Rozhovor s dermatoložkou: Jak pečovat o pleť, aby vypadala o pár let mladší?

Mimické vrásky jdou ruku v ruce s věkem, zaviní je geny, přispívá k nim stres, kouření i řada dalších faktorů. Do jaké míry lze jejich tvorbu oddálit jen kosmetikou?

Pokud jde o projevy stárnutí pleti a tvorbu mimických vrásek, genetika sice hraje podstatnou roli, nicméně každodenní péče o pleť a náš životní styl je v tomto směru mnohem důležitějším ukazatelem. Klíčový je náš jídelníček, dostatečný pitný režim, pravidelný a kvalitní spánek, psychická pohoda a každodenní péče o pleť – pravidelným čištěním a odličováním pleti počínaje a používáním kvalitních kosmetických produktů každé ráno i večer konče. 

Jak vlastně dochází k prohlubování vrásek? Co se s pletí děje?

S věkem pleť přirozeně ztrácí na pružnosti, protože v ní postupně ubývá kolagenových a elastinových vláken. Je to dáno tím, že v pleti současně klesá aktivita tzv. fibroblastu, který zmíněné látky produkují. Klesá také množství tzv. mezibuněčné hmoty, kterou tvoří hlavně kyselina hyaluronová. Pleť se tedy stává sušší, citlivější, ztrácí objem. Pokožka se ztenčuje, je křehčí, povadlejší a logicky se na ní objevují i vrásky. Buď se jedná o tzv. dynamické vrásky, které se objevují v dané lokalitě při větší či přehnané mimice, nebo o tzv. statické vrásky – ty se dostavují právě přirozeným vlivem stárnutí, ale současně i kvůli zmíněnému nedodržování správné péče o pleť a nevhodného životního stylu.

medicom

Co nejdůležitějšího můžeme pro svou pleť udělat?

Prevence stárnutí pleti zahrnuje kromě pravidelného čištění a odličování také používání přípravků s UV faktory, důraz na dostatečnou hydrataci pleti apod. S věkem se pak vyplatí přidávat na kosmetice obohacené o retinol a AHA kyseliny. V případě kožních problémů (akné, růžovka, ekzémy…) pak radím nezanedbat léčbu.

Co všechno by o své pleti měla každá žena vědět?

Určitě by měla znát svůj typ pleti a přizpůsobit tomu péči o ni příslušnými kosmetickými produkty. Také by si měla být vědoma toho, že stárnutí je přirozený proces, který nelze zcela zastavit, avšak vhodnou každodenní péčí o pleť pravidelně doplňovanou o esteticko-dermatologické druhy ošetření se dají projevy stárnutí zpomalit a jejich viditelnost eliminovat.

Jaká z babských rad na téma „jak vypadat mladě“ zaručeně funguje?

Spánek a psychická pohoda. Hlavně žádný stres! Ten dovede na pleti napáchat opravdu příšerné škody.

Jak nahlížíte na omlazující metody ošetření pleti vy?

Pozitivně. Žijeme v době, kdy se především na vzhled žen klade velmi silný důraz. Omlazující typy ošetření, které u nás na klinice nabízíme, ženám zvyšují sebedůvěru. Jsou pak se sebou spokojenější a cítí se lépe, což se vždy podstatně promítá i do kvality jejich soukromého života. Z metod využívaných k zpomalení projevů stárnutí a zlepšení kvality pleti se nejčastěji uplatňuje chemický peeling (zjemní texturu pleti, krátkodobě zatáhne póry, barevně sjednotí tón pleti), IPL (intenzivní pulzní světlo pomáhá řešit pigmentace, jemné žilky a podporuje tvorbu kolagenu), laserové rejuvenace (k omlazení pleti, odstranění žilek a pigmentací, zatažení pórů, zjemnění či vyhlazení vrásek, zpevnění pleti), mezoterapie a plazmaterapie (výživa, regenerace a hloubková hydratace pleti) nebo například radiofrekvence (vypnutí pleti, zatažení pórů, zlepšení textury). Z ošetření, které už řeší konkrétní mimické vrásky, jejich zjemnění či vyhlazení, pak ale v první řadě využíváme aplikace botulotoxinu a výplní s kyselinou hyaluronovou.

Jaké rejuvenační ošetření je u vašich klientek nejoblíbenější?

Nejčastěji na klinice vyhlazujeme jemné linky ve tváři nebo zjemňuje hlubší vrásky aplikací botulotoxinu a pomocí výplní s kyselinou hyaluronovou – látkou tělu vlastní, zodpovědnou za hydrataci pokožky. Efekt obou ošetření zpravidla vydrží několik měsíců. Po aplikaci výplní na sobě klientky pozorují změnu k lepšímu okamžitě, ale nejlepšího výsledku se dočkají přibližně po 14 dnech od aplikace. Kyselina na sebe totiž v pleti váže vodu, pracuje postupně. V případě botulotoxinu se efekt vyhlazení či zjemnění vrásek dostaví přibližně do 3-5 dnů.

Kdy má podle vás žena nejvyšší čas vyhledat dermatologa?

Vyhledat péči dermatologa by měla jednoduše taková žena, která není se svou pletí z nějakého důvodu spokojena. Změny pleti spojené se stárnutím nás samozřejmě čekají všechny do jedné. Záleží jen na tom, kdy si je začneme uvědomovat a jestli je chceme řešit. Dnes k nám na kliniku ale stále častěji přicházejí i mladé dívky, které zajímá už prevence tvorby vrásek. Já to kvituji. Je dobré mít na paměti, že ve vyšším věku se už škody napáchané na pleti napravují hůře.

 

Novinky