Kožní výrůstky a bradavičky. Zbavte se jich pomocí laseru!

Trápí vás drobné kožní výrůstky nebo bradavičky? O tom, co výskyt těchto kožních nedokonalostí způsobuje, jestli lze jejich tvorbě nějak předcházet i jak se jich můžeme zbavit, jsme si tentokrát povídali s naší korektivní dermatoložkou Katarínou Třískovou.

V odstraňování kožních výrůstků, tzv. fibromků, jednoznačně vede laser. Je šetrnější, cílenější a zimní období je k jeho využití přímo ideální. Na nic proto nečekejte a zbavte se svých drobných chybiček na kráse ještě dřív, než se o slovo přihlásí první jarní sluníčko. Že ještě stále váháte? Přečtěte si rozhovor s naší korektivní dermatoložkou Katarínou Třískovou. Slova odbornice na kůži vás zcela jistě přesvědčí...

V čem je laser pro kůži lepší než odstranění kožních nešvarů pomocí leptání kyselinou či chirurgického skalpelu?
Laser dovede být šetrnější a cílenější v případě odstranění neškodných kožních výrůstků.

Zákrok trvá jen pár minut. Jak je to s regenerací kůže? Bude bez jizviček?
Po ošetření tzv. ablačním laserem, se do druhého dne v místě ošetření vytvoří malý povrchový stroupek. Ten se přibližně za 4 až 10 dní sloupne. Růžové místo se maže až do vyblednutí vysokým UV faktorem. Jizvičky se většinou neobjevují. Záleží, jak hluboko dané místo laserem ošetřujeme.

Platí pro laserová ošetření i nějaká negativa? Jsou vhodná pro všechny?
Laserem se ošetřují jen benigní kožní výrůstky, a to nejlépe v zimních měsících. Některá znaménka, často plochá a tmavá, se vyřezávají chirurgicky s následnou histologickou kontrolou, která u laseru není. Například v případě virových bradavic se ošetření muže opakovat. Chování viru je nevyzpytatelné.

Jaká je pravděpodobnost, že se bradavičky nebo jiné tipy kožních výrostků objeví znovu? 
Virové se objevit mohou, častější jsou ale v dětském věku. Fibromky či tzv. seboroické bradavice se časem objevují znovu, ale to většinou v horizontu několika let.

Jsou někteří z nás náchylnější k těmto kožním projevům? Souvisí to nějak s naší imunitou či genetikou?
Fibromky, drobné a často stopkaté kožní výrůstky, se vytvářejí v místě zapocení nebo tření kůže. K jejich tvorbě přispívá i určitá genetická dispozice. S nižší imunitou pak může souviset spíše výskyt virových bradavic, s věkem pak tzv. stařecké nebo seboroické bradavice. Kůže si také pamatuje, jak moc a jak často jsme se vystavovali během života sluníčku. Později nám dá o tom vědět právě výskytem různých fleků či výrůstků.

Mnoho lidí má pocit, že se jedná jen o kosmetické zákroky, které nejsou vlastně potřeba. Souhlasíte s tím? Mohou i takové drobné výrůstky, fibromy či lézy, později ztrpčit život, pokud jejich léčbu zanedbáme? 
Je-li výrůstek na místě, kde o něj zatrháváme (krk, podpaží, třísla) nebo nám vadí třeba na očním víčku při vidění, tak člověku opravdu ztrpčuje život a je logické, že se ho chce zbavit.

Platí, že s věkem těchto kožních nedokonalostí přibývá?
Ano, s věkem se na kůži objevují více tzv. stařecké či solární skvrny, keratósy (zhrubělá kůže). V lokalitách, kde kůže o sebe tře, nebo se více potíme (krk, oblast pod prsy, v podpaží, v tříslech), se pak objevují drobné kožní výrůstky, tedy tzv. fibromky.

Na ošetření laserem nebo nejprve na pouhou konzultaci k naší dermatoložce se můžete objednat zavoláním na bezplatnou linku 800 254 642 nebo na 800 CLINIC. Těšíme se na vás! ;-)

 

Novinky