8 pravidel pro krásnou pleť. Značka: Bez make-upu!

Léto je ideální příležitostí k tomu, abyste dala své pleti krapet odpočinout od líčidel. Nejkrásnější pleť je přece stejně ta bez jakéhokoliv make-upu, jen lehce opálená, svěží a dostatečně zhydratovaná. A jak se o prázdninách pyšnit právě takovou pletí? Máme pro vás 8 skvělých tipů přímo od našich dermatoložek!

1. Dbejte na dostatek spánku

„Marná sláva, ani ta nejluxusnější kosmetika vás nespasí, pokud rezignujete na dostatek spánku,“ říká hned na úvod Markéta Majerová, naše hlavní korektivní dermatoložka. Snažte se proto spát 7–8 hodin každou noc a do postele uléhat ideálně vždy v přibližně stejnou dobu. Mimochodem: traduje se, že nejefektivnější spánek je ten do půlnoci, takže žádné velké flánování! ;-)

vichy

2. Nezapomínejte hodně pít

Důležité je pamatovat na dostatečný pitný režim, a to nejen kvůli prevenci dehydratace celého organismu, ale také kvůli potřebám své pleti. „Pokud budete pít málo, na pleti se to stoprocentně projeví. Bude vysušená, tudíž se na ní mnohem rychleji začnou vytvářet jemné linky a vrásky,“ varuje korektivní dermatoložka Katarína Třísková a dodává, že průměrně by měl člověk během dne vypít okolo 2-3 litrů vody. „Nedá se to ale brát striktně. Je to individuální a záleží také na tom, jaký máte fyzický výdej. Navíc hodně vody přijmete například i z ovoce,“ uvádí dále lékařka.

3. Věnujte pozornost i rtům

Nezapomínejte pečovat nejen o pleť v obličeji, ale také o své rty – tam je pleť vůbec nejtenčí a nejcitlivější z celého těla. A jaké složky byste měla v balzámech na rty hledat především?  „Výborné zvláčňující a hydratační účinky má například bambucké máslo, jojobový olej a vitamin E, který zároveň působí jako antioxidant chránící rty před stárnutím a poškozením od slunce,“ zmiňuje dermatoložka Katarína Třísková. Podle ní jsou pak především v létě vhodné samozřejmě i balzámy na rty s vysokým SPF. A pozor, vyšší ochrana by balzámu neměla chybět nejen u moře, ale i pokud se chystáte vyrazit třeba do hor. Trpíte-li navíc na často popraskané rty, dejte si pozor, jestli za jejich stavem nestojí třeba nějaké infekční onemocnění nebo alergická reakce. „K nápravě stavu rtů je ale v každém případě nutné rty co nejvíce a nejčastěji promašťovat a celkově zvýšit příjem vitaminů skupiny B a zinku,“ doplňuje ještě korektivní dermatoložka Iva Obstová rovněž z pražské MEDICOM Clinic.

4. Čistěte si pleť dvakrát denně

Před ulehnutím do postele svou pleť nikdy nezapomeňte důkladně vyčistit, a to i v případě, že jste přes den nepoužila vůbec žádný make-up. „Přes den se totiž na pleti usazuje spousta nečistot, ať už kvůli tomu, že se obličeje často i nevědomky dotýkáte, nebo zkrátka přirozeně z ovzduší. A pleť je samozřejmě zapotřebí čistit i ráno. Spousta bakterií na ni totiž číhá také během noci na polštáři,“ upozorňuje dále korektivní dermatoložka Markéta Majerová.

nivea

5. Posviťte si na svůj jídelníček

Pro přirozeně krásnou pleť se vyplatí pamatovat také na svůj jídelníček. „Vyplatí se ho obohatit o zinek, křemík a selen, tedy o minerální látky obsažené zejména v mase, játrech, rybách, ořeších, listové zelenině, celozrnných obilovinách (pohance či špaldě), v dýňových a slunečnicových semíncích, červené řepě či medu. Užívat můžete také Pupalku dvouletou (k dostání ve formě tobolek) nebo methionin – aminokyselinu prospěšnou také vlasům," uvádí Katarína Třísková.

6. Naučte se používat vitaminová séra

Pleťová séra obsahují až sedmkrát silnější koncentraci cenných látek, než běžné denní či noční krémy, a tak dovedou s pletí hotové zázraky. Pro hydrataci, výživu a omlazení pleti jsou vhodná zejména séra s kyselinou hyaluronovou a s vitaminy. Vitamin A pomůže s omlazením pleti a omezí tvorbu akné, vitamin C pleť projasní a zpevní, vitamin E prospěje suché a svědivé pokožce, navíc podpoří její regeneraci. „Sérum aplikujte jednou až dvakrát denně na důkladně vyčištěnou pleť, aby mohly cenné látky v něm obsažené snadněji proniknout do pokožky. Nejprve proto pleť odličte a poté na ni aplikujte sérum. Nakonec můžete ještě na pleť použít svůj oblíbený denní či noční pleťový krém, “ říká lékařka Iva Obstová.

nivea

7. Dopřejte pleti doping kyselinou hyaluronovou

V létě bývá pokožka vlivem slunce velmi vysušená, může proto rychleji stárnout. Dbát na dostatečnou hydrataci pleti je proto zejména v tomto období nesmírně důležité. Pokud chcete svou pleť zhydratovat se stoprocentním účinkem a mít zkrátka jistotu, že jste pro její krásu a zdraví udělala maximum, vsaďte na mezoterapii – hloubkovou hydrataci pleti pomocí kyseliny hyaluronové. „Ošetření se provádí buď tenkou jehličkou, kanylkou nebo speciální mezopistolí a pronikají při něm až do podkoží cenné látky v čele s kyselinou hyaluronovou, nukleotidy, vitaminy a antioxidanty. Pokožka se díky ošetření krásně zhydratuje, zregeneruje, vymizí z ní jemné linky a vrásky, celkově se prozáří a ozdraví,“ popisuje efekt korektivní dermatoložka Martina Neradová z brněnské MEDICOM Clinic.

8. Mějte po ruce hydratační mlhu

Kromě hydratačních krémů, sér a dalších kosmetických produktů jsou nově na trhu také tzv. hydratační mlhy. Jejich velkou výhodou je, že je můžete aplikovat na obličej prakticky kdykoliv během dne. Můžete je s sebou nosit třeba i k vodě nebo do práce. V horkém letním počasí jimi zajistíte pleti nejen dostatek hydratace, ale vlastně si dopřejete i příjemné osvěžení. „Některé značky dermokosmetiky letos navíc přišly s novinkou – jejich hydratační mlhy už dokonce obsahují UV faktor. Díky tomu spojíte dvě povinnosti vůči své pleti v jednom – zajistíte jí dostatečnou hydrataci a zároveň ji ochráníte před nebezpečným UV zářením,“ doporučuje Katarína Třísková.

 

foto: archiv Nivea (3x), archiv Vichy (1x)

 

Novinky