5 tipů, jak připravit pleť na poslední noc v roce

Zítra nás čeká silvestrovská noc, tudíž se jen málokterá z nás dostane do postele před půlnocí. Spolu s našemi dermatoložkami jsme pro vás proto sestavili několik tipů, jak připravit svou pleť na dlouhou noční jízdu i ráno po ní.

Alkohol, u někoho i cigarety, přesolené oříšky a chlebíčky, nevyspání. Všechny tyto aspekty se mohou po bujaré oslavě Silvestra na pleti nechvalně podepsat. „Pleť bude zašedlá, mdlá, může působit jakoby bez života. Kvůli absenci spánku se pod očima patrně objeví i nepěkné temné kruhy, přibudou vrásky a kvůli nezdravému jídlu s převahou soli a cukru se na tváři pravděpodobně objeví i akné,“ sčítá možné škody na pleti naše korektivní dermatoložka MUDr. Iva Obstová. „Existuje navíc jisté přísloví, které mluví o tom, že jak na Nový rok, tak po celý rok, což v tomto směru určitě žádná z nás nechceme,“ dodává dermatoložka.

Jak si tedy užít silvestrovských radovánek a zároveň se postarat o pleť tak, aby jí to (v rámci možnností) druhý den slušelo? :-) Na co nezapomenout před ulehnutím do postele a čím pleti pomoci ke kráse krátce po probuzení? Ptali jsme se...

1. Před spaním se odličte

Zní to banálně, ale stav vaší pleti druhý den ráno na tom prakticky stojí. Co se stane, pokud se před spaním neodlíčíte? „Kvůli make-upu nedostane pleť během noci dostatečný prostor k regeneraci, nebude tedy volně dýchat. Druhý den se vám pomstí mdlou barvou, plus se na ní může vytvořit akné a hrozí i různé vyrážky,“ varuje MUDr. Iva Obstová. Trochu energie se vám proto vyplatí ušetřit i na tento obvyklý rituál v koupelně. „V krajní nouzi pak můžete pleť vyčistit alespoň jednorázovými odličovacími ubrousky. Nachystejte si je třeba už před začátkem párty přímo k posteli. Pořád je to lepší, než neudělat vůbec nic,“ dodává lékařka.

MUDr. Obstová

2. Pamatujte na hydrataci

Alkohol pleť nadměrně vysušeje, stejně jako cigarety a solené jídlo. Pokud se chcete ráno cítit relativně fit a zároveň si ušetřit spoustu nových vrásek v obličeji, popíjejte celý večer kromě vína nebo tvrdého alkoholu i čistou vodu. Jestli se znáte a víte, že si na ni během večírku zkrátka nevzpomenete, věřte, že mnohé zachrání alespoň jedna velká sklenice čisté vody, kterou vypijete těsně před spaním. Kromě toho můžete svou pleť osvěžit i termální vodou ve spreji. Přijde jí vhod večer před spaním i ráno po probuzení. Příjemně pleť osvěží, zhydratuje a zároveň zklidní. Dobrou práci samozřejmě odvede hydratační krém, který na odlíčenou pleť nanesete před spaním i ráno po probuzení.

3. Použijte oční krém

Po probdělé noci se únava nejvíce projeví na vašich očích a pleti okolo nich. Vaší spásou se proto stane i kvalitní oční krém. Pořiďte si takový, který obsahuje vitamin E (regeneruje pleť a slouží jako skvělý antioxidant), kyselinu hyaluronovou (látka tělu vlastní, která zodpovídá za hydrataci a regeneraci pleti), kofein (osvěží pleť) nebo výtažky ze zeleného čaje (zklidní a uleví od otoků v oblasti očí), případně i vitamin C (projasní pleť). Kromě očních krémů vám dobře poslouží také tzv. roll-ony – tyčinky s kulatým chladivým aplikátorem. Díky nim otoky v oblasti očí na druhý den ráno rychleji ustoupí. Pokud trpíte na otoky, vyzkoušejte také efekt vychlazených čajových lžiček. Nejprve je na pár minut dejte nachladit do mrazáku, potom je alespoň na pár vteřin, za to však opakovaně, přiložte na víčka.

4. Líčidla vás spasí

Bez krásného make-upu byste nebyla na večírku ve své kůži, že? A tentokrát vám stoprocentně prospěje i druhý den po něm... :-) Alespoň lehčí verzi svého obvyklého make-upu si dopřejte i v domácím prostředí. Uvidíte, že se díky tomu budete cítit mnohem lépe, sebejistěji. Při líčení se zaměřte zejména na oči. Jak už zaznělo výše, budou unavené a zřejmě „ozdobené“ kruhy pod očima. Ty nejlépe zamaskujete tekutým korektorem. Určitě nepoužívejte jeho tuhou verzi, protože by jemnou a křehkou kůži pod očima svou vahou stahoval dolů. Místo tekutého korektoru můžete pod oči aplikovat také rozjasňovač nebo rozjasňující pero.

Všechny tyto „must have“ kousky ze světa dekorativní kosmetiky fungují na stejném principu. Zakryjí kruhy pod očima a mnohé z nich díky svému složení kůži ještě vyživí (často obsahují vitamin E). Otoky na horních víčkách můžete zakrýt očními stíny. Vyzkoušejte béžové, zlatavé tóny – příjemně rozzáří váš pohled, což se jistě bude hodit. Celou tvář pak sjednoťte lehkým make-upem. Uvidíte, nikdo na vaší pleti únavu druhý den nepozná.

MEDICOM CLINIC

5. Po Novém roce přijďte k nám

Na Nový rok to bez našich služeb budete muset vydržet, ale pár dní na to si k nám určitě můžete zavolat a objednat se k některé z našich dermatoložek na ošetření, které vaši pleť rozzáří, omladí a celkově zkrášlí. „Vždy záleží na typu pleti a na tom, co ženu na sobě nejvíce trápí, ale k nejčastějším ošetřením, které provádíme, jednoznačně patří aplikace botulotoxinu do vrásek v horní polovině obličeje, anebo aplikace výplně s kyselinou hyaluronovou. Tou mnohdy řešíme i zmíněné kruhy pod očima. Pleť celkově sjednotí a prozáří také chemický peeling, do hloubky ji pak báječně zhydratuje tzv. mezoterapie. Možností je spoustu a pokud si sama nejste jistá, co by vaší pleti nejvíce prospělo, samozřejmě vám s výběrem ošetření rádi poradíme. Od toho jsme tady,“ uzavírá korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dermatologie