Liposukce - nejčastější dotazy

MEDICOM Clinic

Liposukce patří v současné době mezi nejžádanější zákroky v plastické a estetické chirurgii liposukce, protože její výsledky při formování postavy jsou skvělé a ihned viditelné. Naše klinika nabízí tři invazivní liposukční techniky, které vás zbaví přebytečného tuku rychle, efektivně a navždy. Víme, jak je těžké se v tak obrovském množství informací o vyznat, proto jsme pro vás připravili nejčastější dotazy, na které se ptáte na naší on-line poradně.

 

Je možné odsát celé tělo – od hlavy až k patě – najednou?

Bohužel ne. U každé váhové kategorie existuje určitý limit, kolik tuku je možné odsát.

Kolik kg tuku lze odsát najednou, při jedné operaci?

Množství odsátého tuku se neurčuje na kilogramy, ale na mililitry. Množství odsátého tuku závisí na celkové hmotnosti klienta a velikosti problematické partie. Při zákroku se vždy odstraňuje maximum podkožního tuku.

Laserová liposukce znamená, že se tukové buňky odstraňují přes kůži?

Laserová liposukce zevních stehen Určitě ne. U všech typů liposukce musí kanyla vstoupit do podkoží, aby byla účinná a tuk odstranila.

Proč se po liposukci musí nosit kompresivní prádlo?

Kompresivní prádlo slouží jako bandáž. Jelikož je po liposukci pokožka oslabená, elastické prádlo tuto oblast stáhne a tím se snižuje bolestivost po zákroku. Kompresivní prádlo je také nezbytné pro správné přihojení a stáhnutí uvolněné kůže.

Mohu po liposukci znovu přibrat? Může se mi do odsáté oblasti tuk vrátit?

Nejen po liposukci je důležité hlídat si energetický příjem a výdej. Pokud bude příjem vyšší, začne se energie ukládat do míst, kde nebyla provedena liposukce. Např. po liposukci břicha se může tuk začít více ukládat třeba do boků. Celkový počet tukových buněk se u každého člověka vytváří do 3 let věku. Tukové buňky se v průběhu života nemnoží, jen rostou a zvětšují se. Liposukcí se v problematické oblasti zredukuje počet tukových buněk, přičemž určitý počet musí zůstat, aby byla postava hezky symetrická. Metabolismus v těle zůstává po zákroku stejný jako před zákrokem. Pokud tedy přijmete potravou více energie než vydáte, začne se ukládat. Zvětšují se ovšem pouze ty tukové buňky, které po liposukci v těle zůstaly. Tak vám postava zůstane souměrná, i když přiberete. Pokud si člověk chce udržet štíhlou linii, je zapotřebí hlídat si po zákroku, stejně jako před ním, zdravou životosprávu.

Kolik kilogramů zhubnu po liposukci?

Liposukce břicha

Výsledek liposukce nelze měřit na kilogramy, ale na centimetry. Vše záleží na celkové hmotnosti klienta a velikosti problematické oblasti.

Odstraňuje se při liposukci i kůže?

Určitě ne. Liposukce odstraňuje pouze podkožní tuk. Kůže se odstraňuje chirurgickými zákroky.

Proč se oblast, která se bude odsávat, napouští roztokem?

Před samotnou liposukcí se oblast napouští fyziologickým roztokem s anestetikem a adrenalinem. Díky adrenalinu nedochází při zákroku ke krevním ztrátám a díky anestetiku je liposukce zcela bezbolestná. Téměř většina tohoto roztoku se při zákroku odsaje, zbytek se sám vyloučí během prvního dne po liposukci.

Bolí liposukce?

Liposukce břicha

Díky tumescentnímu roztoku je zákrok zcela bezbolestný. Při zákroku může být citlivé napouštění tumescentního roztoku do podkoží. Po chvilce ale začíná působit anestetikum a samotný zákrok již necítíte. Anestetikum v podkoží působí ještě několik hodin po zákroku. Bolest je cítit až při rekonvalescenci, kdy se oslabená pokožka a podkoží hojí.

Můžu jít druhý den cvičit?

Bohužel ne. Po zákroku doporučujeme 14 dní až měsíc omezit fyzickou aktivitu.

Můžu mít sex?

Určitě ano, ale musíte počítat s bolestí, která provází dobu rekonvalescence.

Jsou po liposukci jizvy?

Po liposukci budete mít zhruba 0,5 cm jizvičky, které se nešijí - pouze se překryjí náplastí a do 1 roku zcela splynou s okolní pokožkou.

Jak dlouho budu po zákroku u vás na klinice?

V případě liposukce v lokální anestézii odcházíte ihned po zákroku domů. Při celkové anestezii je nutný 1 den pobytu na klinice.

Mohu po zákroku řídit?

Bohužel ne. Před zákrokem totiž dostanete lék na zklidnění, který může zapříčinit ospalost a sníženou vnímavost.

Je možné podstoupit liposukci před dětmi?

Odsáté tukové buňky v problematické oblasti se již nikdy neobnoví. Proto můžete liposukci podstoupit jak před dětmi, tak i po nich.

Proč je liposukce v lokální anestezii upřednostňována před liposukci v celkové anestezii?

Při liposukci v lokální anestezii dojde k znecitlivění pouze problematické oblasti, přičemž klient je plně při vědomí a může s lékařem spolupracovat. Chirurg tak může lépe vytvarovat oblast těla, kterou odsává.

Když mi odsajete tuk z břicha, zůstane mi povolená kůže viset?

Právě díky kompresivnímu prádlu se kůže krásně přihojí a stáhne, takže viset nebude. Důležité je také doporučení lékaře. Liposukce se provádí pouze lidem, kteří mají nadbytek podkožního tuku, nikoliv nadbytek kůže.

Lze odsát boky lépe tumescentní nebo laserovou liposukcí?

Podkožní tuk odsají úspěšně obě liposukce, ale laserová liposukce je šetrnější a má dobrý vliv na kůži.

Novinky