Vítej jaro! aneb Jak probudit pleť a pokožku těla ze zimního spánku?

Konečně je tu jaro, na které se většina z nás tolik těšila... Na naší kůži ale mohla zima zanechat viditelné škody, a to především v podobě vysušení, šupinatění, únavy nebo zašednutí. Jakou péčí vrátíte pleť i pokožku celého těla zpátky do formy? Na to jsme se ptali naší korektivní dermatoložky Kataríny Třískové!

Po zimě bývá naše pleť i pokožka celého těla vysušená a přecitlivělá. Jaké látky jí vrátí vláhu a hydrataci?

Z kosmetiky sáhněte po přípravcích s trochu mastnější texturou a zároveň se vyhýbejte produktům obsahujím parabeny, lanolín, peru balsám i různé parfemace. Vyhledávejte spíše přípravky se zinkem, vitamínem E, skvalénem apod. Mají na kůži zklidňující, hojivý i antioxidační efekt. Pokožce také svědčí přípravky s ureou a glycerinem. Máte-li pokožku hodně suchou a citlivou, doporučila bych zajít i do lékárny a tam požadovat lékařskou kosmetiku určenou přímo atopikům - takové přípravky už všechny potřebné složky k hydrataci suché a citlivé pokožky obsahují.

Může pokožce uškodit i relax ve vaně napuštěné horkou vodou? Případně jak dlouho by mělo koupání trvat, aby kůže netrpěla?

Dlouhé polehávání ve vaně pokožce opravdu nesvědčí, stejně jako nadměrné používání mýdel a pěn do koupele. Kůži to značně vysušuje. Mnohem vhodnější je sprchování. Pokud se však bez napuštěné vany jednou za čas neobejdete, přidala bych si do vody alespoň odvar z otrub, škrobu nebo rostlinný olej. Tyto látky pokožku vyživují a zvláčňují.

Jak tedy pokožku zhydratovat, aby přestala být vysušená a šupinatá?

V každodenní péči bych se zaměřila na produkty z řad lékařské kosmetiky s označením suchá a citlivá pokožka. Pozor bych si dávala právě na časté mytí a koupání, nadměrné používání mýdel, pěn do koupele i na nošení vyloženě drsného oděvu. Z esteticko-dermatologických ošetření bych pleti čas od času dopřála hloubkovou hydrataci kyselinou hyaluronovou, tzv.mezoterapii. Vhodná je i plazmaterapie, která rovněž pracuje s látkou tělu vlastní – s krevní plazmou. Možná je pak i kombinace obou těchto procedur.

medicom

Poslední dobou jsou velmi populární i různé tělové oleje. Pomůžou pokožce k lepší hydrataci?

Ano, tělové oleje můžu doporučit. Buď je lze nalít do odměrky a přidat do koupele nebo se s ním i přímo umývat. Pak už se jen stačí zlehka otřít ručníkem, oschnout a do 5 až 10ti minut klidně nanést tělové mléko nebo tělové máslo – složky v nich obsažené se pak lépe absorbují do pokožky, kůže pak určitě nebude tolik vysušená.

Tělová mléka, oleje, másla... Jaké produkty pokožce nejvíce prospějí?

Záleží na tom, co je komu příjemné a hlavně je to o složkách, které jednotlivé přípravky obsahují. Pro hydrataci jsou skvělé právě oleje, ale i bambucké máslo a produkty s ureou a glycerinem. Já osobně mám během zimy ráda i různé domácí peelingy. Teď jsem například objevila cukrový peeling, který už olejovou složku přímo obsahuje, takže je pokožka ihned po aplikaci krásně vláčná a rovnou dostatečně zhydratovaná. Po běžném peelingu je ale dobré na pokožku ještě nanést to tělové mléko, máslo nebo tělový olej. Živiny obsažené v těchto produktech se díky předchozímu peelingu do pokožky snadněji vstřebají.

Po zimě bývá unavená, na pohled mdlá a zašedlá i pleť v obličeji. Jaká péče a případně typy ošetření by jí pomohly?

Všichni na sobě dobře poznáme, když není naše pleť v kondici. Vypadáme jinak, než jsme zvyklí a svou pleť často vnímáme podobně, jak bylo řečeno – jako unavenou, povadlou, bledou, suchou, na pohmat třeba i drsnější a s větším množstvím jemných vrásek. Po zimě bychom proto pleť měli zbavit zrohovatělé vrstvy kůže, tzv. odumřelých kožních buněk. To povede k jejímu zjemnění, barevnému sjednocení, k podpoře její regenerace a dokonce i k úbytku jemných vrásek. Pokud jde o konkrétní procedury, v domácím prostředí bych doporučila jemný peeling pleti, používání regeneračních masek a přípravků s kyselinou hyaluronovou. Skvělé jsou také vitaminy v sérech – vitamin A, E, C. Z lékařských ošetření se po zimě vyplatí chemický peeling nebo například mezoterapie.

ilustrační foto: archiv značky Eucerin (1x), archiv MEDICOM Clinic, a. s.

Novinky