Problémová pleť? Návod, jak si vybrat vhodný denní krém

Trápí vás mastnější pleť se sklony k akné a nevíte, jakým denním krémem o ni pečovat? Jaké látky by měl obsahovat a jakou disponovat texturou, aby se snesl například i s vašim make-upem? O rady jsme tentokrát poprosili korektivní dermatoložku Katarínu Třískovou.

Paní doktorko, když to vezmeme pěkně od začátku... Jaká je vlastně primární role denního krému?

Denní krém dodává pleti hydratační a výživné látky, které pleť během dne udržují vláčnou a chrání ji před vnějšími vlivy. U mastnější pokožky a mladších ročníků převažuje potřeba pleť hydratovat, s věkem se však pleť stává stále citlivější a susší, proto potřebuje dodávat také výživné látky. Vždycky záleží na typu pleti, věku a individuální citlivosti pokožky. Některé přípravky pak poskytují i ochranný faktor SPF o minimální hodnotě 15. UV faktor je důležitý nejen v boji proti stárnutí, ale také pomáhá v tom, aby červené plošky vznikající při hojení pupínků nezpigmentovaly a na pokožce pak nezůstávaly dlouhodobě v podobě nahnědlých skvrn.

Co se s pletí děje, pokud denní krém nepoužíváme?

Pokud se o pleť vhodně nestaráme, dá nám o tom samozřejmě rychle vědět. Chybí-li jí hydratace a výživa, tak je suchá, na některých místech dokonce se šupinkami. Může nás pnout nebo svědit. V případě, že nás v přípravku něco dráždí, může pleť zareagovat i začervenáním, krupičkou nebo zkrátka nepříjemnými pocity.

Jaké účinné látky se přidávají do denních krémů, aby zamezily tvorbě akné?

Aknózní pleti jsou prospěšné přípravky s kyselinou mléčnou, přirozeně hydratační látkou. Tato látka reguluje tvorbu mazu a působí antibakteriálně. Podobné účinky pak má i kyselyna salisylová. Mírnější projevy akné léčí ovocné kyseliny. Vyhlazují pleť a zlepšují její celkový vzhled.

 

 

Naši favoriti (zleva): Bioderma Sébium AKN pleťová emulze pro problematickou pleť se sklonem k tvorbě akné; Neostrata Sheer Hydration SPF 35 denní lehké hydratační mléko redukující mastnotu a lesk pleti, podporující buněčnou obnovu a potlačující výskyt tmavých skvrn nebo akné; Zmatňující denní krém Eucerin DermoPURIFYER regulující nadměrnou tvorbu kožního mazu pro dlouhodobé zmatnění pleti, vhodný i jako podklad pod make-up.

produkty

Jaké denní krémy by měly k péči o aknózní pleť volit dospívající dívky a jaké ženy po třicítce, které současně s akné řeší třeba i dehydrataci pleti a vrásky?

Účinné látky, které používáme v boji s akné, zůstávají stejné. Lišit by se však měla textura denního krému. Pro mladší pleť totiž může být krém bohatý na výživné látky hotová katastrofa, akné by se ještě zhoršilo. U zralé pleti je naopak lepší používat přípravky cíleně v místě, kde se tvoří. Okolní pleť je ovšem lepší těmito přípravky zbytečně nevysušovat a nedráždit.

Se zakrytím akné pomohou tónující BB krémy. Nezatěžují ale zbytečně problematickou pleť?

BB krém je víceúčelový přípravek. Hydratuje pokožku, barevně ji sjednocuje, zakrývá drobné nedostatky pleti a případně ji také chrání před škodlivým UV zářením – pokud tedy obsahuje SPF faktor.
 BB krém bych doporučila zejména pro podrážděnou a citlivou pleť, kterou by vrstvení více kosmetických přípravků zbytečně dráždilo.

eucerin

A co když BB krém na zakrytí akné nestačí a raději ho maskujeme rovnou make-upem. Jaké vlastnosti by měl mít denní krém, který s make-upem koresponduje?

Denní krém by se měl rychle vstřebávat, aby žena mohla na pleť co nejdříve nanést i make-up. Pro kombinování těchto dvou přípravků je však vhodný interval okolo 20 minut. Den proto začněte vyčištěním pleti, nanesením denního krému a poté, s dostatečným časovým odstupem, na pleť aplikujte i make-up vhodný pro váš typ pleti. Mastnější pleti více svědčí kompaktní make-up nebo alespoň zmatňující krém. Prodává se také pigmentovaná krém-pasta s klotrimoxazolem. Jedná se o antibakteriální látku, která se používá jako korekční make-up. V lékárně se prodává pod názvem Aknecolor.

triskova

Kosmetika je na vaše problémy s pletí krátká? Objednejte se na konzultaci k některé z našich dermatoložek! Poradí vám, jak o svou pleť pečovat a vyberou pro vás ošetření, díky němuž se vaše pleť brzy dostane do kondice a promění v krásnou! ;-) Volejte bezplatně na číslo 800 254 642, chatujte s námi na našem webu, napište nám na Facebooku anebo na e-mail: clinic@medicomclinic.cz

 

image foto: archiv značky Eucerin (1x); produktové foto: archiv firem (3x)

Novinky