zákroků, díky nimž se stanou atraktivnější právě naše drahé polovičky. Dámy, dejte jim tento článek přečíst! ;-)

1. Zastavení pocení aplikací botulotoxinu

Pánové, věděli jste, že nadměrné pocení můžete výrazně omezit aplikací botulotoxinu? Látka se aplikuje pomocí drobných jehel a její cíl je jasný – dočasně omezit pocení v konkrétní oblasti na těle, nejčastěji v podpaží, v dlaních nebo na ploskách nohou. Ošetřením se dočasně zabrání přenosu nervového vzruchu na potní žlázky. „Ošetření se provádí ambulantně a pro větší komfort se přibližně hodinu předem nanáší na ošetřovanou oblast znecitlivující krém. Doba efektu této metody je přechodná a individuální. Nejčastěji však k omezení pocení dochází na 4 až 12 měsíců. Účinek botulotoxinu se dostaví po 3 až 7 dnech od aplikace, nejpozději pak do 14 dnů,“ uvádí korektivní dermatoložka MUDr. Iva Obstová.

2. Zjemnění hluboké vrásky mezi obočím

V porovnání s ženami sice svoje vrásky až tolik neřešíte, ale minimálně jedna vám vadí téměř vždycky – tzv. glabela, přezdívaná jako mračivka. Jedná se o vrásku mezi obočím, kvůli které může váš obličej působit zbytečně přísně. Hlubokovou vrásku u kořene nosu (v případě zájmu samozřejmě i spolu s dalšími vráskami) si u nás můžete nechat zjemnit nebo přímo vyhladit opět aplikací botulotoxinu. Tahle látka dočasně přeruší nervové spojení v mimických svalech, které pak nějakou dobu nedostávají signál ke stažení a odpočívají. Aplikace botulotoxinu je tím pádem skvělá i jako prevence proti prohlubování vrásek, navíc se díky ní můžete odnaučit i tomu, že se občas mračíte vlastně nevědomky.

„Délka účinku botulotoxinu je individuální, obvykle ale trvá mezi 3 až 5 měsíci. Poté se neurosvalové spojení postupně obnoví a na ošetření můžete přijít znovu. Botulotoxin se aplikuje přímo do svalu pomocí velmi tenké jehličky. V průběhu ošetření oblast ledujeme chladicím gelem,“ vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Markéta Majerová. Po aplikaci téhle látky se nesmíte 4 hodiny předklánět ani si lehat. Ošetřené místo si také nemačkejte ani ho nijak nestlačujte. Na 2 dny po ošetření raději vynechte i náročnější cvičení, saunu nebo solárium.

PS: Nebojte se, že by na vás ošetření bylo poznat. Lékař se vždycky snaží o maximálně přirozený výsledek! ;-)

3. Plastická operace očních víček

V oblasti okolo očí vás mohou trápit i kožní převisy a tukové váčky, kvůli nimž oči bývají náchylnější k slzení a únavě, zhoršuje se vidění, navíc vás kvůli tomu může i častěji bolet hlava. V takovém případě se vám určitě vyplatí podstoupit plastickou operaci víček – buď jen horních nebo dolních, ale případně lze spojit i oba zákroky v jednu operaci. Samotná operace horních nebo spodních víček trvá okolo 45 minut a provádí se jen v lokální anestezii, takže při ní bez problémů komunikujete s lékařem a bezprostředně po ní odcházíte domů. Pokud se rozhodnete podstoupit úpravu horních i dolních víček v jednom zákroku, čeká vás už náročnější a přibližně 1,5 hodiny dlouhá operace.

„V každém případě má tento zákrok skvělý estetický i zdravotní efekt. Odstraněním kožních přebytků a tukových váčků svým očím velmi ulevíte,“ říká primář MEDICOM Clinic MUDr. Michal Puls, CSc. Jako bonus ale získáte i mladší a svěžejší vzhled a váš obličej na první pohled omládne, což také není k zahození ;-)

Mimochodem: jizvičku po téhle operaci rozhodně řešit nemusíte. Bude ukrytá v přirozeném očním záhybu, v případě plastiky dolních víček pak pod linií řas. Nikdo si jí tedy ani nevšimne.

4. Liposukce břicha ultrazvukovou metodou VASER Lipo

Dříve jste možná mívali téměř dokonalé tělo, ale dnešní sedavé zaměstnání vám postavu změnilo do podoby, se kterou se nechcete jen tak smířit... Právě břicho je pak u mužů problematická partie číslo jedna. K nejrychlejším, nejúčinějším a přitom velmi šetrným metodám, jak se tuku na břiše dá zbavit, rozhodně patří ultrazvuková liposukce VASER Lipo, která si dobře poradí i v oblastech s tužším tukem, a tak je právě pro muže a jejich oblast břicha jako stvořená.

A jak ultrazvuková liposukce VASER Lipo probíhá? „Ošetřovanou oblast vám nejprve napustíme tumescentním roztokem s naředěným anestetikem, díky němuž při zákroku neucítíte žádnou bolest, maximálně jen mírný tlak v ošetřované partii. Dále – ještě než se pustíme do samotného odsávání tuku tenkou kanylkou – vám danou oblast projedeme sondou s ultrazvukem, což následnou fázi odsávání tuku značně usnadní. Ultrazvuk totiž tuk určený k odsátí dobře rozmělní,“ vysvětluje plastický chirurg MUDr. Peter Ondrejka.

Díky ultrazvuku je zákrok k tělu celkově šetrnější, na těle se po něm nevytvářejí skoro žádné modřiny a otoky, tudíž bude celkově kratší i doba vaší rekonvalescence – v porovnání s obyčejnou tumescentní liposukcí se zkrátí přibližně až o polovinu! Zákrok stačí podstoupit jen v lokální anestezii, trvá okolo 1,5 hodiny a hned po něm můžete odejít domů.

Tip pro vás: Pokud liposukci zvažujete, můžete se prozatím objednat alespoň na bezplatnou a zcela nezávaznou konzultaci liposukce. Stačí zavolat na bezplatnou linku 800 254 642 (800 CLINIC) a domluvit se na termínu.

5. Liposukce prsou laserovou metodou SlimLipo

Mnozí muži také řeší tukem obalená prsa, která jsou vidět pod košilí nebo tričkem. Patříte-li do jejich řad a cvičení ani snaha o zdravější jídelníček na oblast vašeho hrudníku stále příliš nezabírá (nebo se vám nechce na efekt příliš dlouho čekat...), doporučit vám můžeme laserovou liposukci prsou metodou SlimLipo. Liposukce probíhá podobně jako zmíněná technika ultrazvukem VASER Lipo. Místo ultrazvukové sondy se však oblast prsou před fází odsávání tuku ošetří sondou s laserem.

Upozornění: Na konzultaci před zákrokem se dozvíte, jestli váš problém opravdu vyřeší pouhá liposukce. Příčinou nežádoucího tuku na prsou totiž může být i zbytněná prsní tkáň, kterou zavinily různé hormonální změny. Problém tzv. gynekomastie, která se může projevit třeba jen u jednoho prsu, se pak řeší chirurgicky – tzv. extirpací, tedy vyjmutím tukové tkáně z prsní žlázy. Liposukci spolu s chirurgickým řešením gynekomastie lze podstoupit i v jednom zákroku.

6. Vlasová mezoterapie pro hustší vlasy

Lysinky, ustupování a řídnutí vlasů mužům na sebevědomí také příliš nepřidávají... Co s tím? Ten nejlepší impuls k obnově vyšle vašim vlasům vlasová mezoterapie. „Při ošetření se pracuje s účinnou látkou Dermaheal HL, která je bohatá na růstové faktory, kmenové buňky a další účinné látky jako vitaminy skupiny B, aminokyseliny a zinek. Díky takovému koktejlu živin se pak vlasy postupně začnou obnovat – zhoustnou, stanou se lesklejší, vitálnější, zdravější,“ popisuje korektivní dermatoložka Katarína Třísková.

A jak ošetření probíhá? Do umyté pokožky hlavy, přímo do vrstvy kůže vyživující kořínky vlasů, vám dermatoložka pomocí malých jehliček aplikuje látku Dermaheal, která napomáhá s obnovou a výživou vlasů. Před ošetřením s vámi ale lékař ještě probere vaše problémy s vlasy, zhodnotí stav pokožky hlavy a případně vám může udělat i krevní testy, abyste se dopátrali příčiny problému.

Tip: Podle druhu obtíží je dobré ošetření několikrát zopakovat. Viditelného zlepšení vlasů i pokožky hlavy se dočkáte po 1 až 3 měsících.

7. Kontrola a odstranění mateřských znamének

Ne všechna mateřská znaménka jsou bohužel neškodná, a tak se je vyplatí průběžně sledovat a hlídat. Od toho tu ale jsou naše dermatoložky, u kterých byste si měli nechat svá znaménka kontrolovat tzv. digitálním dermatoskopem, a to nejméně jednou ročně. „Jedná se o moderní, opticky zvětšovací zařízení, které prosvítí vrchní vrstvy kůže a zvětší vyšetřované struktury znaménka. Díky přístroji detailně vidíme strukturální a barevné změny znaménka, které nemusejí být pouhým okem patrné. Přístroj znaménko zároveň vyfotí  kamerkou. Počítač pak snímek porovná s celosvětovou databází, vyhodnotí rizikovost znaménka a uloží ho do své paměti. Díky tomu můžeme sledovat, jak se znaménko mění i v čase,“ vysvětluje korektivní dermatoložka Iva Obstová.

Vyšetření digitálním dermatoskopem je zcela bezbolestné. Pravidelné kontroly jeho pomocí ukážou, jestli jsou vaše znaménka v pořádku, případně zda-li je nutné některé z nich odstranit. „Pokud se rizikovost znaménka potvrdí, odstraníme ho buď chirurgicky nebo laserem. Záleží na podobě znaménka, jeho struktuře, velikosti, tvaru, lokaci i hloubce,“ dodává MUDr. Iva Obstová. V každém případě se jedná o pouze ambulantní ošetření, které zabere jen několik málo minut.

Novinky