Máte mastnou pleť? Poradíme vám, jak se o ni správně postarat

MUDr. Majerová

Vadí vám černé tečky na nose i v jeho nejbližším okolí? Stále hledáte tu pravou kosmetiku, která by vám na ně alespoň trochu zafungovala? Jak doma pečovat o mastnou pleť s rozšířenými a zanesenými póry, na to jsme se tentokrát zeptali naší korektivní dermatoložky MUDr. Markéty Majerové.

Paní doktorko, jak dochází k rozšíření pórů a následně k tvorbě černých teček?

Póry slouží k vylučování mazu a dýchání pokožky. Tvorbu mazu ovlivňují hormony, které regulují práci mazových žlázek. Pokud kůže produkuje příliš mnoho kožního mazu, jeho nadbytečné množství spolu s odumřelými kožními buňkami póry ucpává. V ústí folikulů následně kožní maz oxiduje a je příčinou nepěkných černých teček na povrchu pleti.

Jak čistit pleť se zanesenými póry? Jaké látky by měla taková kosmetika obsahovat?

Každodenní a zároveň svědomitá domácí péče o pleť se zanesenými póry je tím nejdůležitějším bodem na cestě ke zlepšení. K péči o mastnou pleť bych doporučila zvolit jemné a ve vodě rozpustné přípravky určené právě pro tento druh pleti. Nejvhodnější jsou produkty s odlehčenou texturou a s obsahem ovocných kyselin. Ve složení často najdete kyselinu glykolovou, mandlovou a kyselinu salicylovou. Jemnou exfoliací pleti pak přispějete k odstranění zrohovatělých buněk na jejím povrchu.

MEDICOM CLINIC

A jakým produktům se v tomto případě naopak raději vyhnout?

Dala bych si pozor na klasická mýdla, která pokožku nadměrně vysušují. Vysušení pleti totiž paradoxně zvýší následnou produkci kožního mazu. Pórovitá pokožka si vždy žádá speciální přístup. Je také dobré si uvědomit, že zlepšení stavu této pleti bude představovat poměrně dlouhodobý proces.

Doporučíte i ošetření, které by mohlo stav pórů výrazně zlepšit?

Tím nejznámějším a patrně i nejoblíbenějším ošetřením je chemický peeling. Jedná se o povrchové ošetření pleti, při kterém dochází k odstranění zrohovatělé vrstvy kůže. Ošetřením se pleť vyhladí a projasní, póry se zjemní a vyčistí. Kromě peelingu lze na estetické klinice podstoupit také tzv. microneedeling, tedy jehličkování. V takovém případě se povrch kůže ošetří drobnými jehličkami, které vyjíždějí z koncovky přístroje do přednastavené hloubky pleti. Tyto jehličky do pleti zároveň vpravují sérum. Z přístrojových ošetření bych doporučila radiofrekvenci nebo povrchový peeling CO2 laserem. Obě tyto procedury zmírňují tvorbu mazu v hlubších vrstvách kůže a zjemňují povrch pokožky. Na závěr je ovšem fér dodat, že ani moderní přístroje nedokážou změnit již danou genetickou dispozici k tvorbě pórů a natrvalo problém s nimi vyřešit.

V rukou profesionálů...

Chcete-li se k nám objednat na některé ze zmíněných ošetření a poradit se o stavu své pleti s profesionálem, zavolejte nám na číslo 606 306 533. Najdeme pro vás termín konzultace s některou z našich korektivních dermatoložek, případně vám poradíme s výběrem daného ošetření. Těšíme se na Vás!

 

Dermatologie