„Baví mě operovat obličej. Výsledek neschováte pod tričko ani do kalhot.“

MEDICOM CLINIC

Na naší klinice působí více než rok, ale na svém kontě už má tisíce zákroků z oblasti plastické chirurgie. Jeho doménou je zejména nový zákrok MyFaceLift, ale baví ho i jiné operace omlazující obličej, stejně jako úpravy poprsí. Jak se dostal k práci plastického chirurga a co ho baví ve volném čase? Seznamte se, MUDr. Tomáš Ventruba.

Pane doktore, jak jste se vlastně dostal k plastické chirurgii? Chtěl jste být lékařem už od dětství?

Pocházím z doktorské rodiny. Táta a máma jsou lékaři. Strýc a teta zase právníci. Mě vždy lákalo spíše studium práv. Chtěl jsem dělat trestní právo. Nakonec jsem ale na radu rodičů zvolil medicínu. A na té jsem poměrně brzy zjistil, že bych se chtěl věnovat konkrétně chirurgii.

Co se Vám na plastické chirurgii nejvíce líbí? 

Určitě rozmanitost. Plastická chirurgie nabízí celou škálu možností. Nyní to mám nastavené tak, že se věnuji estetické chirurgii a zároveň jsem členem mamární komise při FN Brno a provádím rekonstrukční chirurgii prsou u onkologických pacientek.

Na naší klinice provádíte jako jediný z chirurgů zákrok MyFaceLift. Proč jste si ho oblíbil a jakým ženám byste ho doporučil?

Baví mě operovat obličej, protože se jedná o jemnější operativu a výsledek operace je vidět. Neschová se pod tričko ani do kalhot. :-) A komu bych doporučil konkrétně MyFaceLift? Určitě ženám i mužům, kterým vadí pokles pokožky především v dolní třetině obličeje.

MyFaceLift

A jak se MyFaceLift liší od běžného faceliftingu?

Otázkou je, co je to běžný facelifting. Domnívám se, že vždy záleží na tom, jaké má operatér zkušenosti s daným typem operace. Pod slovem běžný nebo klasický facelifting se může skrývat mnoho typů faceliftingů.
Pokud bych to měl velmi zjednodušit a popsat MyFaceLift, jedná se o propojení efektu klasického liftingu s rekonvalescencí miniinvazivního liftu. Je to SMAS lifting, při kterém se nejen vypíná kůže, ale i vazivově podkožní struktura.

Tušíte, kolik operací jste už za svou praxi vykonal? 

Ano, vedu si záznamy. Operací jsem provedl několik tisíc. Faceliftů něco kolem 550. Kromě operací obličeje mě baví také operovat prsa. Proto těchto zákroků provádím nejvíce.

Jak vypadá Váš běžný pracovní den a kolik operací za něj stihnete?

Většinou vstávám v 6:30 a snídám vajíčka, která mi připraví moje žena. :-) V 7:30 už bývám na pracovišti. Nejvíce času mi pochopitelně zabírá operativa. Na sále jsem 4 dny v týdnu, 2x do měsíce dokonce 5 dní v týdnu. Standardně bývám kolem 18. hodiny doma, ale jsou také dny, kdy operuji až do půlnoci. Spát chodím většinou krátce po půlnoci.

Už se vám někdy stalo, že jste musel odmítnout klientku, protože její představy o výsledku byly nereálné?

Samozřejmě. Představy některých klientek nebo klientů jsou opravdu nereálné. Někdy mohou být i reálné, ale já mám značně odlišné představy o výsledku, velikosti nebo např. tvaru, tak klientku nebo klienta raději odmítnu.

MUDr. Ventruba

Je nějaká proměna, na kterou jste opravdu pyšný a rád na dotyčnou osobu vzpomínáte?

Mám samozřejmě radost z každé operace, která se podaří a když jsou klientka nebo klient spokojeni.

Co tzv. profesionální deformace... Platí i na Vás?

Určitě. Dívám se po lidech a přemýšlím nad tím, co by jim slušelo, jaký zákrok by jim prospěl. A dokonce už jsem tím nakazil i svou rodinu, která to také sleduje. :-)

Podstoupil jste někdy i Vy nějaký zákrok, anebo tušíte, že na něj v budoucnu dojde?

Zatím ne, ale pokud bude něco v budoucnu potřeba, zřejmě se tomu bránit nebudu.

Máte fyzicky i psychicky velmi náročné povolání. Jak relaxujete?

Snažím se o pravidelné večerní procházky se svou ženou, která pracuje ve stejném oboru jako já. Při procházkách zpravidla probíráme úkoly na další den. :-) Potom relaxuji také u filmu, který si stáhneme. Nemá žádné reklamy a pokud u něj usnu, můžeme jej shlédnout další den.

Jaký film se vám naposledy líbil?

Naposledy to bylo nové korejské drama Parazit, které získalo Zlatou palmu.

A jaké se vám líbí knihy?

Popravdě jsem dlouho žádnou knížku nepřečetl, tedy kromě odborné literatury.

Máte čas i na sport, nebo se pohybu spíše vyhýbáte? 

Sport mám rád. Od dětsví jsem byl 10 let v lyžařském oddíle, potom jsem krátce hrával basketbal. Nyní mě ve volnu baví spíše cyklistika a v zimě se snažím aspoň 2x ročně vyrazit s rodinou na hory.

Je nějaká destinace, kam byste svou rodinu rád vzal?

Myslím, že žádnou vyloženě vysněnou teď v hlavě nemám.

 

Chcete se objednat na konzultaci zákroku k MUDr. Tomáši Ventrubovi na naši brněnskou kliniku? Pokud ano, zavolejte do našeho Centra péče o klienty na číslo 800 254 642 (800 CLINIC) a zamluvte si termín, kdy se s panem doktorem setkáte osobně. 

Plastická chirurgie