„Plastická chirurgie má velmi blízko k umění“

Na naší klinice v Brně působí teprve od ledna letošního roku, za sebou má ale bohatou praxi v oboru, kterou získával na nejvýznamnějších pracovištích v Čechách i zahraničí. Na jaké zákroky se specializuje, jaká byla jeho cesta k oboru a co ho nejvíce baví v soukromí? Seznamte se s novou posilou našeho lékařského týmu, panem doktorem Martinem Fialou.

Pan doktore, jak jste se dostal k plastické chirurgii a čím si Vás tento obor získal?

K plastické chirurgii jsem se dostal těsně po atestaci z dětské chirurgie, když jsem úspěšně absolvoval konkurz na místo plastického chirurga. Obor mě oslovil velkou možností kreativity, potřebou představivosti a individuálnosti výkonu. V jistých ohledech má vlastně plastická chirurgie velmi blízko k umění.

MUDr. Martin Fiala

V jaký moment jste si řekl, že chcete být plastickým chirurgem? 

Těch momentů bylo několik. Silné bylo moje setkání s rozštěpovou chirurgií, mikrochirurgií, chirurgií ruky, rekonstrukční chirurgií. Lákaly mě možnosti dosažení výborných estetických i funkčních výsledků a samozřejmě rozhodl také úspěšně absolvovaný konkurz.

Na jaké zákroky se u nás na klinice specializujete?

Provádím zejména plastické operace prsou, liposukce, abdominoplastiky, tedy plastické operace břicha, operace víček. Estetické operace jsou mi obecně velmi blízké a prolínají se s mým zaměřením na plastiky rozštěpů u dětí a rekonstrukce v oblasti obličeje.

Pamatujete si na nějaký výjimečný příběh svého klienta nebo na mimořádný zákrok?

Těší mě každý zákrok, který přinese radost mojí klientce či klientovi. Za každou operací je konkrétní člověk a jeho osud je pro mě vždycky svým způsobem výjimečný.

Máte nějaké plány a sny, kterých byste chtěl v oboru dosáhnout?

Mám v plánu mít co nejvíce spokojených klientek a klientů. :-) Rád bych také vypracoval novou operační techniku v oblasti rekonstrukční chirurgie.

A už se Vám někdy stalo, že jste musel někomu zákrok rozmlouvat nebo klienta dokonce odmítnout?

Ano, stalo se mi to už několikrát. Splnit očekávání některých pacientů totiž bývá nereálné či medicínsky nebezpečné.

MUDr. Martin Fiala

Podstoupil jste někdy sám nějaký estetický zákrok?

Zatím jsem žádný takový výkon nepodstoupil ani ho momentálně neplánuji. V budoucnu to ovšem nevylučuji.

Operoval jste už i někoho z rodiny, nebo se tomu raději vyhýbáte?

Ano, nemám s tím problém. Ale stejně tak je rád svěřím i do péče svých šikovných kolegů.

Můžete prozradit, jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Začíná obvykle kolem šesté hodiny ráno a končí také tak, jen je to už večer. Většinu tohoto času trávím samozřejmě na operačních sálech, menší část pak na ambulanci a na oddělení. Je ale pravda, že se často přistihnu, jak nad operacemi přemýšlím i při běžných činnostech nebo třeba na procházce.

Pamatujete si, kolik hodit trvala vaše zatím nejnáročnější operace?

To je obtížné říct přesně, ale určitě to bude něco přes deset hodin.

Povolání plastického chirurga je sice krásné, ale zároveň psychicky i fyzicky velmi náročné. Jak relaxujete?

Snažím se udržovat tělo v kondici přiměřeným cvičením. Mám rád cyklistiku, plavání, běhání, volejbal, bruslení a vysokohorskou turistiku. Duši hýčkám nejčastěji procházkami v lese moravského krasu, návštěvou kulturních akcí, hudbou, knihami, meditací. Také rád navštěvuji některé katedrály.

Máte nějaké životní motto, kterým se snažíte řídit?

Líbí se mi například toto: „Jenom život, který žijeme pro ostatní, stojí za to.“ Myslím, że autor má na svědomí ještě E=mc2. S obojím plně souhlasím... :-)

 

Chcete se setkat s panem doktorem Martinem Fialou osobně, objednat se k němu na konzultaci? Volejte bezplatně na 800 254 642 nebo nám napište na clinic@medicomclinic.cz. Těšíme se na Vás!

Novinky