7 rad, jak pleť ochránit před vlivem klimatizace

Centrální klimatizace, která vám denně běží v kanceláři, anebo je na maximum puštěná v letadle pleti nesvědčí. Nadměrně ji vysušuje a dokonce může být příčinou tvorby akné a černých teček, tzv. komedonů. Jak pleť před nežádoucími vlivy klimatizace ochránit? Máme pro vás 7 doporučení od našich dermatoložek.

1. Denní hydratační a noční regenerační krém

MEDICOM CLINIC

V kosmetické výbavě by vám neměl chybět především kvalitní denní hydratační krém a noční regenerační krém se zvláčňujícím účinkem. Právě tyto dva produkty nejvýrazněji podpoří hydrataci vaší pleti. „Na suchou a citlivou pleť mají skvělý zvláčňující efekt především přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou, vitamin E (antioxidant, který má na pleť zklidňující a hojivý účinek), pupalkový olej, kyselinu laktobionovou a látku glukonolakton,“ vyjmenovává vhodné složky korektivní dermatoložka Iva Obstová.

2. Termální vody a hydratační mlhy

Během dne v práci můžete podpořit hydrataci pleti také termání vodou ve spreji nebo tzv. hydratační mlhou. Oba produkty zajistí pleti dostatečnou vláhu a zároveň se postarají o její příjemné osvěžení. Termální vody ve spreji se prodávají v různých velikostech. Nejmenší z nich mívá okolo 50 ml, a tak se vám pohodlně vejde téměř do každé kabelky. Větší velikost, okolo 100 ml, si můžete nechat nastálo postavenou třeba na svém pracovním stole v kanceláři a několikrát za den svou tvář tímto přípravkem osvěžit. Nejmenší velikost termální vody si navíc můžete vzít s sebou i na palubu letadla. Zejména během dlouhého letu její společnost uvítáte.

3. Mezoterapie neboli mikrojehličkování

MUDr. Martina Neradová

Kromě zmíněných kosmetických pomocníků můžete pleti zajistit dostatečnou hydrataci i pomocí tzv. mezoterapie. „Jedná se o hloubkovou hydrataci pleti, která se provádí tenkou jehličkou, kanylkou nebo speciální mezopistolí. Při mezoterapii proniká až do podkoží kyselina hyaluronová zodpovědná právě za hydrataci a regeneraci pleti. Kromě této látky tělu vlastní se během mezoterapie dostávají do pleti také různé vitaminy, minerály i antioxidanty,“ popisuje korektivní dermatoložka MUDr. Martina Neradová. Dobrou zprávou také je, že ošetření nebolí. Přibližně hodinu před jeho začátkem lze totiž na pleť aplikovat znecitlivující krém s anestetikem.

4. Domácí peeling s kyselinou glykolovou

Klimatizace nechvalně přispívá také k zanesení pórů, vzniku akné, rychlejší tvorbě jemných linek i vrásek. Zlepšit texturu pleti, projasnit ji, barevně sjednotit a zbavit ji drobných nedokonalostí můžete například pomocí domácího peelingu s obsahem kyseliny glykolové. „Tato látka je přírodní složkou cukrové třtiny a patří mezi tzv. alfa hydroxy kyseliny (AHA). Kyselina glykolová způsobuje jemné olupování kůže, které urychluje obnovu buněk, vyrovnává nerovnoměrné pigmentace, stahuje póry a přispívá k vyhlazení vrásek. Například domácí peeling Smooth Surface Daily Peel s kyselinou glykolovou od dermokosmetiky NeoStrata obsahuje 36 kúr a slouží i jako příprava na chemický peeling v našich ordinacích,“ přidává svůj tip lékařka Iva Obstová.

5. Chemický peeling v ordinaci

Pokud nejste příznivkyní domácího peelingu a raději byste se svěřila přímo do rukou odborníka, můžete své pleti rovnou dopřát zmíněný chemický peeling. Jeho hlavní složkou jsou alfa hydroxy kyseliny (AHA) v samozřejmě mnohem silnější koncentraci, než jaká je povolená přípravkům vhodným pro domácí peeling. „Ošetřením se zbavíte povrchových pigmentových skvrn, počínajících vrásek, zmírníte projevy akné, eliminujete mastnotu pleti a stáhnete rozšířené póry. V neposlední řadě pak chemickým peelingem přispějete k celkové regeneraci a k omlazení pleti,“ vyjmenovává pozitiva ošetření korektivní dermatoložka Katarína Třísková.

MUDr. Obstová

6. Výživné balzámy na rty

Při péči o pleť zatíženou klimatizací i dalšími vnějšími vlivy nikdy nezapomínejte ani na rty. „Ošetřujte je výživnými balzámy s obsahem bambuckého másla, kokosového oleje, glycerinu, vitaminu E, včelího vosku a dalších osvědčených látek,“ doporučuje Iva Obstová. Pamatujte, že kůže na rtech je vůbec tou nejtenčí a nejcitlivější z celého těla. Při nedostatečné péči by proto mohlo snadno dojít k jejímu narušení.

7. Pomoc přímo z lékárny

Bojujete-li s extrémně suchou a citlivou pletí, můžete také zajít přímo do lékárny a tam požadovat lékařskou kosmetiku určenou přímo atopikům. Takové přípravky už totiž všechny potřebné složky k hydrataci suché a citlivé kůže obsahují. „V kosmetice se naopak vyhýbejte produktům, které mají ve svém složení parabeny, lanolín, peru balsám nebo různé parfemace. Mohly by pleť dráždit,“ dodává nakonec Katarína Třísková.

 

Novinky