Mladší tvář bez vrásek? Vše, co potřebujete vědět o aplikaci botulotoxinu!

MUDr. Majerová

Vadí vám hluboká vráska nad kořenem nosu, několik řad jemných linek na čele, nebo vějíře vrásek kolem očí? Zvažujete proto aplikaci botulotoxinu, ale trochu se bojíte, co to udělá s vaší mimikou...? O tom, jak tahle látka vlastně funguje a proč se jejího účinku rozhodně nemusíte bát, jsme si povídali s naší hlavní korektivní dermatoložkou Markétou Majerovou.


Paní doktorko, na jakém principu omlazující látka botulotoxin v kůži vlastně funguje? 

Botulotoxin pracuje tak, že dočasně přeruší nervové spojení zablokováním receptorů na úrovni nervosvalové ploténky. Sval tak nedostává signál ke smrštění a relaxuje. Účinek botulotoxinu trvá, dokud nedojde k regeneraci nervosvalového spojení.

V jakých oblastech dovede botulotoxin vrásky úplně vyhladit nebo je alespoň zjemnit?

MUDr. Majerová

Nejčastěji ošetřujeme botulotoxinem mimické vrásky v horní části obličeje. Jedná se o vrásky, které vznikají pohybem obličejových svalů. Mimika je nám ovšem dána geneticky, u každého z nás je tedy trochu jiná. Proto má někdo větší sklon třeba k tvorbě vějířků okolo očí, jiný se při soustředění mračí nebo krabatí čelo při pohledu do slunce. S přibývajícími roky nám pak tyto opakované pohyby vytvářejí na obličeji vrásky. Aplikací botulotoxinu lze vrásky zjemnit i vyhladit, dokonce se odnaučit nevědomému mračení.

Jak dloho vydrží efekt ošetření a kdy je potřeba aplikaci zopakovat?


Mám zkušenost, že pokud se ošetření provádí pravidelně po pěti až šesti měsících, z dlouhodobého hlediska tím tvorbu mimických vrásek výrazně zpomalíte. Botulotoxin totiž slouží i jako prevence tvorby vrásek a řeší vrásky nejen v oblasti kolem očí, nad kořenem nosu a na čele, ale například i okolo úst. Používáme ho také k vylepšení spadlých koutků a při krčení nosu. Aplikací do svalu v podkoží krku, tzv. platyzmy, může dojít k vypnutí ochabující kontury obličeje. Další lokalitou ošetření vrásek botuloxinem je pak i brada, krk a dekolt.

Není aplikace botulotoxinu nějak nebezpečná?


Výjimečnost téhle látky tkví v tom, že působí pouze tam, kam je lékařem aplikována. Po aplikaci je však nutné dodržet určitá režimová opatření, zejména se čtyři hodiny po ošetření nepředklánět a nelehat si. Ošetření botulotoxinem je však zcela bezpečné. Botulotoxin nezatěžuje játra ani ledviny. Jedná se o produkt bakterií Clostridium botulinum, který je tisícinásobně zředěný oproti své koncentraci v přírodě, protože k ovlivnění mimiky obličeje nám stačí jen jeho velmi malé množství.

Na co pamatovat, než toto ošetření podstoupím?

Určitě si vyberte zavedené pracoviště se zkušenými lékaři. Botulotoxin by se měl totiž spotřebovat ideálně do 24 hodin od jeho naředění, poté jeho účinnost prudce klesá. A neméně důležitý je i výběr samotného dermatologa. Měl by mít cit a zkušenosti pro to, aby výsledek vypadal co nejvíce přirozeně.

Prozradíte i nějaké další zajímavosti o botulotoxinu?


V Asii je oblíbená aplikace botulotoxinu do žvýkacího svalu, čímž lze částečně přeměnit kulatý tvar obličeje v atraktivnější srdcovitý. Diskutovaná je také aplikace botulotoxinu do lýtkového svalu kvůli zeštíhlení této lokality a do malého prsního svalu za účelem pozvednutí prsou. Botulotoxin se také hojně využívá k zamezení pocení. Aplikuje se do podpaží, dlaní nebo do plosek nohou. Před ošetřením lze místo aplikace znecitlivět pomocí krému s anestetikem, takže je ošetření zcela bezbolestné.

 

 

Chcete se k nám na ošetření botulotoxinem objednat? Volejte bezplatně na číslo 800 254 642 nebo pište na clinic@medicomclinic.cz. Těšíme se na vaši návštěvu! :-)

 

 

 

Novinky