Dejte kůži napít: 3 osvědčené tipy, jak v létě správně hydratovat pokožku

Ráda se v horkých letních dnech vyhříváte na sluníčku? V tom případě nezapomeňte, že je zapotřebí pokožku neustále hydratovat. Slunce kůži vysušuje, mnohem snadněji se pak na ní vytvářejí vrásky a rychleji stárne. Vyzkoušejte 3 tipy přímo od našich dermatoložek, které vědí, jak pokožku udržovat během horkých letních dní dostatečně zhydratovanou. Voilà!

1. Osvěžení pro pleť

V létě mějte neustále po ruce termální vodu ve spreji nebo hydratační mlhu a jedním z těchto produktů svou pleť několikrát denně osvěžujte. Jednu termální spršku si můžete nechat třeba na svém pracovním stole nebo ji v menším cestovním balení nosit neustále u sebe v kabelce. „Některé hydratační mlhy už dokonce obsahují UV faktor. Díky tomu spojíte dvě povinnosti vůči své pleti v jednom – zajistíte pokožce dostatečnou hydrataci a zároveň ji ochráníte před nebezpečným UV zářením,” radí korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková.

Naše tipy (zleva): Bioderma Hydrabio Eau de Soin hydratační ochranná mlha SPF 30; Eucerin Sun transparentní mlha na opalování SPF 50; Avène Eau Thermale termální voda 

produkty

2. Spásná kyselina hyaluronová

Hýčkejte svou pleť kosmetikou s obsahem kyseliny hyaluronové. Tahle látka tělu vlastní se přidává do anti-age pleťových krémů, sér a nově se objevuje dokonce i v šamponech a kondicionérech na vlasy. Jedná se o látku tělu vlastní, která má vynikající regenerační a hydratační účinky. Díky ní se tedy žádné rychlé stárnutí pleti konat nebude. Naopak bude působit svěže, odpočatě a mladě.

„Kyselina hyaluronová je oblíbenou složkou anti-aging krémů. V nesrovnatelně silnější koncentraci ji však do pleti lze aplikovat například v rámci tzv. mezoterapie. Jedná se o hloubkovou hydrataci pleti, kdy až do podkoží pronikají spolu s touto látkou i další účinné složky – nukleotidy, antioxidanty, vitaminy apod. Ve formě gelovité výplně lze kyselinu hyaluronovou aplikovat také do konkrétního místa v obličeji a zjemnit díky ní například drobné vrásky nad horním rtem, nosoretní rýhy anebo zhydratovat, zregenerovat a zároveň pěkně vytvarovat samotné rty,“ uvádí korektivní dermatoložka MUDr. Markéta Majerová.

3. Péče nejen po opalování

Jestli chcete, aby vám sexy opálení vydrželo co nejdéle a zároveň se opálená svrchní vrstva kůže neloupala a pokožka kvůli dehydrataci nešupinatěla, každý letní večer se po osprchování namažte tělovým mlékem po opalování, tělovým máslem, olejem nebo jiným pečovatelem a ochráncem pokožky před vysušením.

Z kosmetiky sáhněte po přípravcích s trochu mastnější texturou a zároveň se vyhýbejte produktům obsahujím parabeny, lanolín, peru balsám i různé parfemace. Vyhledávejte spíše přípravky se zinkem, vitamínem E, skvalénem apod. Mají na kůži zklidňující, hojivý i antioxidační efekt. Pokožce také svědčí přípravky s ureou a glycerinem,“ říká korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková.

Jako čistá přírodní surovina je ideální k péči o pokožku celého těla, obličej i vlasy také kokosový olej. „Můžete jím pečovat prakticky o jakýkoli typ pokožky včetně té citlivé, kterou zklidňuje, chrání a příjemně zvláčňuje. Kokosový olej pokožku skvěle zhydratuje a zabrání jejímu dalšímu vysychání. Navíc ho můžete použít také k přípravě domácího zábalu na vlasy, které vyživí, posílí a dodá jim lesk. Nebo si užijte jeho vůně a účinků během domácí masáže,” radí korektivní dermatoložka MUDr. Eva Harapátová.

Naše tipy (zleva): Bioderma Atoderm hydratační tělové mléko pro suchou a citlivou pokožku; Eucerin hydratační tělové mléko pro suchou pokožku AQUAporin Active; Saloos Bio kokosový olej

produkty

Pokud máte v létě občas chuť i na relax ve vaně, můžete přímo v ní svou vysušenou pokožku zhydratovat i pomocí olejů. „Tělový olej si stačí nalít do odměrky a přidat do koupele, nebo se s ním přímo umývat. Pak už se stačí jen zlehka otřít ručníkem, oschnout a do 5 až 10ti minut klidně nanést i tělové mléko nebo tělové máslo – složky v nich obsažené se pak do pokožky ještě lépe absorbují a kůže nebude tak vysušená,“ doporučuje Katarína Třísková.

 

foto: archiv Nivea (1x), archiv kosmetických firem

 

 

 

 

 

Novinky