Zrádná mateřská znaménka: Jejich pravidelná kontrola se vyplatí!

Ať už se můžete pochlubit znaménkem krásy na tváři, výraznou pihou na čele, pyšníte se sexy pihou v dekoltou nebo na jakémkoliv jiném místě na těle, vyplatí se vám mít na paměti, že i na první pohled sebekrásnější piha pro vás může být dříve či později nebezpečná. Každá z pih si proto zaslouží vaši pozornost a jednou za čas určitě i kontrolu odborníka.

Na kontrolu přijďte nejméně jednou ročně

Na pravidelnou „revizi“ mateřských znamének se k dermatologovi vydejte nejméně jednou ročně. Vyplatí se vám to obzvlášť teď po létě, kdy jste svou kůži více či méně úmyslně vystavovali slunci. Nechat si pihy zkontrolovat dermatologem ale samozřejmě můžete i v jakoukoli jinou roční dobu. „U nízkých fototypů s větším množstvím znamének či pozitivní rodinnou anamnézou doporučuji kontrolu ideálně jednou ročně. Při jakékoli změně nebo objevení nového pigmentového útvaru ale všem radím přijít hned,“ doporučuje MUDr. Markéta Majerová, hlavní korektivní dermatoložka MEDICOM Clinic.

medicom

Některá znaménka si raději hlídejte víc

A jaké nečekané změny pigmentových útvarů byste tedy neměli nechávat bez povšimnutí a s jejich kontrolou otálet? „Podezřelé je zvětšení pigmentové léze nad 5 mm nebo navýšení znaménka nad úroveň kůže. Dále je znepokojivá i změna v barvě znaménka. Nejčastěji se jedná o jeho ztmavnutí, zčervenání, nepravidelné rozmístění pigmentu nebo o nepravidelné okraje,“ vyjmenovává dále dermatoložka.

Digitální dermatoskop pihy vyšetří dokonale

Mateřská znaménka vám na naší klinice MEDICOM Clinic dermatologové zkontrolují pomocí digitálního dermatoskopu – speciálního přístroje, který znaménko dovede mnohonásobně zvětšit. Díky tomu je pak každý kožní útvar pro lékaře mnohem snadněji vyhodnotitelný. Přístroj ale znaménko dovede vyhodnotit dokonce i sám. Analýzu si pak ukládá do své paměti. Lékař tedy může původní vzhled znaménka kdykoli porovnat s novým nálezem a pomocí toho určit, jak se pigmentový útvar změnil na kůži v čase. „Nepravidelné pigmentové névy můžeme vyříznout a poslat na histologii. Výrůstky a některé intradermální névy pak odstraňujeme erbiovým laserem, který výrůstek přesně odpaří vrstvičku po vrstvičce. Pokožka se pak zahojí přes stroupek bez jizvy,“ vysvětluje MUDr. Markéta Majerová.

Na prohlídku se objednejte včas

Na pravidelnou kontrolu mateřských znamének by podle dermatologů měli chodit úplně všichni. Pravda ale je, že někteří z nás dokonce častěji... Nebezpečný melanom, který vzniká nekontrolovaným množením melanocytů (= buněk tvořících pigment), představuje až 10x větší riziko pro ty, u nichž byl nález diagnostikovaný už v minulosti. Rizikovější je také v případě, že se už někdy objevil u někoho z rodiny. „Je lepší přijít desetkrát zbytečně, než jednou pozdě,“ dodává nakonec dermatoložka.

Zvažujete, že si necháte svá znaménka preventivně vyšetřit? Nejste si jisti vzhledem či tvarem některého z nich nebo vás trápí piha v nešikovném místě na těle? Objednejte se na naši dermatologii v MEDICOM Clinic na čísle 800 254 642 a řešte svůj esteticko-zdravotní problém včas!

 

Novinky