8 věcí, které potřebujete vědět o epilaci laserem

Nebaví vás neustálé holení chloupků, ráda byste se jich zbavila jednou provždy? Skutečně je to možné, a to díky trvalé laserové epilaci. Než se k nám na kliniku poprvé na tuto proceduru vydáte, zjistěte si o ní veškeré podrobnosti. Koneckonců ideální doba, kdy s epilací lasem začít, nastává právě teď...

MUDr. Třísková

Říká se, že krásná figura do plavek se vytváří dřinou, kterou zahájíte už v zimních měsících. A s trvalou laserovou epilací je to podobné, akorát se u ní tolik nenadřete. :-) K tomu, abyste se v létě mohla v plavkách pochlubit dokonale hladkým tělem, vám stačí jen přijít, ideálně ale právě teď. Proceduru je totiž zapotřebí zopakovat několikrát, navíc vždy s náležitým časovým odstupem. Proč? Aby se chloupky zachytily v každé růstové fázi a díky tomu mohly z kůže zmizet opravdu natrvalo. Zní to trochu jako věda, že? Ale v reálu to žádná „science fiction“ naštěstí není. Zajímají vás detaily? Na 8 vašich nejčastějších otázek vám odpověděla naše korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková.

1. Jaký je vlastně rozdíl mezi epilací a depilací? 

Depilace je metoda, kterou se odstraňuje pouze viditelná část chloupku. Patří sem běžné holení žiletkou i některými typy strojků a také depilační krémy. Epilace spočívá v odstranění celého chloupku i s kořínkem. Tato metoda se dělí na dočasnou (prováděnou vytrhávacími strojky, pinzetou, vosky či speciálními pastami) a na trvalou ve smyslu trvalého prořídnutí chloupků ve zvolené lokalitě. K tomuto druhu epilace slouží různé lasery, IPL (intenzivní pulzní světlo), elektrokoagulace jehlou anebo ultrazvuková epilace.

2. Jaké epilační metody se provádějí na estetických klinikách?

Především se jedná právě o epilaci laserem, v menší míře se pak k epilaci využívá také IPL, tedy intenzivní pulzní světlo. Tyto lasery a zdroje světla se od sebe liší zejména vlnovou délkou (nm), maximální dosažitelnou energií, délkou pulsu, chladícím systémem nebo cílovou tkání. Laserová epilace je nejefektivnější v tom případě, že má muž či žena světlou kůži a na ní tmavé chloupky. Ani v jiném případě to ovšem neznamená, že laserovou epilaci nelze provést.

MEDICOM CLINIC

3. Jakou z metod odstraňující chloupky považujete za nejúčinnější?

Jednoznačně právě laserovou epilaci, kterou na našich klinikách provádíme laserem LightSheer DESIRE, což je momentálně nejúčinnější laser svého druhu na trhu. Výhodou laserové epilace je totiž fakt, že skutečně odstraňuje a ničí chloupky natrvalo. Efekt laserové epilace se ovšem odvíjí od typu chloupků, jejich lokality a také od fototypu kůže. Jak už jsem zmínila, nejlépe se odstraňují silné tmavé chloupky ze světlé kůže. V takovém případě se dá poměrně rychle a natrvalo zničit více než 90 % všech chloupků.

4. Na jakém principu laser při epilaci pracuje?

Laser vysílá světelný paprsek, který pohlcuje barvivo v chloupku (pigment melanin). Prochází svrchními vrstvami kůže až k cibulce, kterou tepelně zničí nebo naruší. Laser je ovšem schopný trvale zničit nebo zasáhnout pouze část chloupků v aktivní růstové fázi, v tzv. anagenu. Jedná se o fázi trvající v řádu několika měsíců. V anagenu se navíc vždy nachází jen určité procento chloupků (přibližně 20 až 70 %) a ještě k tomu rostou nesynchronně. Z toho vyplývá, že se laserová epilace skutečně nedá odbýt napoprvé. Naopak se musí několikrát zopakovat a provádět v určitých intervalech.

Medicom clinic

5. Kolikrát se musí epilace laserem zopakovat, aby měla maximální efekt?

Nejčastěji se jedná o 5–7 procedur, v některých případech o 8 a více opakování. Vyšší počet opakování bývá většinou nutný při odstraňování chloupků z obličeje, při hormonálních poruchách klienta, anebo v případě epilování jemných a světlých chloupků z tmavé pleti. Mezi jednotlivými návštěvami se pak doporučuje odstup přibližně 6 týdnů. Právě proto je vhodné začít s epilací v průběhu zimy, nejpozději pak na jejím konci. Samozřejmě ale záleží i na zvolené lokalitě.

6. Co všechno ovlivňuje výsledný efekt laserové epilace?

Celá řada faktorů. Především se jedná o zmíněnou barvu chloupků, dále o růstový vlasový cyklus, růstová centra chloupků, ale svou roli hrají například i hormony nebo dokonce věk dotyčné osoby.

7. Je epilace laserem vhodná jen pro ženy, anebo ji mohou podstoupit i muži?

Epilaci laserem vyhledávají převážně ženy a neustále jich přibývá. Dámy si nechávají epilovat především podpaží, třísla, bradu, horní ret a lýtka. Nicméně rok od roku se také zvyšuje procento mužů, kteří k nám na epilaci přicházejí. Zájem mají hlavně o epilaci zad, hrudníku, krku, anebo epilaci využívají ke korekci růstu vousů v obličeji.

8. Je tato laserová procedura vhodná i k epilaci ženského přirození?

Ano, řekla bych, že laserová epilace je k tomu vysloveně vhodnou metodou. Holení této partie je v posledních letech trend, řada žen to dokonce považuje za standard. Při odstraňování chloupků žiletkou nebo použitím depilačního krému by ovšem mohlo opakovaně docházet k podráždění kůže, k zarůstání chloupků nebo dokonce k zánětům. Laserovou epilaci považuji z těchto důvodů za mnohem vhodnější. Přibližně hodinu před touto procedurou je navíc možné na intimní partii aplikovat znecitlivující krém, díky kterému je pak ošetření zcela bezbolestné. Epilace této oblasti trvá 20–30 minut a většinou se musí zopakovat 5–7x.

 

Začněte s laserovou epilací včas. Nejlépe hned teď!

Chcete se objednat na svou první laserovou epilaci? Zavolejte na číslo 606 306 533 a objednejte si rovnou cenově zvýhodněný balíček obsahující několik opakování této procedury pro danou partii. Zakoupit můžete samozřejmě i několik balíčků najednou a v rámci jednoho sezení si nechat epilovat i více lokalit. Těšíme se na vaši návštěvu! ;-)

 

 

Estetická medicína