5 omlazujících složek, za které vám pleť řekne DÍKY!

Zjistěte, jaké zázraky s pletí dovedou omlazující kosmetické složky a proč by vašim přípravkům určeným ke každodenní péči o pleť rozhodně neměly chybět! ;-)

1. Kyselina hyaluronová

MUDr. Třísková

Jedná se o látku tělu vlastní, která je zodpovědná za hydrataci a regeneraci pokožky. S věkem jí však v těle ubývá, proto bývá pokožka často dehydrovaná a dochází k jejímu rychlejšímu stárnutí. Právě kyselina hyaluronová se proto stala velmi oblíbenou složkou omlazující kosmetiky. Touto látkou – navíc v nesrovnatelně silnější koncentraci – však můžete doslova nadopovat svou pleť také v rámci různých druhů esttických ošetření pleti.

„Kyselinu hyaluronovou nejčastěji používáme k zjemnění vrásek v obličeji, například jí řešíme vrásky okolo úst, tzv. nosoretní rýhy. Její pomocí také často ošetřujeme oblast pod očima, kde díky ní dochází k vyrovnání prohlubní a zneviditelnění kruhů pod očima. Stejnou látku v podobě gelové výplně pak tenkou jehličkou či kanylkou aplikujeme také do rtů pro jejich hydrataci, zvětšení i vyrovnání případné asymetrie. V neposlední řadě lze touto kyselinou a dalšími látkami provést i hloubkovou hydrataci pleti v rámci tzv. mezoterapie,“ uvádí korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková.

2. Kolagen

V kvalitní anti-age kosmetice zpravidla nechybí ani kolagen. Rovněž se jedná o látku tělu vlastní, která spolu s elastinem zodpovídá za pevnost a pružnost pleti. Také kolagenu ale s věkem v pleti ubývá, proto se kontury naší tváře stávají čím dál více ochablejší. Klíčem k pevnější, vitálnější a na první pohled mladší pokožce je však nejen kosmetika podporující zpevnění kolagennových a elastinových vláken, ale také ošetření, které v kůži aktivují jeho opětovnou tvorbu.

„Produkci kolagenu v pleti lze podpořit v podstatě jakýmkoliv esteticko-dermatologickým ošetřením, při kterém dochází k mikroskopickému narušení povrchu kůže. Tímto procesem se totiž kůže přirozeně začíná hojit. Při její regeneraci pak postupně dochází k obnově tvorby kolagenu,“ vysvětluje proces korektivní dermatoložka MUDr. Iva Obstová. Podpořit opětovnou tvorbu kolagenu podle ní dokáže například radiofrekvence. Jedná se o ambulantní estetické ošetření, při kterém dochází k žádoucímu prohřátí pleti.

3. Ovocné kyseliny

Také ovocné kyseliny mají v lékařské omlazující kosmetice své místo. Známá je zejména kyselina glykolová, která patří mezi tzv. alfa hydroxy kyseliny (AHA) a je přírodní složkou cukrové třtiny. Kyselina glykolová napomáhá s vyhlazením jemných linek a vrásek, způsobuje jemné olupování kůže urychlující obnovu kožních buněk, vyrovnává nerovnoměrné pigmentace a stahuje póry.

Stejnou látku, ale opět v mnohem silnější koncentraci než jakou smějí nabídnout kosmetické produkty, objevíte například i v chemickém peelingu. „Ošetřením přispějete k celkové regeneraci a k omlazení pleti, vyhladíte počínající vrásky, zmírníte projevy akné, eliminujete mastnotu pleti a stáhnete rozšířené póry. V neposlední řadě se zbavíte povrchových pigmentových skvrn,“ vyjmenovává pozitiva Katarína Třísková.

4. Vitamin A a jeho deriváty

Platnou složkou anti-age kosmetiky je také Retinol a další formy vitaminu A. S používáním přípravků obohacených o tyto složky je vhodné začít nejpozději okolo čtyřiceti, nicméně máte-li pocit, že vaše pleť stárne snad až příliš rychle, můžete si krém či sérum určitě pořídit už dříve.

„Pokud s těmito složkami teprve začínáte, raději volte přípravky s nižší koncentrací a postupně na ní přidávejte. Zpočátku je také lepší používat tuto kosmetiku například jen třikrát do týdne a kombinovat produkty s hydratačním krémem, který pleť zklidní a zamezí jejímu olupování. Obecně se přípravky s Retinolem doporučují používat spíše na noc, protože po nich pleť bývá citlivější na UV záření, ale dnes už se Retinol i další formy vitaminu A často objevují také v denních krémech spolu s dostatečnou UV ochranou," uvádí lékařka.

5. Vitamin C

Tento vitamin slouží jako prevence tvorby vrásek, navíc má silný protizánětlivý a depigmentační efekt – jinými slovy brzdí působení enzymu ovlivňujícího tvorbu pigmentových skvrn. Vitamin C také podporuje syntézu kolagenu v pleti a podobně jako vitamin E představuje velmi účinný antioxidant. Pro navýšení účinku se vitamin C v lokálních přípravcích často objevuje právě v kombinaci s vitaminem E, anebo s dalšími látkami, k jakým patří sója, lékořice či zinek.

 

 

Novinky