Mladší o pár let

MUDr. Majerová

Estetičtí dermatologové používají ošetření botoxem na zjemnění vrásek. V posledních dvaceti letech přispěl také k léčbě některých jinak velmi těžko léčitelných svalových onemocnění. Jedná se například o dětskou mozkovou obrnu, různé křečové stavy, zejména v obličeji kolem úst a očí. Používá se u některých typů bolestí zad a hlavy, k léčbě nadměrného pocení a korekci šilhavosti. Za tu dobu se však kolem botoxu vytvořila spousta mýtů. Jaké je jeho skutečné využití, nám prozradila dermatoložka MUDr. Markéta Majerová.

Jaký je princip účinku botoxu a které partie můžeme ošetřit?

Botulotoxin pracuje na úrovni nervosvalové ploténky, kde zablokováním receptoru dočasně přeruší nervové spojení. Sval tak nedostává signál ke smrštění a relaxuje. Účinek botulotoxinu trvá, dokud nedojde k regeneraci nervosvalového spojení. Nejčastěji ošetřuje mimické vrásky v horní polovině obličeje, které vznikají pohybem obličejových svalů. Jedná se o vrásky nad kořenem nosu a na čele, dále okolo očí a ty, které vznikají při krčení nosu. Botulotoxin lze použít také k vyhlazení vrásek v okolí rtů, na bradě či na spadlé koutky. Aplikací do svalů v podkoží krku, tzv. platyzmy, vypínáme ochabující kontury obličeje. Mimika každého z nás je odlišná a dána geneticky. Někdo má při úsměvu větší vějířek okolo očí, jiný se snadno mračí, když se soustředí nebo při oslněním sluncem. Postupem času se opakovaným pohybem vrásky fixují a s lety prohlubují. Aplikací botulotoxinu zamezíme mračení nebo omezíme stahování svalů, pokožka relaxuje a vrásky se začnou vyhlazovat.

MUDr. Markéta Majerová  

Jakým způsobem se botox aplikuje a jak dlouho trvá?

Botulotoxin se aplikuje ve velmi malých dávkách pomocí jemných jehliček obvykle pomocí inzulínových stříkaček do svalů, jejichž pohyb vrásky vytváří. Nebo jako mikrobotox v podobě velmi jemných vpichů do kůže, například v blízkosti očí a úst nebo na krku a dekoltu. Ošetření je časově i fyzicky nenáročné. Trvá řádově minuty a vnímáme jej jako jemné píchnutí.

Musí klient po ošetření dodržovat nějaká speciální pravidla?

Po zákroku se obvykle doporučuje 4 hodiny nelehat a nepředklánět. Ošetřená místa bychom neměli stlačovat. V den ošetření vynechejte sportovní aktivity a na kosmetiku můžete zajít zhruba po týdnu. Výsledný efekt nastupuje třetí až pátý den po aplikaci a narůstá v průběhu dalšího týdne.

Jaké je rozpětí mezi jednotlivými ošetřeními?

Ošetření provádíme po pěti až šesti měsících, kdy je pohyb svalů opět obnovený a pracuje na tvorbě vrásek. V oblasti čela působí toto ošetření zároveň tzv. výchovně, protože nás při pravidelných ošetřeních postupně odnaučuje mračit se.

Má aplikace botulotoxinu také nějaká rizika?

Vždy volte zavedené pracoviště a to z mnoha důvodů. Botulotoxin by se měl spotřebovat ideálně do 24 hodin po jeho naředění, protože následně jeho účinnost klesá. Aby efekt působil skutečně přirozeně a vzhledem k možným komplikacím, je k jeho aplikaci zapotřebí i jistá zkušenost lékaře. Nejčastěji se můžeme setkat s tzv. poklesem víček, které může nastat jako dočasný a nežádoucí efekt po ošetření čela. Pokud je jeho pokožka již uvolněná a po zákroku ještě povolí, tlačí následně na horní víčka a způsobuje jejich pokles. Zkušenost lékaře poznáme také při ošetření očního okolí, jež je v tomto ohledu asi nejcitlivější. Pokud se vějířek vznikající při úsměvu odstraní úplně, může dojít ke vzniku vrásek pod očima a celkový dojem nepůsobí dobře. Nemluvě o tom, že při skutečně přirozeném úsměvu mají vějířky i kojenci. Jde tedy o to vrásky omezit, ale ne zcela vygumovat. Při aplikacích k dolnímu víčku se u některých klientů můžeme setkat s dočasnými mírnými otoky pod očima. Při ošetření vrásek kořene nosu, ale opravdu velmi vzácně, může dojít k jednostrannému poklesu víčka při zatečení botulotoxinu k jeho zvedači. Zkušenosti jsou třeba i při ošetření koutků, aby nedošlo k jejich výsledné asymetrii.

Kolik stojí jeho aplikace?

Cena ošetření se pohybuje na většině pracovištích podle množství aplikované látky, tj. dávky. Někde mají stanovenou cenu podle ošetřené lokality. Jedná se řádově o tisícikoruny.

Ošetření botulotoxinem

V jakých případěch není možné botox aplikovat?

Botulotoxin neaplikujeme těhotným a kojícím matkám, dále při vzácných neurologických onemocněních probíhajících na nervosvalové ploténce, tj. tam, kde botulotoxin pracuje. A pokud je v místě ošetření probíhající zánětlivé onemocnění.

Má botox nějaké nežádoucí účinky?

Nežádoucí účinky jsou velmi vzácné. Někdy jsou popisované příznaky podobné chřipkovým, které jsou však krátkodobé. Velmi vzácně se setkáváme s bolestmi hlavy.

 

Jaké další výplňové materiály se používají?

Botulotoxin můžeme kombinovat i s dalšími metodami. Pokud jsou například již vrásky u kořene nosu silně vyrýsované, aplikací botulotoxinu je sice významně zredukujeme, ale nevymizí úplně. Můžeme si pomoci ošetřením kyselinou hyaluronovou a dosáhneme velmi hezkého efektu již po prvním ošetření. Při aplikaci samotného botulotoxinu bychom na stejný efekt čekali i více ošetření. Podobně kombinujeme obě metody i při ošetření očního okolí či oblasti úst. Kyselina hyaluronová je čirý gel a látka tělu vlastní, která hydratuje a regeneruje podkoží. Obecně můžeme říct, že slouží k vyplnění vrásek, k doplnění objemů v obličeji, k ošetření rtů či k hydrataci pokožky atd. Když to řeknu s nadsázkou, botulotoxin a kyselina hyaluronová jsou při ošetření vrásek skutečnými dělníky a není důvod jim v lékařských zařízeních se zkušenými lékaři nedat šanci. Když zjistíte, jakou službu vám mohou prokázat, zvolíte si, co je pro vás to nejvhodnější. Jde o to vypadat o pár let mladší, ale přitom zůstat sama sebou.

Někdy se setkávám s tím, že se zaměňuje botulotoxin s kyselinou hyaluronovou. Můžeme se například dočíst, že to zase někdo přehnal s botoxem do rtů. Pro jednoduché rozlišení obou látek:

Kyselina hyaluronová

  • je čirý gel, látka tělu vlastní, která hydratuje a regeneruje. Používáme ji k vyplnění vrásek, k doplnění objemů v obličeji, k ošetřní rtů a hydrataci pokožky atd.

Botulotoxin

  • aplikujeme do svalu, navodíme jeho relaxaci, a tím ovlivňujeme tvorbu mimických vrásek. Dalším využitím je ošetření nadměrného pocení.

 

 

 

Novinky