Co vás čeká před plastickou operací?

MEDICOM Clinic, MUDr. Michal Puls

Krásná prsa, malý nos, bříško bez převislého tuku. Plastická operace není to samé, jako jít do kadeřnictví. Bývá to i několikahodinový zákrok pod narkózou. Víte, co všechno musí žena podstoupit, než ulehne na operační stůl a její tělo se začne proměňovat?

Prvním krokem konzultace

Pokud nejste spokojeni se svým vzhledem, trápí vás pokleslé kontury obličeje, zakulacené bříško či nedostatečná velikost prsou a rozhodnete se jej řešit, budete muset nejprve absolvovat konzultační vyšetření u vybraného plastického chirurga. Na osobní konzultaci lékař zhodnotí váš zdravotní stav, prodiskutujete problémy dané lokality a navrhne možná řešení. Pokud oběma stranám návrh vyhovuje, určí se termín operace.

MEDICOM Clinic

„Stává se, že někdy má klientka přehnané či nereálné požadavky a představy,“ uvádí plastický chirurg a primář kliniky MEDICOM Clinic MUDr. Michal Puls, Csc. „Někdy vyžaduje příliš velké implantáty k její postavě nebo si přinese fotografii známé osobnosti a chce přesně ten stejný nos.“

Konzultace je nezávazná a můžete si samozřejmě vybrat, pro kterou plastickou chirurgii se nakonec rozhodnete. Vždy je dobré poznat lékaře, prostředí kliniky i přístup personálu. Měli byste se cítit dobře a příjemně. „Určitě nedoporučuji vybírat lékaře podle ceny. Rozhodující by měla být délka praxe, atestace v oboru a zázemí, kam lze kdykoli přijít na kontrolu,“ radí dr. Puls, podle něhož si někteří lékaři pronajímají pouze sály, pak svého operatéra žena těžko shání.

Po poradě s plastickým chirurgem si klient osobně nebo telefonicky domluví termín operace a předoperačního vyšetření.

 

Předoperační vyšetření

Před samotnou operací je nezbytné podstoupit předoperační laboratorní vyšetření. Bez něj nebude provedena žádná plasticko-estetická operace. „Cílem předoperačního vyšetření je potřeba vyloučit možné komplikace. K jakékoliv plasticko-chirurgické operaci musíte přijít ve stabilizovaném stavu, zdrávi a v dobré fyzické i psychické kondici,“ upozorňuje plastický chirurg Michal Puls.

U operací v narkóze je nutné biochemické vyšetření krve, EKG, chemické a sedimentační vyšetření moči.

  • Biochemické vyšetření krve - glukóza, jaterní testy, natrium, kalium, urea, kreatinin, CRP, krevní obraz, sedimentace, Quick, APTT (testy na krvácivost a srážlivost krve).

 

  • EKG – provádí se dle potřeby u onemocnění srdce, cév nebo u vysokého krevního tlaku a pravidelně u všech klientů starších 40 let.

 

  • chemické a sedimentační vyšetření moči - je cennou diagnostickou metodou, která umí relativně snadno a rychle odhalit velké množství poruch a chorobných stavů.

 

MEDICOM Clinic

U liposukcí a operací v místním znecitlivění stačí většinou pouze základní biochemické vyšetření krve. „Předoperační vyšetření je důležité především pro ochranu klientky i samotného operatéra. Je důležité, aby klienti uváděli v anamnéze veškeré prodělané a léčené choroby, léky, které pravidelně užívají, ale i kouření, což klienti často tají a anesteziolog to stejně okamžitě pozná,“ dodává MUDr. Puls.

Všechna vyšetření můžete zaslat poštou nebo doručit osobně na kliniku, kde jej lékař zhodnotí několik dní před plánovaným výkonem, aby mohla být eventuálně některá vyšetření opakována nebo doplněna. Výsledky vyšetření nesmí být u zdravých lidí starší, než 1 měsíc, u klientů se zdravotní zátěží ve stabilizovaném stavu 14 dní.

Před samotnou operací

 

Výhodné je opatřit si po větších operacích (liposukce, abdominoplastika, apod.) domů nepropustný povlak na matraci, aby nedošlo k jejímu znečištění.

  • Týden před zákrokem - neužívat preparáty obsahující kumariny (Warfarin), kyselinu acetylosalicylovou (Aspirin, Anopyrin, Godasal, Thomapyrin), ibuprofen (Ibalgin, Brufen), naproxen (Nalgesin), vitamin E, ani žádné jiné nebo kombinované léky, které tyto látky obsahují. Tyto léky totiž mají vliv na srážlivost krve a mohou vést ke zvýšenému krvácení při i po operaci. Pokud se neobejdete bez léků třeba kvůli bolestem, jako alternativu je možné zvolit například paracetamol (Paralen, Panadol), při větší bolesti tramadol (Tramal).

 

  • Čtyři dny před zákrokem - neužívejte chlorpromazin, cimetidin, propranolol, pethidin, chinidin, disopyramid, amitriptylin, imipramin, nortriptylin (Amitriptyline, apod.) a adrenalin nebo podobné látky ve větších množstvích (Sanorin, Olynth, Efedrin apod).

 

MEDICOM Clinic

  • Dva dny před zákrokem - v první řade je nutné vyloučit konzumaci alkoholu, cigaret a kofeinu. Nejezte těžká, nadýmavá jídla nebo jídla s velkým obsahem vlákniny (velká množství ovoce nebo zeleniny, zelí, luštěniny, müsli apod.) a vypijte alespoň 2 l vody.

 

  • V den zákroku – nepoužívejte na kůži krémy, masti, tělová mléka ani parfémy, naopak deodorant použít lze. Před operacemi v narkóze nepoužívejte neprůhledné laky - gely na nehty (alespoň jeden prst na levé ruce odlakujte nebo zbavte umělého nehtu). „Den předem a ráno před jakýmkoliv plasticko-chirurgickým výkonem je vhodné použít při sprchování na tělo i vlasy v lékárnách běžně dostupné desinfekční sprchové gely,“ doporučuje dr. Puls.

Co si vzít s sebou a co odložit?

 

MEDICOM Clinic

  • Všechny léky, které pravidelně užíváte si určitě přineste s sebou na kliniku.
  • Stejně tak i náhradní spodní prádlo a běžné hygienické potřeby (kartáčky na zuby, pasty, sprchový gel).
  • Naopak si odložte kontaktní čočky, šperky a piercingy (pokud je to možné).

 

Ručníky, žínky, košile, župany, přezůvky, ložní prádlo, ubrousky, léky, převazový materiál, jídlo i pití máme pro vás připraveno na recepci.

 

 

Novinky