Nejčastější otázky na téma... Augmentace prsou

Zvažujete zvětšení prsou pomocí implantátů, tzv. augmentaci? Máte na srdci nejrůznější otázky a nemáte je komu položit? Zeptali jsme se za vás našeho plastického chirurga MUDr. Pavla Horyny. Odteď už žádné nezodpovězené otazníky... ;–)

Jaký je rozdíl mezi kulatými a anatomickými implantáty?

Obecně se dá říct, že kulaté implantáty více přidávají na objemu v horní části prsou. Anatomické implantáty jsou zase o poznání diskrétnější, zachovávají přirozený tvar prsou a působí přirozeněji. U mladších klientek, které mají menší prsa, nemají ještě děti a požadují přirozený objem implantátů, doporučuji spíše kulaté implantáty. U žen po porodu s povolenějšími prsy o větším objemu doporučuji implantáty anatomické.


Když si žena nechá prsa zvětšit implantáty ještě před těhotenstvím, může pak kojit?

Ve většině případů to možné je. Vložením implantátů pod prsní žlázu ani pod sval by se ženy neměly o možnost kojení do budoucna skutečně připravit. Na rozdíl od přístupu řezem kolem prsního dvorce totiž zvolený přístup podprsní rýhou neporuší mlékovod.

Zvětšení prsou MEDICOM Clinic


Vydrží efekt augmentace prsou celoživotně, anebo je po několika letech nutná reoperace?

Zvětšování prsou implantáty je velmi individuální proces. Je nutné upozornit, že výměna implantátů se ženám časem pravděpodobně nevyhne, statisticky k tomu dochází nejčastěji po 10 až 15 letech. Je to dáno různými příčinami: věkem a s tím související změnou tvaru a poklesu prsou i hormonálními změnami, jakými jsou těhotenství, porod, kojení, menopauza. Dále je to výrazná kapsulace. Může dojít i k tzv. desinetegraci obalu silikonových implantátů následkem působení tělních tekutin. V takovém případě je pak nutné provést operaci znovu.


Za jak dlouho po operaci mohou ženy zase sportovat a celkově se více namáhat?

Sport, posilování a cvičení nebo i větší úklid je možný přibližně za 2 měsíce po operaci. Vždy se však vyplatí předem poradit se svým operatérem.


Po jak dlouhé době mohu letět letadlem?

Letět můžete nejdříve po 3–4 dnech od podstoupení operace.


Lze po zvětšení prsou implantáty chodit na preventivní vyšetření mammografem?

Ano, určitě. Ještě před vyšetřením ale informujte o implantátech v prsou přítomného lékaře (radiologa). Mammografie je speciální druh rentgenového vyšetření a implantát způsobuje v RTG snímku zastínění.


Jak často by měly ženy po plastice prsou docházet na preventivní sonografické vyšetření?

První sonografické vyšetření je nutné podstoupit ještě před operací. Na našich klinikách je toto vyšetření už zahrnuto v ceně zákroku. Následně je nutné přijít na sonografické vyšetření rok po operaci a dále přicházet vždy ve stejném intervalu, tedy jednou ročně.


Za jak dlouho po operaci je možné mít sex?

Přibližně po týdnu. Při pohlavním styku si však nechejte na sobě speciální elastickou podprsenku bez kostice a buďte velmi opatrná v pohybech.


Jaká je ideální doba/věk na podstoupení plastické operace prsou?

Správnou dobu na plastiku prsou podmiňuje především ukončený tělesný vývoj, což v dnešní době splňují i některé dívky mladší 18 let. Zákrok však doporučujeme podstoupit nejdříve po 18. roku věku. Výjimečně mohou klientky mladší 18 let podstoupit zákrok také, ale jedině s písemným souhlasem obou rodičů.


Za jak dlouho po augmentaci prsou lze chodit do sauny?

Zpravidla po 2 měsících od operace.


Jak dlouho po zvětšení prsou ženy zůstávají na klinice?

Operace prsou probíhá v celkové anestezii, proto je po ní nutná hospitalizace na klinice, a to 1–2 dny. Záleží na uvážení lékaře.

Zvětšení prsou MEDICOM Clinic


Po jaké době se operovaná prsa stabilizují a výsledek lze považovat za trvalý?

Tvar a velikost prsou lze považovat za finální přibližně po 2–3 měsících od operace.

 

Jak to, že implantát drží v prse při pohybu na svém místě?

Lidské tělo přirozeně vyprodukuje okolo implantátu vazivové pouzdro, které je pevně fixováno k okolním tkáním. Díky tomu zůstává implantát na svém místě.

 

Jak se žena cítí bezprostředně po zákroku?

Po operaci se samozřejmě cítí lehce unavená. Můžet vnímat i určité nepohodlí, bolest, otok a častý je také pocit vyčerpání. Vše zmíněné je však po takové operaci zcela přirozené. Na zmírnění bolesti navíc dostanete příslušné léky a už po prvních 2 dnech bolest výrazně ustoupí.

 

Jak dlouho trvá, než opadne pooperační otok?

Otok po operaci prsou bývá různě velkého rozsahu, je to individualní. Jeho odeznění lze očekávat přibližně po měsíci.

 

Jak velké jizvy mi po zvětšení prsou implantáty zůstanou?

Po augmentaci prsou zůstávají pouze nenápadné jizvy. Jejich umístění záleží na zvoleném přístupu vložení implantátu. Pokud řez kopíruje přirozenou podprsní rýhu, je jizva umístěná pod prsem a kryta mírným převisem prsů. Je-li jizva vedena okolo prsního dvorce, kopíruje barevný přechod mezi tmavším prsním dvorcem a okolní světlou pokožkou. I v tomto případě je proto jizva velmi nenápadná.


Přece jen ještě stále dál hledáte odpověď na svou otázku, která vám nedá spát? Volejte bezplatně na číslo 800 254 642 do našeho zákaznického centra, ptejte se nás na chatu na www.medicomclinic.cz nebo nám svůj dotaz bez ostychu pošlete na clinic@medicomclinic.cz. A na všechno, co vás zajímá, se nás samozřejmě můžete ptát i na našem Facebooku ;-)

 

Novinky