Liposukci podstupují stále častěji i muži. Jsou v zákroku u mužů a žen rozdíly?

Zvažuje váš partner liposukci, ale stydí se k nám objednat na konzultaci? Myslí si, že liposukce je spíše ženská záležitost? Vyveďte ho z omylu! ;-) Právě liposukci u nás totiž stále častěji podstupují i muži. Podrobnosti o zákroku vám prozradí náš plastický chirurg Petros Christodoulou.

Pane doktore, je pravda, že muži podstupují liposukci stále častěji?

Ano, v poslední době je liposukce u mužů velmi vyhledávaným zákrokem. Nejčastěji řeší tímto zákrokem partie, jakými jsou prsa, boky a břicho.

Liposukce u mužů

Je rozdíl mezi ukládáním tuku u mužů a žen?

Ano, rozložení tuku u mužů a žen je rozdílné. U žen převažuje tzv. gynoidní typ – tuk se ukládá především v oblasti hýždí a stehen. U mužů převažuje tzv. androidní typ ukládání tuku – tuk se ukládá nejen na trupu, ale i v dutině břišní. Muži mají tuk prostoupený vazivem ve vyšší míře než ženy, proto je liposukce u mužů obtížnější. Využití laseru při laserové liposukci SlimLipo nebo ultrazvuku při ultrazvukové liposukci VASER Lipo, je ovšem velkou výhodou.

Je možné liposukcí odstranit i tzv. pivní mozol?

Bohužel ne, protože se jedná o tuk v dutině břišní a liposukce pivní břicho řešit nedokáže. Liposukcí lze redukovat podkožní tuk.

Lze během jednoho zákroku odsát současně tuk z mužského břicha i boků?

Odsátí tuku z více partií najednou se řeší liposukcí provedenou v celkové anestezii. Pro co nejlepší výsledek operace je ovšem mnohem vhodnější podstoupit liposukci daných partií odděleně v lokální anestezii. Pouze lokální anestezie přináší klientovi i operatérovi značné výhody. Klient s chirurgem během zákroku komunikuje, spolupracuje, polohuje se podle potřeby chirurga. To v celkové anestezii možné není. Díky dvěma odděleným zákrokům budou výsledky jednoznačně lepší a výraznější.

MUDr. Christodoulou

Jaké maximální množství tuku je možné odstát při jednom operačním výkonu z oblasti břicha?

Množství je velmi individuální, zásadním ukazatelem je hmotnost klienta. Obecně lze ale říct, že hmotnost odsátého tuku nesmí překročit 5% váhy klienta.

Lze liposukcí vytvarovat břišní svaly, aby se dosáhlo tzv. pekáče buchet?

Existují metody, jejichž pomocí lze pomyslný pekáč buchet do určité míry skutečně vytvarovat. Nedělá se to ale v Čechách, protože pokus o takovou konturaci nemusí skončit dobře. Z původně hezkých rýh se mohou stát nevzhledné vpadliny. Pokud se tedy budeme bavit prakticky, lze vyrýsovaných břišních svalů dosáhnout pouze v případě, že klient poctivě cvičí. Díky odsátí tukové vrstvy liposukcí ovšem můžou do té doby schované vyrýsované břišní svaly konečně vyniknout.

Jaký prototyp muže je podle vás vhodným kandidátem pro liposukci?

Takový, který chce pouze redukovat tuk, jehož se mu nedaří zbavit cvičením. Ideálem je tedy aktivní a o sebe pečující muž, který se snaží dodržovat zdravý životní styl. Liposukce není řešením pro obézní lidi a v žádném případě ji nelze brát jako metodu hubnutí.

Liposukce

Pro koho tedy zákrok vhodný není?

Právě pro obézní jedince, to znamená pro lidi s BMI nad 30. Zákrok také není možní podstoupit v případě závažné kardiovaskulární poruchy, poruchy srážlivosti krve nebo u žen během těhotenství. Vždy je nutné předem posoudit zdravotní stav jednotlivce.

Muže často trápí zvětšená prsa. Kdy lze problém řešit liposukcí a kdy je nutné chirurgické řešení?

Pokud většinu objemu prsů tvoří tuk, lze obvykle problém řešit liposukcí. Jestliže však došlo k nárůstu prsů na základě zvětšené prsní žlázy, jedná se o problém gynekomastie, což se řeší jinou chirurgickou metodou.

U mužů někdy dochází k většímu ukládání tuku v oblasti šíje. Je možné liposukcí řešit i tento problém?

Ano a velmi efektivně. Nicméně není to jen problém mužů, také ženy liposukci v této partii podstupují.

Vadí liposukci výraznější ochlupení? Je nutné ošetřovanou partii před operací oholit?

Ano, odsávanou oblast je vždy předem vhodné oholit, aby se chloupky nedostaly hluboko do podkoží. Mohly by tam způsobit zánět nebo infekci.

Liší se nějak u mužů pooperační režim a péče?

Ne, pokyny jsou v rámci režimu po zákroku stejné. Například i muži musejí po zákroku nosit kompresivní prádlo. Bez něj by výsledek nemusel být tak dobrý.

Existuje nějaké věkové rozmezí pro liposukci u mužů?

Dolní hranicí je dosažení plnoletosti, tedy 18 let věku. Horní věková hranice stanovena není. Záleží na zdravotním stavu klienta a stavu jeho kůže.

Nenašli jste odpověď na otázku, která vás k tomuto tématu ještě zajímá? Chcete objednat na bezplatnou konzultaci liposukce sebe nebo svého partnera, ať už k našemu MUDr. Petrosi Christodoulouvi nebo k jinému z našich plastických chirurgů? Zavolejte do našeho call centra na číslo 800 254 642 a zeptejte se na další podrobnosti týkající se liposukce, anebo se k nám na tomto čísle rovnou objednejte. Těšíme se na Vaši návštěvu! :-)

 

Plastická chirurgie Omlazení