„Už nechci pigmentové skvrny!“ říká blogerka Bára

Tmavší skvrny jménem melasma se vám můžou na pleti objevit náhle, většinou ve věku mezi dvaceti až čtyřiceti. Dá se jejich tvorbě nějak předcházet a pokud už je na pleti máte, lze jejich intenzitu něčím zkrotit? Podívejte se, jak se melasma rozhodla řešit blogerka Bára!

Báře se tmavé skvrny začaly tvořit před čtyřmi lety. „Vždycky jsem měla pihatý nos, takže jsem si říkala, že se pihy asi jen zvětšují. Pak se mi ale začaly slévat do map a flíčky postupně přibývaly,“ vypráví dnes osmadvacetiletá psychologická koučka a autorka blogu Detox chutně. „Začaly se mi stávat dost nepříjemné momenty, kdy mi kamarádky otíraly obličej se slovy: ,Umazala ses.‘ Nebo jsem si šla koupit jídlo a prodavač mě upozorňoval: ,Utřete si obličej, něco tam máte.‘“

blogerka

Barboru problém trápil čím dál víc, a tak si skvrny začala maskovat krycím make-upem. „Můj bývalý přítel s tím naštěstí problém neměl. Tvrdil mi, že je to jako pihy – a ty jsou na ženách sexy. Teď partnera nemám, ale kdybych poznala někoho nového, styděla bych se před ním odlíčít. Ze všeho nejhorší je, že flíčků mám na tváři čím dál víc a zvětšují se.“ Barbora proto navštívila naši dermatologii, kde se dozvěděla, že ji trápí kožní onemocnění zvané melasma.

Původ hnědých skvrnek

„Jde o získaný typ pigmentu, se kterým se sice nenarodíme, ale později se objeví,“ vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková. „Nejčastěji se tento kožní problém týká žen v produktivním věku, většinou se objeví mezi dvacátým a čtyřicátým rokem.“ Buňky v kůži, které vyrábějí pigment, se najednou vybičují k horečné aktivitě. Za tím můžou stát třeba hormonální výkyvy vyvolané těhotenstvím, porodem, hormonální léčbou nebo nasazením antikoncepce.

třísková

„Roli hraje také dědičnost nebo rasa. Například v Mexiku trpí asi přes 60 % žen v těhotenství na melasma a více než polovině z nich už tento kožní problém zůstane. V Čechách se odhaduje, že se nemoc objeví u deseti až pětadvaceti procent žen, které užívají hormonální antikoncepci nebo čelí hormonálním výkyvům,“ dodává lékařka. „Přesná čísla však neznáme. Zajímavé je, že ženy ve věku našich maminek už melasma obvykle nemají. Jak vám totiž vyhasíná estrogen, pigmentové skvrny ustupují a časem můžou samy úplně vymizet. Setkala jsem se také s pacientkou, které se skvrny vytratily do tří let od vysazení antikoncepce,“ zmiňuje dermatoložka.

A co odstartovalo Bářiny potíže? „Byla to asi kombinace více věcí. Použila jsem domácí chemický peeling a krátce nato odjela na dovolenou na Srí Lanku, kde jsem pobývala hodně na slunci. Navíc jsem tehdy prožívala složité období plné stresu. Mám pocit, že i psychika u mě sehrála velkou roli.“

Pozor hlavně na slunce

Chcete-li onemocnění předejít, vyvarujte se nebezpečnému UV záření. „Spouštěčem totiž může být klidně i jediné nárazové spálení kůže,“ upozorňuje Katarína Třísková a Bára její slova potvrzuje: „Můj obličej nesmí do styku se slunečními paprsky vůbec přijít. Na pláž se líčím, protože se stejně nemůžu koupat. Neměla bych si tvář namočit, aby se mi nesmyl ochranný krém. Takže se namažu krémem s padesátkou, na to nanesu krycí make-up a ještě pudr. Když si chci u vody lehnout, musím si dát přes obličej šátek nebo klobouk, a to dokonce i pod slunečníkem. Jakmile mi na tvář zasvítí sluníčko, fleky se dvojnásobně ztmaví, zatímco mi kůže okolo zůstane světlá.“ Bára dodává, že dnes už si nejde dokonce ani vypít kafe na balkon bez toho, aby si předtím natřela obličej krémem s faktorem padesát.

Jak melasma léčit

„Zkoušela jsem mastičky s kyselinami, které vybělují a nabourávají pigment, míchala si přírodní medové nebo citronové masti. Dokonce jsem sázela na speciální diety. Jenže všechny tyhle experimenty mi pomohly asi jako bělicí krémy z lékárny – takže vůbec,“ tvrdí Bára a korektivní dermatoložka Katarína Třísková to vysvětluje: „Melasma můžou být v povrchové vrstvě kůže, a pak na bělicí přípravky reagují, ale takhle to bohužel má jen část žen. Častěji jsou totiž melasma ve střední nebo hlubší vrstvě kůže, a proto na ně bělicí krémy nezabírají.“

ipl

Na estetickou kliniku přicházejí ženy za korektivními dermatology obvykle ve fázi, kdy jim flíčky natolik ztmavnou, že se už nedají dobře zamaskovat ani make-upem, což byl i Bářin případ. K léčbě se nejčastěji využívá IPL – intenzivní pulzní světlo. „Tento druh záření používáme nejčastěji právě k řešení plošných pigmentací v obličeji, ale dá se využít také k zmírnění pročervenání tváří nebo k podpoře tvorby kolagenu v povrchových vrstvách kůže,“ zmiňuje lékařka. „Doba výkonu závisí na velikosti ošetřované plochy, u Báry to bylo do deseti minut,“ dodává ještě.

ipl

A co se vlastně s pigmentovými skvrnami stane? „Koncovka přístroje po přiložení na ošetřované místo vyzařuje silné světlo, které se v povrchových vrstvách kůž proměňuje v teplo. Pigment se tedy takzvaně rozstřelí, vysráží a přechodně ztmavne, aby se během asi jednoho týdne vyloupal,“ vysvětluje Katarína Třísková. Podle ní ovšem každá kůže reaguje na ošetření trochu jinak, takže je potřeba vyzkoušet IPL nejdříve jen na malé ploše.

Na co se připravit 

Přemýšlíte, že tohle ošetření také vyzkoušíte? Pak se připravte na to, že 4 týdny před ošetřením se budete muset vyhýbat slunci a na pokožku nebudete smět používat ani samoopalovací krémy. Zákaz slunění vás potom čeká i po ošetření, a to nejméně na 6 týdnů. Pokud na tvorbu pigmentových skrvn trpíte, krémem s vysokým ochranným faktorem 50+ se však mazejte pokaždé, když vyrážíte ven. Pigmentové skvrny mají bohužel sklon se vracet, přičemž riziko bývá vyšší u lidí s tmavší pletí, která se lehce opálí.

bara

A jak to dopadlo u Báry? Momentálně má za sebou 2 ošetření intenzivním pulzním světlem na naší pražské pobočce MEDICOM Clinic u paní doktorky Třískové. Její skvrny jsou bledší, na čele změnily rozložení. Poté Bára sérii ošetření musela přerušit kvůli dlouho plánované exotické dovolené, ale po svém návratu prý v léčbě určitě plánuje pokračovat.

Chcete-li se na ošetření pomocí IPL objednat nebo se o něm dozvědět více informací, volejte bezplatně na číslo 800 254 642 nebo nám napište na clinic@medicomclinic.cz! ;-)

Foto: Vanda Ondrušová pro Cosmopolitan, archiv MEDICOM Clinic a.s.

 

 

 

 

 

Novinky