„Snažím se dělat věci tak, abych obstál před svým svědomím“

Naše pražská klinika má novou posilu! Minulý měsíc se jí stal plastický chirurg MUDr. Pavel Popelka. Na naší pobočce v Praze je pan doktor sice jen krátce, zato oboru už se pár let pohybuje, a tak má na svém kontě slušný zástup spokojených klientek. Přidáte se? ;-)

MUDr. Popelka

Pane doktore, chtěl jste být lékařem už od dětství, anebo jste měl původně jiné plány? 

Jako malý kluk jsem strávil spoustu času v nemocnici. Měl jsem Perthesovu chorobu, tedy rozpad kyčelního kloubu. Doktoři mě tehdy natolik okouzlili, že jsem se chtěl stát jedním z nich. Když jsem byl starší, přál jsem si pracovat na klinice popáleninové medicíny FNKV. V době, kdy jsem na kliniku nastoupil, byla zrušena atestace z popáleninové medicíny. Měl jsem se proto rozhodnout, jestli chci raději atestovat z plastické chirurgie nebo z všeobecné chirurgie. Vybral jsem si plastiku, protože má k popáleninové medicíně blíž. Poté jsem nastoupil na stáž na plastickou chirurgii do Nemocnice na Bulovce a už jsem tam zůstal.

Dědí se u vás v rodině lékařská profese? Mnohdy to tak bývá...

Ne, já jsem výjimka :-)

Předpokládám, že se krve jako lékař asi nebojíte. Existuje něco, na co vám pohled nedělá dobře? 

Nemám s ničím problém. Myslím, že zvyknout se dá asi úplně na všechno. 

Jaké zákroky si vaše klientky žádají nejčastěji?

MUDr. Popelka

Měl jsem období, kdy jsem prováděl hlavně augmentace, tedy zvětšení poprsí implantáty, ale v poslední době asi nejčastěji dělám liposukce a abdominoplastiky – plastické operace břicha.

A jaká operace vás nejvíc baví a chtěl byste ji provádět častěji?

Nejraději mám facelifty, tedy plastické operace obličeje. Moji klientelu ale zatím tvoří spíše mladší ženy, a tak jsem se k faceliftům zatím nedostal tak často, jak bych si přál. Je to pro mě výzva do budoucna. Při plastice obličeje musí všechno perfektně sednout, i sebemenší nedostatek je strašně vidět.  

Prozradíte nám, jak vypadá váš běžný pracovní den?

Po příchodu na kliniku mám konzultace objednaných klientek. Pak si dám v klidu šálek kávy, protože klientky před zákroky čekají odběry krve a interní předoperační vyšetření. Jakmile je vše připravené, začínám s operačním programem. To, jak dlouho trvá, je individuální. Záleží na počtu klientek a na charakteru zákroků.

Vaše povolání je poměrně náročné, a to psychicky i fyzicky. Musíte mít nejen šikovné ruce, ale také být trochu psycholog a zároveň diplomat, že?

To je výstižné. Už bych jen nedoplnil, že je k tomu potřeba ovládat plastickou chirurgii také po teoretické stránce. 

MUDr. Popelka

Máte nějakou pacientku, na kterou dodnes rád vzpomínáte?

Vzpomínám rád na všechny ty, které druhý den ráno po zákroku neskrývají radost a spokojenost z výsledku. Doufám, že je taková drtivá většina mých klientek!!! :-)

A žádnou negativní vzpomínku na některou ze svých klientek nemáte? Odmítl jste třeba někdy někoho?

Ale to víte, že ano. U jedné ženy jsem si při konzultaci všiml, že má na těle velké množství vpichů, a tak jsem se zeptal, z čeho to má. Tvrdila mi, že si takto aplikuje vitamin C. Raději jsem ji odmítl...

Co vás po náročném dni v práci spolehlivě dobije energií?

Hlavně sport. Baví mě běh, in-line brusle a fitko. Kromě pohybu je ale mou obrovskou vášní a relaxem i zahrada, konkrétně pěstování tropických rostlin. Při zahradničení si neuvěřitelně vyčistím hlavu a baterky si dobiji opravdu na maximum. 

Během studií jste rád plaval. To vám zůstalo do dneška? 

Vzhledem k tomu, že jsem se plavání věnoval na vrcholové úrovni a měl devět tréninků týdně, trochu jsem se už přeplaval. K plavání se už vracím jen v létě a rekreačně.

Máte nějaké životní motto, kterého se v životě snažíte držet?

Nevím, jestli se to dá nazvat mottem, ale snažím se dělat věci tak, abych obstál sám před sebou a svým svědomím.

Je vám náš nový plastický chirurg MUDr. Pavel Popelka sympatický a ráda byste se k němu objednala na konzultaci? Kontaktujte naše centrum pro péči o klienty na čísle 800 254 642 a zamluvte si termín konzultace. Raději se ale dlouho nerozmýšlejte, o zlaté ruce pana doktora je velký zájem a termíny se u něj rychle plní!

Novinky Plastická chirurgie