Nepřála jsem si menší či větší prsa, toužila jsem mít hlavně obě stejná!

Jak dokáže nesouměrné poprsí potrápit a jaké problémy ženě způsobí, si přečtěte v rozhovoru s paní Táňou, která se rozhodla podstoupit plastickou operaci prsou a asymetrii prsou odstranit.


Paní Táňa Páleníková, 30 let

  • aktivní maminka tříletého Matyáška
  • žije v Praze
  • je milovnicí dobrého vína
  • jejím koníčkem je momentálně její syn
  • ráda chodí do kina a do divadla

 

Problém s nestejnou velikostí prsou má mnoho žen. Určitý stupeň asymetrie prsů je zcela normální. Může se týkat například velikosti prsů, velikosti a postavení prsních dvorců nebo uložení podprsní rýhy. Výraznější asymetrie může být způsobena vrozenou vadou či následkem úrazu nebo operačním zásahem. Plastická operace spočívá v úpravě žlázy a kožního krytu prsu, případně doplnění prsního implantátu pro vyrovnání velikosti.


Táňo, povězte nám, proč Vás tolik trápilo Vaše poprsí a proč jste se rozhodla pro plastickou operaci?

Zvětšení prsou foto před a po

Mé poprsí mě trápilo už od patnácti let, kdy levé prso přestalo růst a zůstalo viditelně menší než to pravé. Začala se za svůj hrudník stydět. Všichni mi říkali, že až budu těhotná, tak se to srovná. Bohužel opak se stal pravdou. Mám téměř tříletého syna a kojení se na mých prsou značně podepsalo. Rozdíl mezi levým a pravým prsem byl tak velký, že koupit podprsenku nebo plavky byl pro mě téměř nemožné a velmi stresující. Nechtěla jsem tak ale žít celý život a věděla jsem, že jedinou možností, jak se velké asymetrie prsou zbavit, je plastická operace.

Obávala jste se operace?

Já osobně jsem se operace obávala minimálně, spíš jsem byla nervózní, jestli všechno dobře dopadne. Větší obavy z operace měli mojí blízcí. Přítel mi dokonce operaci rozmlouval, asi se o mě bál, ale nyní je stejně nadšený jako já. Hlavně proto, že je teď ze mě spokojená a usměvavá holka.

Jak jste se cítila po operaci? Za jak dlouho jste se mohla vrátit do běžného života - práce, děti, sport?

Prvních pár dní po operaci jsem se snažila šetřit a jen odpočívat, ale vzhledem k tomu, že mám malé dítě, tak to moc nešlo. Zhruba po týdnu jsem se zapojila zpět do normálního života, se sportem jsem ale musela počkat déle.

Změnilo se něco po operaci ve Vašem životě? Ať už v osobním nebo třeba i po pracovní stránce?

V životě se mi zásadně změnil postoj sama k sobě. Konečně mám souměrná prsa, což je pro ženu, která žila tolik let s rozdílnou velikostí prsou, opravdu k nezaplacení. Kdo podobný „handicap“ nikdy neměl, tomu se jen těžko vysvětluje, jak jsem teď šťastná. Můžu říct, že nová prsa pro mě znamenají začátek nového života.

Jaký to byl pocit poprvé nakupovat spodní prádlo?

Nákup spodního prádla byl pro mě dříve vždy hodně stresující zážitek. Teď si to doslova užívám. Konečně vím přesnou velikost svých prsou a nemusím se omezovat pouze na podprsenky s vyjímatelnými vycpávkami.

Vzkázala byste něco ženám – maminkám, které trápí stejný problém, jako trápil Vás?

Všem ženám, které trápí stejný problém a uvažují o operaci bych vzkázala jediné – JDĚTE DO TOHO!!! Není den, kdy bych nebyla ráda, že jsem zvětšení prsou s modelací podstoupila. Každé ráno, když se oblékám, vzpomenu si na MEDICOM Clinic a mého úžasného pana doktora MUDr. Petera Ondrejku a vím, že kdybych se ještě někdy rozhodla pro další zákrok, tak jedině tam!

Novinky