Kůže si musí na slunce nejprve zvyknout

MUDr. Katarína Třísková

Léto je v plném proudu a rtuť teploměru bude o víkendu prudce stoupat. Jak se chránit před sluncem? A jaké přípravky používat na citlivou pleť? „Zásadní pravidlo zní - nespálit se. Kůže si pamatuje vše,“ varuje dermatoložka Katarína Třísková z Medicom Clinic.

Je vhodné, aby ženy ve velkém vedru používaly make-up? Netrpí tím kůže? 

V případě potřeby či nutnosti je vhodné ve velkých vedrech používat spíše make-upy lehčí textury, tzv. tekuté make-upy. Své využití určitě najdou také BB krémy nebo „zabarvené“ UV faktory, které sice tolik nekryjí, ale pleť barevně sjednotí a ochrání.

Pakliže si kůži spálíme, jak dlouho bychom se měli vyhýbat slunečním paprskům? 

Zásada zní nespálit se! Naše kůže si každé spálení „pamatuje“ a dá nám to časem vědět, ať už formou tzv. fotoagingu v podobě vrásek a pigmentových skvrn, nebo rakovinou kůže. Bezprostřední spálení může přitom probíhat od zarudnutí, otoku, bolesti, puchýřů až po praskání kůže. S tím potom souvisí i délka hojení uvedených projevů. To může probíhat od týdne až po dobu jednoho měsíce. Po toto období bychom neměli přicházet do kontaktu se slunečními paprsky.

Mezotarepie

Kdy je vhodné jít na slunce, pokud máme citlivou pleť? 

Když to ohraničím časově, tak dopoledne do 11.00 a odpoledne od 15.00 hodin. Doporučuji nejprve pokožku vystavit sluníčku po kratší dobu, aby si kůže na sluneční paprsky zvykla. Ze začátku je také vhodné používat krémy s vyšším UV faktorem a vždy je volit podle našeho fototypu. Chránit se však můžeme i oblečením, kloboukem, deštníkem, brýlemi atd.

Jak by se o kůži měli starat lidé s ekzémem? Jsou náchylnější k rakovině kůže? 

Záleží, o jaký typ ekzému se jedná. Nejčastější a vlastně i nejznámější formou je tzv. atopický ekzém. Projevuje se vysokou suchostí, svědivostí a citlivostí pleti. Tam je důležité především pravidelné promazávání, nevystavovat kůži častému mytí (i vodou) a pak odstranit či omezit provokující faktory, kterých je celá řada. Letní slunečné počasí je u většiny lidí obdobím, kdy se jim tento ekzém zlepšuje. Náchylnost ke spálení po UV záření a k vyššímu riziku vzniku rakoviny kůže není dána ekzémem, ale fototypem naší pokožky. U ekzematika bych doporučovala při výběru přípravků s UV faktorem použít tzv. hypoalergenní přípravky a současně upřednostnit minerální filtry.

Jaké látky bychom měli zvolit, aby se kůže "nezapařila"? 

Na obličeji obecně přípravky s lehkými texturami – pěny, fluidy, gely, mléka. Výborné bývají i minerální vody ve spreji. Domácí variantou je potom voda v rozprašovači, podobně jako na květiny, kterou si můžeme pleť příjemně osvěžit.

 

Zdroj: lidovky.cz

Novinky