Čas na peeling: Jaký udělá pleti dobře?

Přemýšlíte, jak proměnit svou pleť v zářivější? Zkuste peeling. Jaký je rozdíl mezi tím domácím a ordinačním neboli chemickým, stejně jako proč vsadit právě na něj, vám prozradí naše hlavní korektivní dermatoložka Markéta Majerová.

 

Paní doktorko, jak se liší domácí peeling od lékařského? A lze dosáhnout domácími přípravky srovnatelného efektu?

Chemický peeling

Peelingy k domácímu použití mají vždy nižší koncentraci a jejich složení zabraňuje průniku do hlubších vrstev kůže, aby nedošlo k nevratnému poškození pokožky. To pak ovšem limituje i jejich účinek. Se zákrokem u lékaře proto dosáhnete výraznějšího efektu.

Nicméně ani výkon z rukou lélaře není všemocný. Jedna metoda totiž neumí obsáhnout a vyřešit vše. Teď mám na mysli obvyklou indikaci chemických peelingů, tedy léčbu vkleslých jizviček po akné, nerovnosti pokožky, pigmentace či rozšířené póry. Chemický peeling se umí dotknout všech těchto problémů, ale i on má zkrátka své léčebné limity.

Nicméně je-li vaše pokožka unavená a potřebuje projasnit, chcete-li zatáhnout póry, odstranit pár povrchových pigmentací a tím pleť barevně sjednotit, zjemnit a vyhladit, pak je peeling opravdu na místě a jeho efekt můžete ještě zesílit i další estetickou procedurou.

MUDr. Markéta MAjerová

Jaká ošetření je vhodné kombinovat s chemickým peelingem?

Pokud řešíte například vkleslé jizvičky po akné, doporučila bych léčbu rozšířit o laserový zákrok (CO2 laser). Pakliže je hlavním problémem vaší pleti třeba tvorba pupínků a jsou na ní načervenalé plošky, je zase vhodné použít cévní laser Vbeam a zkombinovat ho i s lokální terapií.

Je možné provádět domácí peeling bez omezení a může si ho dát na obličej opravdu každý?

Peelingy s nižší koncentrací chemických látek jsou k pleti samozřejmě šetrnější a poskytují jemný výsledek, který může být pro někoho dostačující. Vždy ale záleží na výchozím stavu pleti i vašem očekávání. Navíc i u domácího typu peelingu se můžete setkat s tzv. šupinatou fází. Ta přichází, pokud je už pokožka dostatečně zjemnělá, nebo je-li citlivější. V takovém případě je vhodné peeling přerušit či nastavit delší intervaly v jeho provádění.

Každá pleť ale může reagovat trochu jinak a platí to i co se týče tolerance konkrétních přípravků. A pokud pokožka reaguje senzitivně na přípravky kosmetické péče nebo je-li atopická, určitě nejprve vyzkoušejte její reakci na jemné kůži předloktí, až potom přípravek aplikujte na obličej.

Některé přípravky se prezentují jako příprava na chemický peeling. Mají skutečně efekt?

U některých typů peelingů – například s čistou kyselinou glykolovou – se domácí přípravou vždy začínalo, aby se efekt ošetření u lékaře co nejvíce potencoval. Změnu přinesly až vícekrokové peelingy, které dokázaly zvýšit propustnost pokožky a zároveň zkombinovat více účinných látek tak, aby se prohloubila účinnost i šetrnost ošetření zároveň. K provádění těchto peelingů není domácí příprava nutná, ale je možné s domácí péčí následně pokračovat, aby se doba trvání dosaženého efektu ještě více prodloužila.

 

Chcete se objednat na chemický peeling nebo byste ráda přišla na konzultaci tohoto ošetření k některé z našich korektivních dermatoložek? Volejte bezplatně na číslo 800 254 642 a zeptejte se na podrobnosti o tomto ošetření nebo si rovnou zamluvte svůj termín ;-)

 

 

 

 

Dermatologie