„Snažím se svým klientům měnit život k lepšímu.“

Estetické plastické chirurgii se věnuje více než dvacet let a díky domácím i zahraničním kongresům, kterých se pravidelně zúčastňuje, stále patří k těm nejvyhledávanějším lékařům ve svém oboru. S MUDr. Michalem Pulsem, CSc. jsme si povídali mimo jiné o tom, jaké zákroky provádí nejraději, proč ho jeho práce stále baví a jestli se opravdu vždy chtěl stát plastickým chirurgem.

MEDICOM CLINI

Pane doktore, opravdu jste se chtěl stát lékařem už od dětství? Bylo to vaše vysněné povolání?

Odmalička mě bavilo něco tvořit nebo kreslit. Na gymnáziu byla mým oblíbeným předmětem biologie a deskriptivní geometrie. Měl jsem velkou představivost, smysl pro detail a přesnost. Při volbě povolání jsem se dlouho rozhodoval mezi architekturou a medicínou. V medicíně, kterou jsem si zvolil, dnes vlastně tvořím architekturu těla. Snažím se svým klientům měnit život k lepšímu a oni mi to vracejí doporučením známých a dobrými recenzemi.

Často operujete i klienty ze zahraničí. Do Čech za vámi dojíždějí pacienti z Rakouska, Německa, Švýcarska a Velké Británie. Jak si jejich zájem vysvětlujete?

Ano, klienti cizinci většinou jezdí do Česka na doporučení za konkrétním lékařem. Tak je tomu i v mém případě. Věnuji jim hodně času, dostanou spoustu informací o operaci i další rekonvalescenci. Mám rád dokonalou práci, pacienti jsou pak spokojeni a doporučují mě dál svým známým, rodinným příslušníkům nebo třeba kolegům v práci. Navíc u nás v Čechách platí, že lékař musí mít atestaci, aby mohl provádět estetické operace. To v zahraničí není běžné. I proto klienti neváhají cestovat stovky i tisíce kilometrů. Mám překvapivě hodně pacientů z celé Evropy, ale také z Izraele, z Jihoafrické republiky nebo SAE.

Na odborné stáži jste byl v Istambulu, Madridu, Gentu, Düsseldorfu, Dubrovníku i v řadě dalších krásných měst. Kde se vám líbilo nejvíce a ve které zemi je plastická chirurgie na nejvyšší úrovni?

Myslím, že v Evropě má estetická plastická chirurgie historicky vysokou úroveň. Jmenovitě v Německu, Francii, Itálii, Velké Británii. V bývalém Československu díky prof. F. Buriánovi také a udržuje si ji i nadále. Jen práce zdravotníků je tu o mnoho méně hodnocena, a tak kvalita operování dál láká ke zdravotní turistice do naší země.

V MEDICOM Clinic působíte už čtrnáct let. Za tu dobu vám prošlo rukama neuvěřitelné množství klientů. Čím to je, že vás tato práce pořád baví?

MEDICOM CLINIC

Mám opravdu rád to, co dělám! Měl jsem to štěstí, že jsem jako absolvent objevil svůj talent pro chirurgii a později pro estetiku. Měl jsem také štěstí na lékaře učitele, kteří mi pomohli talent rozvíjet. Často v práci zapomenu, kolik už je hodin a že je konec pracovní doby. Cítím se být užitečný tím, že dělám to, co umím a co má smysl. Neskončím, dokud pro pacienta neudělám maximum. Jsem velmi rád a vděčný za to, že se také mohu při operaci stoprocentně spolehnout na své kolegy. Máme na klinice nejen moderní přístroje, ale i výborné odborníky – anesteziology, dermatology, zdravotní sestry. Jsme tým, který umí provést nadstandardní estetické operace. 

Mnohdy operujete i známé osobnosti. Liší se v něčem péče o ně?

Nemyslím si. Každému klientovi se snažíme pomoct stejně dobře individuálně i profesionálně, tedy poskytnout mu nadstandardní péči a na sále podat maximální výkon, abychom byli s výsledkem oba spokojeni. Ochrana soukromí se rovněž týká všech pacientů a je pro mě i všechny kolegy na klinice samozřejmostí. U celebrit jen bývá těžší sladit jejich vysokou společenskou nebo uměleckou angažovanost s dostatečnou rekonvalescencí po zákroku, aby se tělo mohlo v klidu zhojit.

Existuje něco, co byste své klientce vždy rozmlouval?

Ano, například bych neprovedl anorektické ženě liposukci. Stejně tak bych krásné mladé slečně s pevnými a hezkými ňadry odmítl udělat augmentaci. Také bych nedělal lifting obličeje mladé ženě. Určitě jí lze nabídnout vhodnější možnosti omlazení. V mé profesi existuje etický kodex, na který již jako absolventi lékařské fakulty slibujeme, že budeme jednat vždy jen v nejlepším zájmu pacienta. Toho se ve svém povolání držím.

Jaké zákroky provádíte nejčastěji a jaké jsou vaše nejoblíbenější?

Mezi svým počtem nejčastější zákroky patří operace očních víček, zvětšení nebo modelace prsů a liposukce. Nejoblíbenější operace je ta, po které je pacient spokojený a šťastný za to, že handicap byl odstraněn.

Vaše profese vyžaduje maximální soustředění, je psychicky i fyzicky velmi náročná. Jak relaxujete, abyste byl schopný podat na sále maximální výkon?

MUDr. Puls

Nejlépe si vyčistím hlavu sportem. V zimě na lyžích, v létě na kole nebo při tenisu. Občas mě žena vytáhne do divadla. Rád relaxuji při práci na chatě a na zahradě. A přiznám se, že mám rád cestou tam svižnou jízdu autem, i když teď už vlastně víc tlačím kočárek... :-)

Ano, loni na podzim jste se stal tatínkem. Jak si svou novou životní roli užíváte?

Otcovství změnilo můj život od základu, předal jsem spolu s tím i funkci primáře na klinice. Tatínkem Michaela juniora jsem už tři měsíce a raduji se z každého jeho úsměvu a pokroku. Syna rád koupu, nosím ho v náruči a už vybírám sáňky, protože se moc těším, jak spolu půjdeme sáňkovat.

 

Objednejte se na konzultaci

Chcete se objednat na konzultaci k panu doktoru MUDr. Michalu Pulsovi, CSc.? Zavolejte do našeho Centra péče o klienty na číslo 800 254 642 (800 CLINIC) a zamluvte si termín své konzultace k zákroku. Těšíme se na Vás! :-)

 

 

 

 

 

Plastická chirurgie