Lasery a jejich účinky: Jaké problémy s pletí jejich pomocí vyřešíte?

Ať už vás trápí jakýkoli problém s pletí či pokožkou celého těla, věřte, že vám od něj dovedou pomoci lasery. Ideální doba pro laserové ošetření je navíc právě teď. Máte proto nejvyšší čas se s lasery a jejich účinky seznámit ;-)

Konkrétní estetický či vyloženě zdravotní problém si žádá i konkrétní laser. K těm v estetické praxi nejčastěji využívaným patří frakční CO2 laser, který se zaměřuje především na omlazení neboli rejuvenaci pokožky. Z dalších platných je to především erbiový laser a cévní laser Vbeam, laser LightSheer DESIRE pro trvalou lékařskou epilaci nebo laser Nd:YAG Quanta-plus, který vás zbaví stařeckých skvrn, nepovedeného permanentního make-upu či tetování. Jak laserové ošetření probíhá v praxi a při jakých potížích se vám příslušný laser nejvíce osvědčí? Na to jsme se zeptali přímo našich dermatoložek...


• Frakční CO2 laser

Tento laser slouží zejména k celkovému omlazení pokožky. Vyhlazuje jemné vrásky, ty hlubší zjemňuje. Zpevňuje také povadlé kontury obličeje, pomáhá na vkleslé jizvy po akné, stahuje póry a sjednocuje barvu pleti, celkově tedy zlepšuje i její texturu. Kromě obličeje je vhodnou lokalitou k ošetření frakčním CO2 laserem také krk, dekolt a hřbety rukou.


A jak frakční CO2 laser pracuje? „Laserový paprsek dopadá na kůži v mikrobodech, které vytvářejí
na povrchu pokožky mřížku. Laserem dojde k odpaření drobných oblastí epidermis a díky uvolněnému teplu v hloubce pak k prohřátí kolagenu. Kolagenní vlákna se teplem remodelují (přestavují) a následně se začínají vytvářet i vlákna nová. Tento proces obnovy je dlouhodobý, trvá nejméně dva měsíce. Pokožka se tedy postupně vypíná a efekt se prohlubuje. Pro větší komfort lze zhruba hodinu před ošetřením aplikovat na kůži lokální anestetický krém. Pro rychlejší průnik znecitlivujících látek ho ještě překrýváme fólií,“ uvádí korektivní dermatoložka MUDr. Iva Obstová z pražské MEDICOM Clinic.

MEDICOM CLINIC


Samostatnou kapitolou je pak ošetření frakčním laserem CO2 vybaveným navíc hlavicí pro vaginální zákroky. Tímto pouze ambulantním ošetřením, které v praxi zabere okolo 20 minut, se v pochvě opětovně zaktivuje tvorba kolagennových a elastinových vláken i kyseliny hyaluronové. „Díky tomu se vagína lehce zúží, zpevní a zhydratuje. Ve výsledku ovšem dosáhnete nejen jejího omlazení, ale zásluhou vyšší lubrikace vagíny i lepších sexuálních prožitků. Stejně tak se zbavíte lehké až střední stresové inkontinence a rozloučíte se s opakovanými záněty močových cest,“ chválí efekt ošetření FemLase uroložka MUDr. Vlasta Vyhnánková, Ph.D. rovněž z MEDICOM Clinic.


• Cévní laser Vbeam

Jak název napovídá, laser Vbeam pomáhá na obsáhlé kožní potíže cévního původu. Řeší problémy související s rozšířením nebo zmnožením cévek kdekoli na těle, nejčastěji však v obličeji nebo na nohou. Vbeam zmírňuje projevy tzv. růžovky (rosacey), slouží ke korekci žilek a metliček, červených jizev po akné, operacích a úrazech. Zároveň omezuje viditelnost strií a odstraňuje virové bradavičky. Výjimečných výsledků pak dosahuje při ošetřování hemangiomů, pavoučkových névů a tzv. dětských ohňů.

medicom clinic

A co se při ošetření tímto laserem vlastně děje? „Laserový paprsek reaguje s červeným krevním barvivem v cévkách. Pomocí tepla se cévka zatáhne a ztmavne, začne připomínat modřinku. Jako každá jiná modřinka se ovšem i tato jednoduše vstřebá a zahojí. Laserové pulsy jsou během ošetření vnímané jako záblesky světla spojené se štípnutím,“ popisuje MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka rovněž z pražské MEDICOM Clinic.


• Erbiový laser Fotona Dynamis SP

Bradavice, kožní výrůstky a nezhoubná mateřská znaménka. Zbavit se jich můžete právě pomocí erbiového laseru, který v příslušném místě postupně odpaří jednotlivé vrstvy kůže a bezpečně vás tak zbaví vaší drobné chybky na kráse. „Po ošetření pokožku nenamáhejte mechanicky, horkem ani vlhkem. Odpusťte si proto saunu, bazén i horkou vanu. Stroupek, který se vám v ošetřeném místě vytvoří, nestrhávejte. Odloupne se sám během 4 až 10 dnů,“ tvrdí dermatoložka MUDr. Iva Obstová.


• Laser LightSheer DESIRE

Pokud vám nejsou vhod chloupky nad horním rtem, pod pažemi, na nohou nebo v jiné oblasti na těle, dobrou zprávou je, že se jich můžete jednou provždy zbavit. Ošetření laserem Light Sheer DESIRE je však nutné několikrát zopakovat, přibližně 5 až 8 krát. Navíc musíte mezi každým ošetřením dodržet interval okolo 4 až 8 týdnů. Jestli je tedy vašim zbožným přáním okouzlovat v létě hladkou pokožkou, máte nejvyšší čas s epilací začít.


„Laserová epilace je nejúčinnější v odstraňování tmavých chloupků na světlé kůži. V takovém případě vás dovede zbavit téměř všech chloupků. Odchylky od tohoto ideálu však neznamenají, že epilaci provést nelze. Akorát je dobré předem počítat s vyšším počtem ošetření, nebo s ,pouhým’ trvalým prořídnutím chloupků. Efekt laserové epilace se odvíjí od typu chloupků, lokality epilace i od fototypu kůže,“ dodává korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková.


Pokud se pro laserové odstranění chloupků rozhodnete, jednoznačně se vám ale vyplatí zvolit přístroj LightSheer DESIRE. Momentálně se totiž jedná o nejúčinnější laser svého druhu na trhu. Chloupky odstraňuje šetrně, bezbolestně a navíc během velmi rychlého ošetření, které trvá plus mínus 20 minut s ohledem na zvolenou lokalitu.


• Laser Nd:YAG Quanta-plus

Odstranění tetování MEDICOM Clinic

Stařeckých skvrn, nepovedeného permanentního make-upu nebo tetování, které vám po čase začalo vadit, vás může zbavit právě tento laser. Podobně jako v případě trvalé laserové epilace je však zapotřebí i toto ošetření několikrát zopakovat, a to v intervalu okolo 3 až 4 týdnů. „Při zákroku vysílá laser jeden impuls za druhým a postupně tak ošetřuje místo po místu. Laserový paprsek tak roztřelí pigment těchto skvrnek po sluníčku nebo tetovážích. Bílé krvinky pak barvu dokážou účinně vstřebat a ošetřené místo zahojit,“ vysvětluje průběh ošetření a jeho princip MUDr. Markéta Majerová, hlavní korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic v Praze.


V případě odstraňování větších tetováží je možné na kůži předem aplikovat i znecitlivující krém s anestetikem. Díky tomu je pak ošetření komfortnější a téměř nebolí. Po zákroku je však pokožka v daném místě mírně zarudlá a může lehce otéct. „Ošetřenou kůži proto chladíme gelovými polštářky a aplikujeme na ni krém s panthenolem,“ dodává ještě lékařka.

Kdy přijít na ošetření

Laserová ošetření provádíme nejčastěji od podzimu až do začátku jara. „V době ošetření laserem by totiž kůže neměla být opálená a stejně tak by se lidé neměli vystavovat slunci ani záření v soláriích několik prvních dní po proceduře,“ vysvětluje MUDr. Iva Obstová. V opačném případě by se vám mohly na pokožce objevit otoky, vyrážky, anebo by vás potrápilo její nepříjemné svědění.

 

Chcete svůj kosmetický či zdravotní problém řešit pomocí laseru? Objednejte se na konzultaci ošetření k některé z našich korektivních dermatoložek na telefonním čísle 800 254 642. Společně s lékařkou vyberete laser, který nejvíce prospěje právě vašemu typu pleti.

Novinky