Jak pečovat o pokožku v chladných dnech? Vsaďte na hydrataci!

Kvůli střídání teplot, častým přechodům z tepla domova do chladnějšího počasí, může být vaše pleť i pokožka celého těla dost vysušená, mít sklony k šupinatění nebo vás dokonce svědit. Tušíte, čím jí zajistit dostatečnou hydrataci, aby v průběhu podzimu a zimy nijak nestrádala?

MEDICOM CLINIC

V chladnějším ročním období se vyplatí sáhnout po kosmetice s mastnější texturou a zároveň se vyhýbat produktům, které obsahují parabeny, lanolín, peru balsám nebo různé parfemace. Naopak byste měla v přípravcích určených k zimní péči o pokožku hledat především zinek a vitamin E – antioxidant, který je pověstný pro svůj zklidňující efekt. V neposlední řadě jsou vhodné také krémy a tělová mléka s ureou nebo s glycerinem.

„Máte-li pokožku extrémně suchou a citlivou, doporučila bych vám ale zajít přímo do lékárny a tam požadovat lékařskou kosmetiku určenou atopikům. Takové přípravky už všechny potřebné složky k hydrataci suché a citlivé kůže obsahují,“ doporučuje Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic.

Pěnu do koupele vyměňte za olej

V každodenní péči o pokožku si dávejte pozor i na časté koupání a dlouhé polehávání ve vaně, které kůži zbytečně vysušuje. Stejně tak ale pokožce neprospěje nadměrné používání mýdel nebo pěna do koupele. Pro kůži je zkrátka mnohem vhodnější sprchování. Nicméně pokud se jednou za čas bez napuštěné vany neobejdete, zkuste si do vody alespoň přidat odvar z otrub, škrobu nebo třeba rostlinný olej. Tyto látky vaši pokožku zregenerují a zhydratují zároveň.

Populární jsou v poslední době i tělové oleje. Můžete si je přidávat buď přímo do koupele, nebo se s nimi umývat. Po koupeli už pokožku stačí jen zlehka otřít ručníkem, oschnout a do 5–10 minut na ni nanést tělové mléko či tělové máslo. Složky obsažené v těchto přípravcích se díky tomu do kůže snadněji absorbují.

MUDr. Třísková

Zkuste jemný peeling i mezoterapii

A jaké produkty dobře zhydratují celou vaši pokožku? Používat můžete tělová mléka, másla i oleje, nebo všechny tyto druhy produktů libovolně kombinovat. Záleží na tom, jaká textura daného přípravku vám bude ze všech nejpříjemnější. „Osobně mám ráda i různé domácí peelingy. Objevila jsem například cukrový peeling, který už olejovou složku přímo obsahuje, takže je pokožka ihned po aplikaci krásně vláčná a skvěle zhydratovaná,“ přidává svůj tip dermatoložka Katarína Třísková, která navíc pleti pravidelně dopřává i hloubkovou hydrataci kyselinou hyaluronovou, tzv.mezoterapii. „Vhodná je ale i plazmaterapie nebo kombinace obou těchto druhů ošetření pleti,“ dodává ještě lékařka.
 

 

Novinky