Prázdniny ve vlasech: Pozor na slunce, mořskou sůl a chlorovanou vodu v bazénu

V průběhu nejteplejších měsíců v roce jsme si zvykli chránit pokožku před sluncem, ale na vlasy bohužel pořád tak trochu zapomínáme... Jakou péči jim v létě dopřát, aby na ně bylo radost pohledět? Dozvíte se teď a tady! ;-)

V horkých letních dnech si zaslouží mimořádnou péči a pozornost nejen naše pokožka, ale stoprocentně i vlasy. Sluneční paprsky, mořská sůl ani chlorovaná voda v bazénu jim totiž ani trochu nesvědčí, naopak může na jejich stavu napáchat velké škody. Z toho důvodu bychom měli v létě pamatovat na UV ochranu vlasů a zároveň jim dopřát dostatečnou hydrataci.

Hydratační vlasová kosmetika

V létě je tedy vhodné pečovat o vlasy takovými šampony a kondicionéry, které obsahují kvalitní hydratační složky. Stejně jako do mnoha pleťových krémů se proto i do vlasové kosmetiky začala přidávat především blahodárná kyselina hyaluronová, která je za hydrataci a regeneraci vlasů i pokožky přímo zodpovědná. Dále se vyplatí pravidelně hýčkat svou kštici různými vlasovými oleji a spreji s ochraným UV faktorem. Ten si můžete vzít s sebou třeba i na pláž a během dne si jím vlasy přestříkávat.

„Jednou až dvakrát týdně udělá s vlasy divy i hydratační maska. A mimochodem: po umytí vlasy nechávejte pokud možno jen volně proschnout, ať si odpočinou od horkého vzduchu. Pokud je přece jen potřebujete vyfénovat, alespoň volte co nejnižší možnou teplotu,“ dodává korektivní dermatoložka MUDr. Martina Neradová.

Ochrana před sluncem a mořskou solí

Největší zátěží pro vlasy je v létě kombinace přímého slunečního záření a slaná voda. Po koupání v moři je tedy dobré opláchnout vlasy vlažnou vodou třeba přímo pod sprchou na pláži, a pak vlasy nechat volně uschnout. Kromě toho své vlasy chraňte i pokrývkou hlavy. Klobouk nebo kšiltovku si můžete pořídit dokonce ze speciální tkaniny s UV faktorem.

nivea

Vitaminy pro zdravé a krásné vlasy

Krásu a zdraví vlasů můžete v letních měsících podpořit samozřejmě i užíváním příslušných vitaminů a minerálů. O jakých je řeč konkrétně? „Protože se vlasy skládají z množství chemických prvků, proteinů, aminokyselin, lipidů a vody, doporučuji v průběhu léta užívat betakaroten, vitamin B a zinek. Betakaroten je antioxidant, který vlasy i vlasovou pokožku chrání před oxidativním stresem (UV zářením). Vitamin B omezuje vypadávání vlasů, tvorbu lupů a rovněž nabízí vlasům určitou UV ochranu. Zinek pak vlasy posiluje a zabraňuje jejich vysoušení,“ vyjmenovává MUDr. Martina Neradová.

Mezoterapie jako nejlepší doping

Pokud chcete pro krásu svých vlasů udělat v létě skutečně maximum, vyzkoušejte i tzv. vlasovou mezoterapii, která perfektně ozdraví vlasy i pokožku hlavy. „Jedná se o esteticko-dermatologické ošetření, při kterém se pracuje s účinnou látkou Dermaheal HL – látkou bohatou na růstové faktory, kmenové buňky a další účinné látky jako jsou vitaminy skupiny B, aminokyseliny a zinek. Díky takovému koktejlu živin se vlasy rychle dají do pořádku. Zhoustnou, stanou se vitálnější, lesklejší, budou zkrátka už na první pohled zdravější a krásnější,“ chválí účinky ošetření korektivní dermatoložka MUDr. Iva Obstová. Pro co největší efekt se vlasovou mezoterapii vyplatí několikrát zopakovat. Viditelně krásnějších vlasů byste se měli dočkat přibližně po 1 až 3 měsících od ošetření.

 

foto: archiv značky Dermacol (1x), Nivea (1x)

 

Novinky