„Omlazení vlastní krví? Není důvod se bát...“ říká dermatoložka Iva Obstová

Plazmaterapie, neboli omlazení vlastní krví, patří k velmi efektivním omlazujícím metodám. A přestože svým názvem může někomu trochu nahánět strach, v praxi není důvod se bát... Naopak! Díky tomu, že se při ošetření pracuje s krevní plazmou, látkou tělu vlastní, nedochází k žádným alergickým reakcím pleti. O tom, jak plazmaterapie vlastně probíhá, jestli lze ošetření kombinovat i s jinými omlazujícími metodami a zda-li je skutečně vhodná pro každého, jsme si tentokrát povídali s korektivní dermatoložkou Ivou Obstovou.

Co si máme představit pod pojmem plazmaterapie?

Plazmaterapie nebo rovněž plazmalifting představuje minimálně invazivní metodu, která se běžně používá k omlazení pokožky. Plazma pak může být obohacená o další látku tělu vlastní – kyselinu hyaluronovou. Díky té pak při ošetření dochází i k žádoucí hloubkové hydrataci pleti.

Jak celé ošetření probíhá?

Nejdříve odebereme do speciální zkumavky (RegenLab) krev a provedeme její centrifugaci. Pomocí tzv. separačního gelu dojde k oddělení krvinek od plazmy a destiček. Ve druhé fázi ošetření už aplikujeme plazmu přímo do pokožky, a to jemnými mikrojehličkami nebo jemnou a tenkou kanylkou. Záleží na lokalitě, ale obvykle ošetření trvá okolo 30 minut.

Jaké jsou přednosti plazmaterapie?

Krevní plazma s destičkami obsahuje velké množství růstových faktorů. Díky jejich účinku dochází po plazmaterapii k zlepšení vzhledu pleti. Je pružnější a má celkově lepší strukturu. Ošetřením se zároveň zpomaluje proces stárnutí pleti, v kůži se navozují revitalizační procesy. Vzhledem k tomu, že do podkoží aplikujeme látku tělu vlastní, pleť celou terapii navíc velmi dobře snáší a nedochází při ní k alergickým reakcím.

Komu je ošetření určeno?

Plazmaterapie umí dobře posloužit každému typu pleti. Nejčastěji ji však vyhledávají ženy, a to přibližně ve věku okolo čtyřiceti let, které touží po celkovém omlazení pleti. Takové klientky chtějí zpravidla vyhladit jemné vrásky a zmírnit ty hlubší, celkově zlepšit pružnost a texturu pleti. Kromě omlazení pleti má však plazmaterapie skvělý vliv také na vlasy. Stanou se vitálnější, lesklejší, pevnější, pomůže se jim v růstu.

Jaké oblasti jsou k ošetření pomocí vlastní krevní plazmy nejvhodnější?

V první řadě oblast obličeje, krku, dekoltu, ale skvělý efekt má plazmaterapie například i na hřbety rukou, které náš věk kolikrát určí přesněji, než obličej. Jak jsem zmínila, plazmaterapii lze dále využít také k podpoře růstu vlasů a k celkovému zlepšení jejich stavu.

medicom

Je nutné se na tento zákrok předem nějak připravit?

V podstatě ne. Klientka by však měla přijít na kliniku přibližně hodinu před ošetřením, aby ji sestřička odlíčila a následně jí na ošetřovanou oblast aplikovala znecitlivující krém s lokálním anestetikem. Ten se na pleti nechává asi tak 60 minut. Jeho zásluhou se pak celá procedura obejde bez bolesti.

Hrozí nějaké kontraindikace?

Při použití mikrojehliček bývá kůže bezprostředně po zákroku mírně začervenalá a lehce oteklá, zřídka se pak mohou na pleti objevit malé modřinky. Po plazmaterapii provedené kanylkou bývají na tváři chvíli po ošetření patrné i maličké vpichy. Nejpozději do druhého dne se však ošetřená pokožka zklidní. První dny po terapii doporučuji pleť ošetřovat nedráždivým krémem s panthenolem. Po zatažení injekčních vpichů už ale můžete na tvář aplikovat i make-up. Pokud se vám vytvoří nějaká modřinka, její zahojení urychlí krém s heparinem.

Za jak dlouho uvidíme výsledky?

Efekt ošetření lze hodnotit s odstupem dnů až týdnů. Účinek plazmaterapie i doporučený počet opakování se pak odvíjí od typu kůže, věku klientky/klienta, ošetřované lokality a v neposlední řadě samozřejmě od problému, který se plazmaterapií snažíme řešit.

Vyplatí se ošetření zopakovat?

Ano, pro co nejlepší výsledek bych doporučila ošetření zopakovat, a to 2–3x v intervalu 3–4 týdnů.

Můžeme plazmaterapii doplnit ještě jiným omlazujícím ošetřením?

Mezi plazmaterapií a dalším omlazujícím ošetřením, například aplikací botulotoxinu, je lepší dodržet odstup přibližně dva týdny. Pleť totiž potřebuje čas, aby se vypořádala se všemi vylepšujícími zásahy a jednotlivé metody omlazení mohly přinést co nejlepší efekt. V jednom sezení s plazmaterapií vám ale můžeme ošetřit i nasolabiální rýhy (mimické vrásky vedoucí od nosu ke koutkům úst) kyselinou hyaluronovou. V takovém případě nejprve aplikujeme výplň s kyselinou hyaluronovou a následně provedeme plazmaterapii. Pracuje se v jiné úrovni kůže.

Kolik za plazmaterapii přibližně zaplatíme?

Cena se odvíjí od typu plazmaterapie i od velikosti ošetřované plochy. Menší lokalita stojí okolo 1800 korun, za celý obličej zaplatíte okolo 5 000 korun. Kompletní ceník plazmaterapie naleznete zde, úplně dole na stránce.

 

 

 

Novinky