„Myslete na zdraví svých prsou. Přijďte na preventivní sonografii,“ nabádá lékař Daniel Zoubek

Zajímá vás, jak vyšetření ultrazvukem probíhá, čím se sonografie liší od mamografie, co všechno se dá ultrazvukem prsou zjistit a od kolika let byste si na sonografii prsou měla jednou do roka najít čas? Odpovědi na tyto i mnohé další pro zdraví prsou důležité otázky najdete v rozhovoru s kapacitou ve svém oboru a novou posilou našeho „medicomáckého“ týmu, MUDr. Danielem Zoubkem. 

Pane doktore, proč a kdy by měla žena přijít na sonografické vyšetření prsou?

U mladých žen bych obecně doporučil začít s pravidelným preventivním vyšetřováním ultrazvukem od 30–35 let. Pokud má však žena v rodině nádorové onemocnění prsou, doporučil bych jí přijít už ve věku okolo 25 let. Jak já říkám: stres je pro zdraví to úplně nejhorší, co může být. Když se žena nervuje, bojí se nádoru v prsu, měla by pro svůj klid přijít raději dříve. U mladých žen je sice pravděpodobnost nádoru nižší, ovšem když se u nich vyskytne, v těle relativně rychle roste. Proto je zapotřebí konat a dlouho s léčbou neotálet. Čím dříve nádor objevíme, tím bývá menší a prognóza lepší. Myslete proto na své zdraví a choďte na sonografii prsou pravidelně a včas.

Jak častá by měla být frekvence tohoto preventivního vyšetření?

Zhruba jednou za rok.

Sonografické vyšetření prsou MEDICOM Clinic

Jaké nemoci se dají sonografickým vyšetřením prsou odhalit?

Nejzávažnější jsou samozřejmě nádory v prsu, tedy rakovina prsu. Všechno ostatní jsou už v podstatě vedlejší nálezy. Cysty v prsou se například vůbec nemusejí řešit. Pokud tedy nejsou bolestivé nebo zanícené. Fibroadenomy, kterým se nesprávně říká tukové bulky, se rovněž řešit nemusí, akorát se doporučují hlídat.

A cysty v prsou se hlídat nemusí?

Ne. Ale když cysta roste, můžeme do ní píchnout tenkou jehličkou a odsát ji. Nicméně cysta v prsu ničemu nevadí.

Jak přesné je sonografické vyšetření prsou při hledání nádorů?

Žádná vyšetřovací metoda samozřejmě není stoprocentní. Vždy existuje možnost, že nádor se v prsní žláze skryje a při vyšetření jej proto nenajdeme. Nádory v těle se chovají různě. Některé není problém vyšetřením odhalit, jiné se naopak umí dobře skrývat. Důležitým doplňkem je proto nejen sonografie, ale i mamografie, pravidelné samovyšetřování prsou a při zjištění jakékoliv změny rozhodně včasná návštěva lékaře.

Na jakém principu sonografický přístoj pracuje?

Ultrazvuková sonda vysílá ultrazvukové vlnění, které se v lidském těle odráží na různých tkáních. Tyto odrazy přístroj zachytí a spočítá z nich obraz, který při vyšetření vidíme na monitoru. Ultrazvukové vlnění není pro tělo nijak škodlivé. Díky tomu je možné provádět toto vyšetření opakovaně.

Jak sonografické vyšetření probíhá v praxi?

Žena se položí na lůžko. Na její prsa a ultrazvukovou sondu aplikujeme ultrazvukový gel, který na kůži vytvoří film, díky němuž ultrazvukové vlny mohou procházet tam i zpět. Zásluhou gelu sonda také lépe klouže po kůži. Sondou se jezdí po kůži jen s minimálním tlakem, proto vyšetření nebolí a trvá jen okolo 10–15 minut podle velikosti prsou. Vyšetřením se postupně zkontrolují všechny části prsu a podpaží. Sonda je napojená na monitor, kde se výsledek vyšetření okamžitě ukáže.

Zvětšení prsou v MEDICOM Clinic

Pokud má žena prsní implantáty, měla by na sonografii docházet častěji?

Frekvence vyšetření je stejná, ideálně tedy jednou ročně. Z hlediska vzniku rakoviny prsou nepředstavují moderní prsní implantáty žádné riziko. Pokud by však žena měla s prsy po zákroku nějaké nečekané zdravotní problémy, její plastický chirurg by ji na sonografii určitě ihned poslal. Ultrazvukem se příčina různých pooperačních komplikací odhalí. Může se jednat třeba o tzv. serom – tekutinu, která se vytvoří okolo implantátu jako obrana organismu na cizí těleso v těle. Vyšetření také může poukázat na rupturu, tedy prasknutí implantátu. V dnešní době se však už vyrábějí natolik kvalitní prsní implantáty, že se s tím setkáváme skutečně velmi zřídka.

Měla by žena před preventivní sonografií prsou lékaři říct, že má prsní implantáty?

V případě ultrazvuku nemusí. U mamografického vyšetření ovšem ano. Tam je zapotřebí přístroj přenastavit tak, aby bylo prsní tkáně na snímku vidět co možná nejvíce.

Kolik stojí sonografické vyšetření prsou v MEDICOM Clinic?

Pokud ho na naší klinice podstupujete před domluveným termínem plastické operace prsou, je vyšetření zahrnuto už v ceně zákroku. Každé další preventivní sonografické vyšetření prsou pak stojí 1000 Kč.

 

Už to bude rok, kdy jste naposledy absolvovala preventivní sonografii prsou? Nebo jste dokonce ještě nikdy na sonografii prsou nebyla? Myslete na své zdraví a objednejte se včas na preventivní sonografické vyšetření, které můžete nově podstoupit přímo u nás v MEDICOM Clinic u MUDr. Daniela Zoubka. Pro objednání volejte bezplatně na číslo 800 254 642! Těšíme se na Vaši návštěvu :-)

 

 

Novinky