Pryč s tetováním: Zbavte se kérky jednou provždy!

Přestala vás bavit kérka, po které jste dříve tolik toužila a myslela si, že vám bude dělat na těle společnost už celý život? Tetování se můžete celkem snadno a hlavně šetrně zbavit pomocí laseru, podobně jako to udělala paní Jana (37). Co ji k tomu vedlo, jak dlouho proces odstraňování trval a bolelo to...? Přečtěte si její příběh!

Celých šestnáct let měla paní Jana na bedrech tetování, které jí vadilo. Připomínalo jí totiž nepříjemnou životní etapu, kdy pomáhala jednomu známému v těžké životní situaci, ale on se pak na ni nezdravě upnul a pronásledoval ji. „To tetování mi zaplatil právě on a prohlásil, že díky tomu na něj nikdy nezapomenu...“ vzpomíná Jana.

emla krem

Aplikace znecitlivujícího krému s anestetikem laserovému ošetření vždy předcházela

Sympatická blondýnka a dnes už i mladá maminka tehdy odjela pracovat na zaoceánskou loď , aby svému známému zmizela z očí. Personál lodi ovšem nesměl mít tetování na viditelném místě, a tak musela Jana nosit dlouhá trička a dávat si pozor na to, aby jí potetovaná bedra omylem nevykoukla. Možná se teď ptáte, proč paní Jana vlastně před lety s kérkou vůbec souhlasila? „Zdobení na bedrech bylo tehdy v módě. Chtěla jsem něco originálního, a tak jsem si ornament nechala navrhnout přímo od tatérky. Jenže už když mi kérku dělala, hlodaly ve mně pochybnosti kvůli tomu známému... Na korekci tetováže už jsem proto ani nešla, od začátku se mi honilo hlavou, že si kérku možná někdy nechám odstranit.“

s Markétou

Korektivní dermatoložka MUDr. Markéta Majerová při práci s laserem

Finální rozhodnutí nechat si kérku odstranit ale přišlo až před několika měsíci, když Janin šestiletý syn prohlásil, že chce být jednou stejně potetovaný, jako jeho máma. „Chci mu jít dobrým příkladem, a tak jsem se rozhodla, že se svého tetování  jednou provždy zbavím. Věděla jsem, že existuje odstranění laserem, které nedělá jizvy a kérka díky němu postupně mizí. Moji známí mě ale strašili, že to určitě bude dost bolet, a tak jsem se ošetření zpočátku docela bála, “ popisuje sympatická blondýnka a dodává, že díky znecitlivujícímu krému s anestetikem, kterým jí sestřička oblast beder zhruba hodinu před ošetřením potřela, se ale celý proces dal poměrně dobře zvládnout. „Okolo páteře mě laser štípal trochu víc než na bocích, ale krev při ošetření tedy rozhodně neteče! Kůže byla chvíli po zákroku vždycky jen trochu zarudlá a oteklá, ale to mě nijak netrápilo, strašně jsem se těšila na čistší tělo.“

tetovani

Po jedenácti ošetření laserem zůstal po kérce jen nenápadný stín

Laserový přístroj ale nedokáže tetování odstranit pouze jediným ošetřením. „Na kliniku je nutné přijít několikrát, průměrně 3–8x. Záleží také na věku klienta, na stáří tetování a jeho kvalitě i na dalších aspektech. Paní Jana měla v tomto ohledu trochu smůlu. Do na první pohled černého tetování jí tatér přidal barevnou příměs, která laseru zpočátku trochu odolávala, a tak proces odstraňování trval déle, než bývá zvykem,“ vysvětluje Jany ošetřující lékařka MUDr. Markéta Majerová. Nakonec k ní paní Jana přišla celkem 11x. Mezi každým laserovým ošetřením bylo také nutné dodržet pauzu přibližně 3–4 týdny, aby se pokožka zklidnila a dostatečně zhojila. Pozitivní ale je, že na přístroji Nd:yaG laser Q-plus lze nastavit intenzita průniku laserových paprsků do podkoží, a tak odstraněním tetováže nevznikají jizvy.

I přes poměrně dlouhou dobu odstraňování kérky ale paní Jana vzpomíná na celý proces pozitivně: „Nejsem z Prahy, a tak jsem to vždycky vnímala jako pěkný výlet spojený s příjemným povídáním s paní doktorkou, která mi kérku odstraňovala. Na klinice se mi tak líbilo a s paní doktorkou jsme si tolik rozumněly, že jsem se k ní do MEDICOM Clinic nakonec objednala i na některá z omlazujících ošetření,“ přiznává Jana s úsměvem a dodává, že se z ní dnes sice nestala žádná odpůrkyně tetování, ale každý by si měl dobře rozmyslet, jestli skutečně tetování chce, jaké a kam.

foto: archiv časopisu Cosmopolitan (4x), ve kterém byl příběh paní Jany před časem zveřejněn

 

 

 

 

 

 

Novinky