jj

Horké léto může být i nebezpečné. Je důležité dbát na pitný a klidový režim a předcházet tak přehřátí organismu. „První pomocí při úžehu či úpalu je vyhledat chladné, stinné místo a zvednout dolní končetiny nahoru nebo si je podložit. Současně preferovat uvolněný oděv a tělo postupné ochlazovat obklady a ledem. Především bychom měli chladit hlavu a kůži těla ventilátorem či klimatizací,“ radí dermatoložka Martina Neradová Richterová, Medicom Clinic v Brně.

  • Co může způsobit úžeh a úpal? Mohou mít trvalé následky?

Poškození teplem, kam řadíme mimo jiné také úpal a úžeh, způsobují vnitřní faktory. Mezi ně řadíme například zvýšenou tvorbu tepla (poruchy funkce sítnice), nedostatek tekutin a soli k tvorbě potu. Současně se na nich podílí i faktory vnější, jako je nedostatek odvodu tepla, k němuž může dojít vlivem okolních podmínek. Zde je to především vyšší vlhkost, špatné pracovaní prostředí a celková teplota nad 35°C. Nejčastěji úžeh a úpal vznikají kombinací obou těchto oblastí. U úžehu se však jedná o působení přímého slunečního záření a při včasné léčbě bez trvalých následků.

  • Jak se projeví úžeh a jak úpal v počáteční fázi. Jak se jim vyhnout?

Úpal s projevuje bolestmi hlavy, závratěmi, nevolností, zvracením, zrychleným tepem a dýcháním. Stav se může rychle zhoršovat až do bezvědomí, křečí či šoku. Úžeh, nebo také sluneční úpal, má podobné projevy jako u úpalu, ale na rozdíl od něj může mít časové zpoždění. Projevit se může v noci po oslunění, kdy je kůže opálená nebo spálená sluncem. Prevence spočívá v dostatečném příjmu tekutin, střídavém ochlazování (například koupání, sprchování, zvlhčování kůže, nošení pokrývky hlavy a zejména u dětí zvlhčování vlasů).

  • Jak se chovat, když zjistím, že mám úžeh nebo úpal?

První pomocí je vyhledat chladné, stinné místo a zvednout dolní končetiny nahoru nebo si je podložit. Současně preferovat uvolněný oděv a tělo postupné ochlazovat obklady a ledem. Především bychom měli chladit hlavu a kůži těla ventilátorem či klimatizací. Současně dbát na dostatek tekutiny – nejlépe iontové nápoje, mírně oslazená voda s citronem nebo voda se solí. V případě potíží se dostavit k lékaři.

  • Jak se bránit přehřátí organismu?

Doporučuji dostatek tekutin, střídavé ochlazování, vyhnout se pobytu v horku a nosit ochranný oděv. Zde jde především o pokrývku hlavy a vzdušné oblečení. Přijmout bychom měli také speciální režim při pobytu na slunci (do 10 hodin, od 15 -16 hodin).

  • Je dobré bránit se pocení, když se člověk hodně potí?

Pocení při rizikových podmínkách není vůbec vhodné omezovat, protože může být narušena termoregulace. Při vysokých teplotách pak dochází k přehřátí organismu, kolapsům, úžehům či úpalu. Zejména ohroženy jsou malé děti a kojenci, obézní lidé, osoby s nemocemi srdce a oběhového systému nebo starší osoby.

 

Zdroj: http://relax.lidovky.cz

 

Novinky