Vánoce jsou za dveřmi... Jak je tráví naši lékaři?

Několika našim lékařům jsme položili 5 stejných otázek. Jejich odpovědi ale ani zdaleka nebyly stejné... Zjistěte, kde a s kým budou o letošních Vánocích, jak vypadá jejich štědrovečerní menu i jestli zpívají koledy a dělají vánoční zvyky. Odpovědi několika našich lékařů Vám představíme dnes, ty další objevíte tady, na našem blogu, ještě tento poslední předvánoční týden...

5 otázek na každého lékaře:

1. Jak budete trávit letošní Vánoce, kde a s kým?

2. Jak vypadá Vaše štědrovečerní menu, je tradiční?

3. Co byste si přál/a letos dostat od Ježíška?

4. Jaká je Vaše nejhezčí vzpomínka na Vánoce v dětství? 

5. Dodržujete nějakou rodinnou tradici? Zpíváte koledy a děláte vánoční zvyky?

prim. MUDr. Michal Puls

1. Na Vánoce budu s partnerkou v Praze. Pečeme cukroví, vánoční stromeček máme již nazdobený a večer spolu zapalujeme adventní věnec. Navštívíme rodiče a přátele, pár dní pak chceme společně strávit na chatě v Podkrkonoší. Miluji večer u rozpáleného krbu.

2. Menu máme zcela tradiční: smažený kapr s upraveným bramborovým salátem. A samozřejmě cukroví.

3. Přáli bychom si pod stromeček rodinu... Nebo v novém roce 2018. :-)

4. Vzpomínám na Vánoce prožité ještě s babičkou a tetou. Napekly vždy výborné vánoční cukroví podle starých rodinných receptů, domácí vánočku, štrůdl a další laskominy. Když jsme pak přišli z bruslení, tak nám chutnalo nejvíc.

5. Tradice nemáme, stačí nám domácí pohoda a společné chvíle na procházce v přírodě i doma.

MUDr. Martina Neradová, korektivní dermatoložka

Vánoce

1. Vánoce trávím každý rok doma se svojí rodinou, tak je mi nejlépe.

2. Vzhledem k tomu, ze obě moje děti mají kromě lososa averzi na ryby, bude losos a brambory podle J. Oliviera. Večeři u nás předchází přípitek. Musím ještě vymyslet nějaký originální dezert, ale jinak nebude chybět ani mámino bezkonkurenční cukroví.

vánoce

3. Nejvíce se těším na okamžik, až budou děti rozbalovat dárky. V tu chvíli jsou šťastné – to je můj Ježíšek. Snad ale najdu pod stromečkem i nějaké to překvapení od manžela, které mu už delší dobu naznačuji a doufám, že pochopí... :-)

4. Vybaví se mi úžasná rodinná pohoda a vůně domova, moji báječní rodiče a tajné noční výpravy s bratrem za hledáním schovaných dárků.

5. Vánoční tradice děláme podle chuti. S dětmi pečeme perníčky, pouštíme lodičky ze skořápek ořechů a na Štědrý den odpoledne se vždycky jdeme celá rodina společně projít. Koledy doma zpívá s dětmi manžel. Já si to bohužel nemohu dovolit. :-)

MUDr. Pavel Horyna, plastický chirurg

Vánoce

1. Vánoce budu travit na chalupě se svými nejbližšími.

2. Máme klasické štědrovečerní menu, jen kapra někdy vystřídá řízek nebo jiný druh ryby.

3. Rád si vychutnávám tu atmosféru, že se člověk cítí, jakoby se na chvilku zastavil čas a nemusí u stromku nikam spěchat, trochu bilancuje a vzpomíná. Přeju sobě a svým nejbližším zdraví, spokojenost a pohodu.

4. Největší radost jsem měl v 10 letech, kdy jsem pod stromkem uviděl štěně černého pudla. Strašně jsem si psa přál. Byl z něj můj parťák na dlouhou dobu.

5. Spíše společně posedíme, povídáme si a hlavně sledujeme pohádky. :-)

Loni jsem trávil vánoční svátky úplně jinak – v teple, v Dubaji, a také to nebylo špatné. Ale není nad klasické bílé Vánoce.

MUDr. Peter Ondrejka, plastický chirurg

1. Letošní vánoční svátky budu trávit s rodinou na chalupě v Lánech. Chalupa je na kraji vesnice, hned vedle jsou křivoklátské lesy jako stvořené na procházky se psem. Na zahradě je pod okny jedle, kterou ozdobíme světly a když je ješte nasneženo, vánoční atmosféra se umocní.

2. Vánoční menu se u nás doma postupně měnilo. Rodiče mojí manželky pocházejí z jižních Čech. Tam byla tradiční rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Můj táta pocházel ze Slovenska, z Liptova, kde se ale k vánočnímu menu dávaly symbolicky na úvod lžička hrášku, oplatky s medem a kousek česneku s chlebem. Poté ještě kapusnice a ryba s bramborovým salátem. Nyní je to u nás doma už spíše takový pragmatismus. Jíme to, co máme rádi – čočkovou polévku, manželka kapra a dcery se mnou kuřecí řízek s bramborovým salátem. Kapra moc nemusíme.

3. Pro mne je největším vánočním dárkem zdraví a to, že rodina tráví vánoční svátky spolu. Dcery jsou už ve věku, kdy to nemusí být samozřejmostí.

4. Nejhezčí Vánoce, které si pamatuji z dětství, byly paradoxně ty bez sněhu. Zažil jsem je v republice Mali v roce 1960, kde táta tehdy pracoval jako specialista přes telefonní sítě. Na břehu řeky Niger byl postavený umělý vánoční strom dovezený z tehdy ještě Československa. Vánoční svátky jsme tam slavili s rodinami z české ambasády. Pro nás děti tam ale byl největší lahůdkou obyčejný český chléb s máslem, který nám přivezla posádka českých aerolinek.

5. Speciální rodinné tradice nemáme.

MUDr. Eva Harapátová, korektivní dermatoložka

Vánoce

1. Vánoce trávíme na chalupě na horách. Já se svým mužem, synem a tátou.  

2. K štědrovečerní večeři se u nás podávají mušle sv. Jakuba, polévka z mořských plodů, losos a bramborový salát.

3. Každý rok si přeji totéž: ať jsme všichni šťastní, zdraví a stále zamilovaní.

4. Moje maminka pocházela z jižní Moravy, jezdili jsme tam na Vánoce. U štědrovečerního stolu nás bylo 15, tudíž pod stromečkem strašně moc dárků a všude spousta hluku. :-) Vypadalo to jako v nějakém americkém filmu, což jsem jako dítě milovala.

5. Na Štědrý den držíme celý den půst, abychom viděli zlaté prasátko. Také chodíme v počtu asi 12–15 lidí na procházku, a pak se rozcházíme domů. Vždycky také prostíráme o jeden talíř navíc pro pocestného. Po večeři si dáváme dárky, krájíme jablíčko, pouštíme si loďky, lijeme olovo a koukáme na Popelku. :-)

Novinky