Jak doma správně pečovat o své ruce v době zvýšené hygieny?

MEDICOM CLINIC

Říká se, že upravené ruce jsou vaše vizitka. Současná situace si však žádá až extrémní hygienu rukou, jejich dezinfekci a často i nošení rukavic. Ruce tedy dostávají patřičně zabrat. Jak o ně ale v této době správně pečovat? Na to jsme se zeptali naší vedoucí lékařky korektivní dermatologie, MUDr. Markéty Majerové.

Paní doktorko, časté mytí rukou a používání dezinfekce způsobují vysušování pokožky rukou. Jak o ruce pečovat?

Pokožku rukou je nutné po každém umytí osušit a ošetřit tzv. emoliencií. Jsou to přípravky, které promašťují pokožku, dodávají jí pružnost, vlhkost a chrání ji před podrážděním. Ideální jsou krémy a masti určené k reparaci narušené lipidové vrstvy u ekzematiků, které se prodávají v lékárně a je jich v současnosti velký výběr od různých firem (Linola Fett, A-Derma, Avène, La Roche-Posay, Bioderma, apod.) Můžeme je navíc používat neomezenou dobu i preventivně.

Zmínila jste ekzematiky, máte pro ně nějaký speciální tip?

Medicom clinic

Pokud trpíte atopickými ekzémy nebo máte citlivou pokožku, je vhodné omezit nutnost neustálého mytí rukou mýdlem – třeba i nošením rukavic na jedno použití.

Pokud se ekzém objeví u osob, které jej běžně nemají, je možné jej zaléčit sami? Přece jen teď není vhodné se vypravit osobně k lékaři. Nabízí se nějaké možnosti, např. v lékárnách?

Když začne být pokožka rukou nejen suchá, ale i zarudlá, vytváří šupinky, má sklon praskat a svědit, pak můžeme v lékárně zakoupit Hydrocortison mast a s její pomocí zklidnit akutní fázi. Dále promazáváme emolienciíí, která můžeme dát i do tzv. okluze. To znamená, že ložiska namažeme a překryjeme potravinovou folií nebo jemnými igelitovými rukavicemi na pár hodin nebo přes noc. Díky tomu se dokáže do pokožky vstřebat o třetinu více účinných látek. V této fázi nemůžeme k mytí pokožky používat klasické mýdlo, ale jen přípravky k mytí atopické pokožky, jako je např. Lipikar od La Roche-Posay. 

Dermatologie