Botulotoxin: Vše, co jste o něm chtěly vědět a bály se zeptat!

MUDr. Markéta Majerová, MEDICOM Clinic

Mnohé dámy se jeho aplikace bojí, jiné si tenhle elixír mládí nemohou vynachválit. Nad aplikací botulotoxinu se vznáší řada otazníků… Jak to s ním tedy je? Vše objasňuje naše zkušená hlavní dermatoložka MUDr. Markéta Majerová. 

Jak botulotoxin v těle funguje? 

Botulotoxin nejprve dočasně přeruší nervové spojení zablokováním receptorů na úrovni nervosvalové ploténky. Sval proto nedostává signál ke smrštění a jakoby relaxuje. Účinek botulotoxinu trvá tak dlouho, dokud nedojde k regeneraci nervosvalového spojení. Délka jeho účinku je individuální, obvykle je nutná obnova v rozpětí po každých třech až šesti měsících.

Jaké vrásky botulotoxin vyhladí? 

Botulotoxinem nejčastěji ošetřujeme mimické vrásky v horní části obličeje. Jsou to vrásky, které vznikají pohybem obličejových svalů. Mimika každého z nás je daná geneticky a je u každého trochu jiná. Někdo má větší sklon k tvorbě vějířků kolem očí, jiný se zase často třeba i nevědomky mračí, když se na něco soustředí nebo když ho oslní slunce. S přibývajícími roky pak tyto opakované pohyby vytvářejí ve tvářích vrásky. Aplikací botulotoxinu mračení zamezíte, vrásky se začnou vyhlazovat.

Jak dloho vydrží efekt a kdy je nutné přijít na další aplikaci?

Mám zkušenost, že pokud se ošetření provádí pravidelně po pěti až šesti měsících, z dlouhodobého hlediska se tím tvorba mimických vrásek významně ovlivní. A to i tím, že se mračit díky tomu postupně odnaučíte. Botulotoxin pomáhá i jako prevence a léčba vrásek, a to nejen v oblasti kolem očí, nad kořenem nosu a na čele, ale také okolo úst. Na klinice ho pak používáme rovněž k vylepšení spadlých koutků a při krčení nosu. Jeho aplikací do svalu v podkoží krku, tzv. platyzmy, pak může dojít k vypnutí i ochabujících kontur obličeje. Dalšími možnými lokalitami ošetření vrásek botulotoxinem jsou brada, krk a dekolt.

Není aplikace botulotoxinu nebezpečná?

Ošetření botulotoxinem je samo o sobě bezpečné. Jeho výjimečnost tkví v tom, že působí pouze tam, kam je lékařem aplikován. Botulotoxin nezatěžuje játra ani ledviny. Jedná se o produkt bakterií Clostridium botulinum, který je tisícinásobně zředěný oproti jeho koncentraci v přírodě. K ovlivnění mimiky totiž stačí jeho velmi malé množství.

Podle čeho si vybrat vhodnou kliniku a lékaře?

K ošetření vřele doporučuji zavedenou kliniku, na které působí zkušení lékaři, a to hned z několika důvodů... Botulotoxin by se měl spotřebovat ideálně do 24 hodin po jeho naředění, což se děje pouze na pracovištích s dostatečným počtem klientů. Po zmíněné době ovšem jeho účinnost klesá. Navíc je k aplikaci botulotoxinu nutná dostatečná zkušenost lékaře, aby výsledný efekt vypadal zaprvé přirozeně, zadruhé se předešlo sice vzácným, ale přesto vždy možným komplikacím. Po zatečení botulotoxinu ke zvedači horního víčka při ošetření vrásek nad kořenem nosu například hrozí nežádoucí pokles horního víčka.

A co vy? Půjdete do toho? Jestli stále váháte a potřebujete se o botulotoxinu dozvědět ještě další informace, kdykoliv bezplatně volejte na číslo 800 254 642 nebo mrkněte zde!

 

Novinky