Spánková medicína pro zdravý spánek bez chrápání

Napište nám

Formulář byl úspěšně odeslán. Děkujeme.

Formulář nebyl odeslán. Zkuste to prosím znovu.

Book icon

Chcete se dozvědět více?
Přijďte na nezávaznou konzultaci.

Objednat se

Spánková medicína je specializované odvětví zaměřené na diagnostiku a léčbu spánkových poruch. V rámci MEDICOM Clinic se lékaři specializují na chirurgické odstranění chrápání, což přináší úlevu a tolik důležitý kvalitní spánek.

 

Co způsobuje chrápání?

Chrápání je způsobeno vibracemi měkkých tkání a struktur v horních dýchacích cestách během spánku, kdy se svaly a tkáně v oblasti krku uvolňují. To může vést k omezení průchodu vydechovaného vzduchu. Tím vzniká charakteristický zvuk. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vzniku chrápání, včetně užších dýchacích cest a měkkých tkání v oblasti hrdla, nadváhy nebo obezity, polohy těla ve spánku, užívání alkoholu nebo sedativ a spánkové apnoe, což je vážný stav s opakovanými zástavami dechu během spánku. Tento chronický problém přitom může mít negativní dopad na zdraví a je proto důležité, aby byl syndrom spánkové apnoe diagnostikován a léčen co nejdříve.

 

Chirurgické odstranění chrápání 

Prvním krokem je důkladná konzultace s lékařem, která je následována monitorováním spánku. V MEDICOM Clinic nabízíme možnost monitorování spánku buď přes noc na naší klinice, nebo pomocí monitorovacího zařízení poskytnutého pro domácí měření. 

Na základě naměřených údajů je pak vyhodnocena příčina a řešení spánkových problémů septoplastikou nebo resekcí horního patra.
 

Septoplastika - úprava nosní přepážky

Pokud je nosní přepážka zakřivená nebo deformovaná, může omezovat průchod vzduchu a způsobovat tak problémy s dýcháním. To řeší septoplastika, chirurgický zákrok, kdy pomocí malého řezu operatér přepážku upraví do správného tvaru. Cílem septoplastiky je zlepšit průchodnost nosních cest.
 

Uvulotomie - resekce horního patra


Uvula je částí měkkého patra nacházející se v zadní části hrdla. Právě zde dochází k vibracím při spánku, které vedou ke vzniku chrápání. Při resekci se část nebo dokonce celá uvula odstraní, což vede ke zlepšení průtoku vzduchu během spánku.

“Plastika měkkého patra s použitím laseru je rychlý, účinný zákrok s krátkou rekonvalescencí. Dopřejte si kvalitnější spánek bez chrápání,” MUDr. Tomáš Nedeliak,  specialista na ORL a chirurgické odstranění chrápání

Pokud trpíte chrápáním nebo jinými spánkovými problémy, je důležité vyhledat odbornou pomoc a konzultovat možnosti léčby, které vám mohou přinést úlevu a zdravý spánek

Novinky