Česká Marilyn na vyšetření v MEDICOM Clinic.

Miluška Bittnerová se ráda opaluje. Myslí však i na své zdraví, a proto si nechala zkontrolovat znaménka na těle. Svěřila se do rukou naší šikovné dermatoložky MUDr. Kataríny Třískové.

Bittnerová, MEDICOM Clinic

Ne každé znaménko na vašem těle může být znaménkem krásy. Digitální dermatoskop umožňuje preventivní vyšetření znamének, stanovit jejích rizikovost a sledovat jejích vývoj v čase. Znaménko se citlivou kamerou vyfotí, poté počítač porovná získaný obraz s celosvětovou databází a vyhodnotí rizikovost znaménka. Vyšetření je naprosto bezbolestné a neinvazivní. Pomáhá v rozhodování, zda už je potřeba provést chirurgické odstranění s histologickým vyšetřením. Toto preventivní vyšetření se doporučuje absolvovat alespoň 1 x do roka.

Bittnerová, MEDICOM Clinic

"Bylo to dost těsně před létem, ale nejsou tady zatím žádné tropy, tak jsem to stihla včas. Naštěstí nic nebylo zhoubné. Prevence je vždy lepší, takže jsme laserem odstranili jen jedno znaménko, které vzniklo právě ze sluníčka," svěřila se herečka. "Mažu se pořád padesátkou, i v Čechách, protože jsem hodně světlý fototyp. A když se spálím, není to vůbec vidět, vypadá to, že jsem hnědá, ale strašně trpím," vyprávěla nám.

Mateřská znaménka patří do skupiny pigmentových névů a vznikají při vývoji plodu už před narozením. Existují dva typy mateřských znamének, a to vyvýšená mateřská znaménka, nebo tmavá plochá znaménka. Mohou mít různý tvar, barvu i velikost – od 1cm až po velmi rozsáhlé plochy. Před jejich odstraněním je nutné vyšetření digitálním dermatoskopem, který odhalí eventuální zhoubnost.

Miluše Bittnerová, MEDICOM Clinic

Mateřská znaménka vznikají při vývoji plodu už před narozením. Na kůži se může vyskytnout až několik desítek mateřských znamének. Mateřské znaménko je nezhoubný shluk buněk - melanocytů - kožního barviva. Většina těchto znamének se objevuje v mládí či v rané dospělosti - jen výjimečně se utváří v dospělosti. Bohužel některá mateřská znaménka mohou přejít ve zhoubný kožní nádor – melanom.

Před samotným odstraněním mateřského znaménka je důležité, nechat si jej vyšetřit digitálním dermatoskopem. Tato diagnostika odhalí eventuální zhoubnost útvaru a umožňuje tak prevenci možných komplikací znaménka. Jakékoliv vystouplé znaménko nebo pigmentovaný útvar na pokožce doporučujeme odborně vyšetřit. Vyšetření dermatoskopem se provádí v rámci konzultace zkušeným dermatologem.

Pokud se jedná o neškodné mateřské znaménko, odstraňujeme jej pomocí erbiového laseru Fotona DYNAMIS SP. Pokud je znaménko nebezpečné, vždy volíme volbu chirurgického odstraněníexcize.

Novinky