2. díl: Vánoce se blíží... Jak je tráví naši lékaři?

Přečtěte si, jak tráví nejkrásnější svátky v roce další z našich skvělých lékařů. Zjistěte, jak vypadá jejich štědrovečerní menu, co si přejí najít pod stromečkem, na jaký dárek z dětství dodnes vzpomínají a kde i s kým budou letos vyhlížet příchod Ježíška! :-)

Dalším z našich lékařů jsme položili 5 stejných otázek na vánoční téma. Jak na následující otázky odpověděli?

1. Jak budete trávit letošní Vánoce, kde a s kým?

2. Jak vypadá Vaše štědrovečerní menu, je tradiční?

3. Co byste si přál/a letos dostat od Ježíška?

4. Jaká je Vaše nejhezčí vzpomínka na Vánoce v dětství?

5. Dodržujete nějakou rodinnou tradici? Zpíváte koledy a děláte vánoční zvyky?

MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka

MUDR. Třísková

1. Nejdříve budeme s rodinou v Praze, a pak s rodinami nejbližších na Slovensku. 

2. Letos budeme na Štědrý den na Slovensku, kde se dědí už několik generací trochu speciální menu. Nejdříve nám babi namaže na čelo prstem med a řekne ať jsme zdraví a dobří po celý rok, jako ten med. Večeře pak začíná kulatými oplatkami, které se plní medem. Následují trubičky opět s medem, pak česnek s chlebem nebo i s vánočkou, dále vařený hrášek, makové opekance, bryndzové opekance, zemiaky s bryndzou a cibulí, 3 druhy ryb a salát, kapustnica s uzenou rybou a druhá s klobáskou. Potom půlíme jablíčko, nabídneme si cukroví a odvalíme se na gauč. :-)

3. Od Ježíška bych si letos přála to, co každý rok: hlavně, ať se ve zdraví a ve stejném nebo dokonce vetším počtu všichni zase za rok sejdeme.

4. I když si vzpomenu na první mluvící panenku, plyšáka a v pubertě na džíny, stejně se mi při vzpomínkách vybavuje celkově hlavně ta atmosféra, jak mamka pekla, táta měl na starosti stromek, kapra a my s bráchou jsme tomu všemu zkrátka asistovali.

5. O Vánocích si rádi pouštíme koledy a hlavně na Slovensku hodně zpíváme. Při večeři, když je jedním z chodů hrášek, pak zjišťujeme, kdo je ve věku vdávání, ženění či seznamování. Jednotlivé kuličky hrášku v talíři počítáme a podle sudého nebo lichého čísla určujeme, jestli se dotyčný příští rok vdá, ožení nebo se s někým seznámí. :-)

MUDr. Petr Pachman, plastický chirurg

1. Vánoce budu trávit konečně v našem novém domě s nejuzší rodinou – manželkou a synem.

2. K večeři máme vývar z lebek a mozku. Oči já nejím, ale manželka ano. Syn neví, o co jde, takže polévka opět bude a už s ním riskneme i kostěného kapra.

3. Já si teď nadělil auto, tak si už jen přeji zdraví, ať ho splatím. :-)

4. Když jsem byl malý, chodili jsme každé Vánoce do lesa dávat zvířátkům cukroví a ovoce. Na vesnici na horách byl skoro vždycky hluboký sníh a my hledali ten nejlepší a hodně vzdálený strom... Jinak nejlepším dárkem v dětství pro mě bylo Lego Basic.

5. Já určitě nezpívám, ale koledy si pustíme. Ježíšek k nám po krátké odmlce poslední 4 roky už zase létá, no a také se těším, že k sobě na Štěpána pozvu babičku a dědečka na kachnu.

 

MUDr. Petros Christodoulou, plastický chirurg

MUDr. Christodoulou

1. Letošní Vánoce budu trávit s manželkou, dcerou a rodinou, která nás navštíví z Kypru a ze Slovenska, po dlouhé době opět v Praze.

2. Naše štědrovečerní menu bývá tradiční slovenské. I když jsem vyrůstal na Kypru, vždy jsme Vánoce trávili ve slovenském stylu. A teď mám i slovenskou manželku, takže tradice pokračuje dál. :-)

3. Na dárky si moc nepotrpím, ale přání mám: zdraví a být dál obklopen lidmi, které miluji a oni milují mě.

4. Nejhezčí vzpomínky mám z dob, kdy jsem si ještě myslel, že Ježíšek existuje. Ten pocit, když jsem pro něj nechal před stromkem cukroví, a pak když jsem se vrátil... Cukroví bylo snězeno a pod stromečkem dárky! Vždy jsem ho chtěl vidět, ale nikdy se mi to bohužel nepodařilo. :-)

 

MUDr. Vlasta Vyhnánková, PhD., uroložka

MUDr. Vyhnánková

1. Vánoce budu trávit jako každý rok doma v rodinném kruhu. Navíc si bude první rok Vánoce opravdu užívat i nejmladší člen naší rodiny – roční Maxík. Na to se moc těším. :-)

2. Naše štedrovečerní menu je kombinací českých a slovenských zvyků. Začínáme vánočními oplatkami s medem a česnekem, poté máme čočkovou polévku a nakonec nechybí ani bramborový salát, kapr a hodně cukroví.

3. I když to možná zní jako klišé, přeji si hlavně rodinnou pohodu a hodně zdraví. Teším se na nicnedělání a na pohádky. A samozřejmě se teším i na nějaké to vánoční překvapení pod stromečkem.

MUDr. Vyhnánková

4. Jako malou holku mě potešila malá bíla kabelka, o které se mi zdálo, a Ježíšek mi ji pak přinesl. Pamatuji si na opravdu bílé Vánoce, když hodně sněžilo, zvonily zvonečky a šli jsme s rodinou na půlnoční mši.

5. Každý rok dávame pod talíř rybí šupinky, aby příští rok byl štedrý. Také hážeme ořechy do koutů pro štěstí.
 

MUDr. Pavel Brychta, plastický chirurg

1. Vánoce budeme trávit především s oběma dětmi a jejich rodinami, zejména se 4 vnuky. Také navštívíme obě babičky na Vysočině.

2. Naše vánoční menu je zcela tradiční. Kapr a hrachová nebo rybí polévka byla zatím vždy a bude i letos. Je ale pravda, že potomci už občas žádají i jiný druh ryby, např. pstruha nebo lososa. 

3. Již řadu let žádné velké speciální přání nemám a nechávám to na Ježíškovi. Zpravidla dostávám nějaké oblečení, knihu a pánskou kosmetiku.

4. Nejraději vzpomínám na tehdy ještě opravdu zimní předvánoční atmosféru a těšení se na příchod Ježíška. Největší radost nám s bratrem kdysi udělal opravdový fotbalový míč.

5. Myslím, že žádné speciální tradice nemáme. Jen se na Štědrý den snažíme držet půst. 



   

 

 

 

Novinky